Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

TEMA DNEVNIKA Dijalog posle Božića, stara i nova savezništva na proveri

06.01.2020. 13:38 13:42
Piše:
Izvor: Tanjug (Rade Prelić)

Nakon što se ugase novogodišnje i praznične svećice i završe čestitanja, Srbija se ponovo vraća ovogodišnjoj top temi – predstojećim izborima. Ko će s kim obnoviti savezništvo, a ko će se odreći političkog prijateljstva biće poznato u narednim danima.

No, sasvim je izvesno da je u žiži pažnje javnosti pitanje za koga će se lider naprednjaka Aleksandar Vučić opredeliti i dati mu prostor na izbornoj listi SNS - a na parlamentarnim izborima. Kraj godine obeležile su varnice na relaciji SNS i SPS, koje su bile prisutne i uoči prošle izborne utakmice. Međutim, ovoga puta stigla je neuobičajena ponuda lidera socijalista Ivice Dačića, koji je kao znak dokaza lojalnosti  Vučiću ponudio izlazak na izbore na jedinstvenoj listi. Ukoliko bi naprednjaci prihvatili tako pruženu ruku,  to bi bio prvi put da socijalisti prave formalnu, predizbornu koaliciju sa naprednjacima. Doduše valja podsetiti da je prvi korak u tom pravcu bio potez  na predsedničkim izborima 2017. godine kada su socijalisti podržali upravo Vučića, pri čemu  po prvi put, nisu imali svog kandidata.

Za sada Vučić ne otkriva ni konačan datum izbora, niti koga će u primiti u koaliciju. Ponavlja da će se izbori  održati 26. aprila ili 3. maja, a da će o Dačićevoj ponudi za zajednički nastup socijalista i naprednjaka razgovarati posle Božića. Vučić predviđa da bi izlaznost na izborima mogla da bude između 53 i 56 odsto i ponavlja da će to biti izbori na kojima će „svi ići protiv jedne liste i jedne stranke”.

O predlogu SPS da bude na listi sa SNS nije se izjasnio predsednik JS Dragan Marković Palma, niti su socijalisti spominjali zajedničko učešće svog do sada najvernijeg političkog partnera

Predsedništvo SPS je zaključilo da je koalicija sa SNS i Aleksandrom Vučićem u proteklih sedam godina odlično funkcionisala u interesu razvoja Srbije i zaštite nacionalnih i državnih interesa. Ton takvoj saradnji davali su, kako je saopštilo Predsedništvo SPS, nakon što je podržalo zajednički izlazak na izbore dve stranke, Vučić i Dačić svojim ličnim odnosima i zajedničkim angažovanjem na brojnim državnim pitanjima. Za sada se o ovom predlogu nije izjasnio član takozvane male koalicije, odnosno predsednik JS Dragan Marković Palma, niti su socijalisti spominjali zajedničko učešće svog do sada najvernijeg političkog partnera. U toj koaliciji svojevremeno je bio i PUPS, ali je Milan Krkobabić ipak na poslednje izbore izašao u koaliciji sa SNS – om.

Na listi „Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje”, pored napredanjaka, 2016. bili su  i Socijaldemokratska partija Srbije,  Pokret socijalista, Srpski pokret obnove, Srpska narodna partija, Pokret snaga Srbije, Samostalni DS S, Nova Srbija... Od svih njih, Vučić se početkom oktobra jedino sastao sa predsednikom SDPS Rasimom Ljajićem. „Nedelja, posle dugo vremena, pored predsedničkih, posvećena i stranačkim aktivnostima. Prve konsultacije pred predstojeće izbore, sa prijateljem, predsednikom SDPS Rasimom Ljajićem”, napisao je tada predsednik na nalogu Buducnostsrbijeav, pored fotografije susreta. Mereno dosadašnjim funkcionisanjem vlade i vladajuće koalicije uopšte, neupitna je tesna saradnja sa SVM – om i Ištvanom pastorom, kao i Pokretom socijalista Aleksandra Vulina, a Vučić je nedavno izjavio i da je PUPS pouzdan partner.


Dačić: Ideja shvaćena pozitivno

Ministar spoljnih poslova i predsednik SPS Ivica Dačić izjavio je da je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem dogovorio da posle praznika razgovaraju o predlogu da socijalisti i SNS eventualno zajedno izađu na predstojeće izbore.

- Dogovorili smo da posle praznika razgovaramo, odnosno u tom periodu dok ne budu raspisani izbori. Ta ideja je shvaćena pozitivno, ne sa nekim negativnim predznakom, kao što ni ja nisam imao neke dileme - rekao je Dačić, dodajući  da bez obzira da li će u SNS ili SPS svi biti zadovoljni tom idejom, da je sa Vučićem razgovarao i da će sa njim to dogovoriti na kraju.

Odrešene ruke Šešelju

Predsednik SRS Vojislav Šešelj podseća da su radikali još 4. maja odlučila da će izaći na naredne parlamentarne izbore. Međutim, ne isključuje mogućnost bojkota ukoliko se, kako kaže, stvore „najnepovoljnije okolnosti”.

- Meni su date odrešene ruke, ako okolnosti budu nepodnošljive, da ne idemo. Na primer ako vladajuća stranka bude forsirala mnogo malih stranaka tako što bi im sakupljala potpise da napune listić. To nas ugrožava jer dovodi do cepanja biračkog tela i to deluje loše na sve opozicione stranke, a dobro je samo za vladajuću - napomenuo je lider radikala. Kada je reč o potencijalnim koalicijama,  rekao je da „nikad ne bi ušao u koaliciju sa prozapadnim i proameričkim strankama”.


Kada je o opoziciji reč i dalje se među strankama ne lome koplja oko programa, već uglavnom oko toga ko jeste, a ko nije za bojkot predstojećih izbora. Za sada u odluci o bojkotu istrajava Savez za Srbiju, u kome su osim Pokreta Dveri, najbliskiji saradnici članovi nekadašnjeg i današnjeg DS. Čak je najavljeno da bi  Demokratska stranka, Socijaldemokratska stranka i Zajedno za Srbiju trebalo da nastave ujedinjenje u jednu političku partiju

3. februara. Jedan od lidera SzS Vuk Jeremić je, rekao da u ovom trenutku nema uslova za održavanje izbora i da se to neće promeniti. „Na ove izbore će izaći Vučić, Šešelj, Miša Vacić, Čanak, Čeda, metle, četke”, rekao je Jeremić. Na tu izjavu reagovao je jedan od čelnika koalicije Metla 2020, predsednik DŠ Milan Jovanović, poručujući da su oni opozicija i vlasti, ali  i delu opozicije po shvatanju politike i političkog delovanja. Udruženje „Jedan od pet miliona“ je u Skupštinu Srbije odnelo primerak „Sporazuma sa narodom“ lideru Nove stranke Zoranu Živkoviću, podsećajući ga da je potpisao taj dokument. „Želimo da podsetimo Živkovića, PSG i ostale da su se obavezali na bojkot izbora“, poručili su oni, prozvavši i Stranku moderne Srbije.

Lider Srpskog patriotskog saveza i predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić izjavio je da ne vidi ni jedan argument za bojkot izbora. On je nedavno sa predsednikom Zdrave Srbije Milanom Stamatovićem potpisao „Politički okvir udruživanja patriota”. Pre dva meseca Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija (VP) i DSHV, potpisali su Sporazum o saradnji kroz Vojvođanski front, radi nastupa na izborima. Član Predsedništva PSG - a Pavle Grbović tvrdi da još nisu odlučili da li će izaći na parlamentarne izbore, ili će ih bojkotovati, a konačno će se o tome izjasniti do sredine januara.

Izbori u Srbiji privlače pažnju ne samo domaćih, već i svetskih zvaničnika. Tako je specijalni izaslanik Stejt departmenta za zapadni Balkan Metju Palmer izjavio da su SAD razočarane odlukom lidera dela opozicije da bojkotuju predstojeće izbore i smatraju da je to greška. On je dodao da se nada da će lideri opozicije preispitati svoju odluku, kao i da se, takođe, nada da će Vlada Srbije učiniti sve što je u njenim moćima kako bi obezbedila „ravan teren” i fer uslove za parlamentarne izbore na proleće.

Svetlana Stanković

 

Autor:
Pošaljite komentar