Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Šahovski klubovi Dnevnik i Kapablanka 1992 organizovali 26. tradicionalni turnir dece „Šah u škole”

25.12.2019. 10:02 10:05
Piše:
Izvor: Najstarija grupa dečaka, foto: Privatna arhiva

Šahovski klubovi Dnevnik i Kapablanka 1992 nastavljaju tradiciju održavanja turnira za najmlađe.

U novosadskoj Osnovnoj školi „Nikola Tesla“ održan je 26. turnir dece Šah u škole, na kome je bilo 76 učesnika u pet kategorija. 

Učesnike su pozdravili tvorac turnira, šahovski FIDE majstor i šahovski pedagog Željko Medar, koji je podsetio na više od minule dve i po decenije nadmetanja najmlađih i najtalentovanijih šahista iz čitave Vojvodine i istakao da je akcija dala rezultate, jer je šah uveden u škole. Zatim je međunarodni sudija, Miodrag Stanković iz Starih Banovaca ukratko objasnio način igranja i koje su moguće greške u igri i kako se otklanjaju, a učesnike je pozdravio i otvorio turnir predsednik ŠK Dnevnik Slobodan Jakovljević

Na turniru su učestvovali šahisti iz  Vršca, Odžaka, Zrenjanina, Čuruga, Starih Banovaca, Sente, Beočina i drugih mesta, kao i iz novosadskih klubova i šahovskih škola.

U mlađoj grupi devojčica (drugi do četvrti razred) pobedila je Teodora Jauković (DŠK Kapablanka i prvotimka seniorskog sastava ŠK Dnevnik). Drugo mesto osvojila je Dunja Pavlik dok je treće pripalo Emiliji Vugdalić.

Među devojčicama od petog do osmog razreda, prema  očekivanju, sa svim pobedama prva  je bila Anja Jovanović, druga Ana Tepić, a treća Kalina Oro, sve tri Novosađanke.

Petar Bognar iz Vrdnika, član šahovske škole organizatora, neočekivano je trijumfovao u jakoj i najbrojnijoj konkurenciji (mlađi dečaci od drugog do četvrtog razreda). Drugo i treće mesto su podelili Marko Pavlović iz Novog Sada i Senćanin Kinčeš Krištof. U ovoj grupi bilo je 24 takmičara.


Konačan plasman

Devojčice - II - IV razred: Teodora Jauković 6,5, Dunja Pavlik 6, Emilija Vugdalić 5,5, Neda Vučević 4, Varvara Emanuilova, Jovana Tomčić i Elena Kugli po 3 poena, itd.

Devojčice – V - VIII razred: Anja Jovanović 4, Ana Tepić 3, Kalina Oro 2, Darija Popov 1, itd.

Dečaci – II – IV razred: Petar Bognar 6, Marko Pavlović i Kinčeš Krištof po 5,5, Balša Ivanović i Luka Gilica po 5, Uroš Zarić 4,5, Petar Mandić, Marko Majstorović, Stefan Babić i Pavle Simanić po 4 poena, itd.

Dečaci – V - VIII: Branislav Parkajić 7, Ognjen Ćuzović 5,5, Sabo Marko 5, Aleksandar Grujić, Vukašin Bojić, Nikola Leskovac, Strahinja Stanić, Strahinja Janjić Ivan Pupovac i Vukašin Orlić po 4 poena, itd.

Đaci prvaci i predškolci: Stefan Ostojić 7, Aljoša Radošević 5, Lazar Cvetković i Mladen Šćekić po 4,5, Damjan Milović, Filip Ostojić i Vojin Stanić po 4 poena, itd.


U najstarijoj grupi (dečaci peti do osmi razred) pobedio je Branislav Parkajić iz Zrenjanina, koji je ostvario svih sedam pobeda. Najmlađi majstorski kandidat, Novosađanin Ognjen Ćuzović bio je drugi, a bronzana medalja pripala je Sabo Marku. Oni su se izdvojili ispred grupe od čak sedam igrača koji su imali isti broj poena. Učestvovalo je 19 šahista.

Najzanimljivije je bilo u grupi đaka prvaka i predškolaca. Jedino su u ovoj konkurenciji učestvovali zajedno dečaci i devojčice. Na iznenađenje svih, trijumfovao je najmlađi takmičar, petogodišnji Novosađanin Stefan Ostojić, koji je imao maksimalan učinak - sedam pobeda iz isto toliko partija. Drugi je bio Aljoša Radošević, klupski drug pobednika, dok su treće mesto podelili Lazar Cvetković iz Starih Banovaca i Novosađanin Mladen Šćekić. Navešćemo i najuspešnije devojčice u ovoj ghrupi: Đurđa Ivanović iz Vršca, Milica Marčeta iz Starih Banovaca i Sofija Toholj iz Novog Sada.

Na dosadašnjim turnirima bilo je mnogo gostiju i svi su oni pomogli da ova manifestacija ovako dugo traje. Na svim dosadašnjim turnirima prisustvovao je istaknuti novosadski sudija i šahista Krasoje Notaroš. Pored Miodraga Stankovića, glavnog sudije, pravdu su još delili: Jelena Stanković, Svetlana Stojadinov, Smiljana Petković, Krasoje Notaroš, Marija Stanković, Aleksandar Leskovac i Žarko Ćuzović.

Organizaacija ovakvih turnira ne bi bila moguće bez prave i iskrene pomoći. Zato se, ovom prilikom, klubovi organizatori Dnevnik i Dečji šahovski klub Kapablanka 1992 zahvaljuju direktoru OŠ „Nikola Tesla“ Igoru Milićeviću, čija je škola bila odličan domaćin i bez naknade ustpila prostor za igru i goste. Takođe, upućuju veliku zahvalnost Upravi za sport i omladinu Novog Sada koja je prepoznala značaj ovakvih manifestacija, kao i tradicionalnom donatoru BB Minakva.

Pripremio: S. Jakovljević

Autor:
Pošaljite komentar
Tradicionalni dečji turnir „Akcija šah u škole – deca vas mole” protekao u divnoj atmosferi

Tradicionalni dečji turnir „Akcija šah u škole – deca vas mole” protekao u divnoj atmosferi

12.12.2019. 10:09 10:17