Kako izabrati dobru jelku s busenom
Pre nego što krenete u kupovinu jelke, savetuju iz Pokreta gorana Novog Sada, odlučite gde ćete je staviti i dobro izmerite prostor da ne bi bilo neprijatnih iznenađenja po povratku.
Gorani apeluju da kad krenete u nabavku jelke obratite pažnju na sledeće stavke:
- ne kupujte četinar s golim korenom, već izaberite biljku zasađenu u saksiju ili s busenom uvijenim u jutu;
- birajte onu biljku koja na sredini ima gušće grane. Nikada ne kupujte već uvezanu, skupljenu jelku jer ne možete znati da li je pravilno formirana;
- proverite svežinu drveta prelazeći prstima po donjim granama. Ako je grana mekana i bodljice ne padaju – drvo je zdravo i sveže.
- birajte jelku sa što punijim i zelenijim granama, jer takva jelka lepo okićena, biće pravi ukras vašeg prostora.
- jelka mora da ima zeleni vrh, jer to je znak da je živa i dobro upakovana.
Gde je pravo mesto za jelku?
Najlepše pozicije okićene jelke su pored većeg prozora (kao u filmovima) ili u uglu sobe, dalje od grejnih tela. Najbolje je da drvo ne stoji pored nameštaja (da vam iglice ne padaju po stolu ili krevetu) i ne blizu zavesa (jer samo jedna varnica male i slabe sijalice je dovoljna da izazove požar).
Jelka sa busenom je živa biljka, jela ili smrča, sa očuvanim korenovim sistemom koja, i posle novogodišnjih praznika, može da nastavi da raste u većoj saksiji ili zasađena u dvorištu. Jelka sa busenom na taj način produžava svoj život i nakon praznika, te je stoga i nazivamo „100% jelkom“.
U pitanju je jedina prava jelka u čijoj lepoti i mirisu iglica možete u potpunosti uživati tokom praznika, a da joj ne oduzmete život. Stablu jele ili smrče treba desetak godina da bi izraslo do visine od 2 metra i veoma je važno za očuvanje zdrave životne sredine. Zbog toga ne koristite sečene jelke, već izaberite jelku s busenom.
Kako sačuvati jelku s busenom tokom praznika?
Kupljenu jelku s busenom trebalo bi, savetuju novosadski Gorani, zasaditi u saksiju s dovoljno prostora za busen. Prvo je odvojiti pažljivo od jutene tkanine da se ne ošteti koren.
Na perforirano dno saksije potom staviti sloj šljunka ili lomljene cigle, a u međuprostor humusnu zemlju sa 10-15 gr đubriva. Jelku treba redovno orošavati i zalivati odstajalom vodom sobne teperature i to dva do tri puta nedeljno.
Kada ukrašavate jelku s busenom, posebno treba da vodite računa o kićenju vrha jelke. Ako se vrh ošteti, drvo će sigurno veoma brzo da odumre.
Kako sačuvati jelku s busenom nakon praznika?
Kada praznici prođu, jelku s busenom nemojte odmah iznositi na mesto gde ćete ga zasaditi, već joj obezbedite period prilagođavanja. Najbolje da je iznesete na zatvorenu terasu ili, savetuju iz Pokreta gorana Novog Sada, u hodnik u kome se ne greje i gde je temperatura iznad 10 stepeni i zalivate je jednom nedeljno.
Ako je držite na mestu gde se temperatura spustila ispod 10 stepeni, posudu u kojoj se nalazi jelka obložite talasastim kartonom, tkaninom ili slamom.
Kada i gde zasaditi jelku s busenom?
Kada se zemlja napolju odmrzne, tek tada skinite jutu/pakovanje, presadite jelku u dvorište ili neku drugu pogodnu lokaciju i uživajte u njenoj lepoti tokom cele godine.
Idealna temperatura za sadnju jelke je oko 10 stepeni Celzijusa. Ako nemate gde da posadite jelku, možete je pokloniti vrtiću ili školi.
Ukoliko, pak, smatrate da niste spremni da sačuvate jelku s busenom, novosadski Gorani predlažu i druge ekološke izbore:
Božićno-novogodišnji aranžman - oslobodite svoju kreativnu stranu
*malo grančica četinara sveće ukrasne trake puno mašte = ekološki ukras s mirisom prirode; sečena jelka sa sertifikatom - kupite planski uzgajano stablo četinara namenjeno praznicima i/ili veštačka jelka.