Šampionski ugostiteljski pehar u rukama novosadskih đaka
Učenici trećeg i četvrtog razreda Srednje škole „Svetozar Miletić” briljirali su na nedavnom Zboru ugostiteljskih i turističkih radnika Srbije, koji ove godine slavi jubilej – pet decenija postojanja, osvojivši pet zlatnih medalja s peharom, po tri zlatne i srebrne medalje, kao i pehar za ukupni plasman, koji im je doneo zvanje najboljih u državi.
Titulu najboljih nosiće dve godine pošto se to takmičenje održava bijenalno, a stekli su ga boreći se u konkurenciji šest škola, ne računajući restorane i hotele koji su snage odmerili u svom rangu.
Za njihove nastavnike-mentore to je samo još jedan u dugom nizu uspeha đaka i potvrda kvalitetnog rada s učenicima.
– Učešće na 31. zboru ugostiteljskih radnika od 25. do 28. novembra u Kragujevcu je naš 20. nastup na tom takmičenju, kojem je prisustvovao i direktor Nebojša Bulatović – kaže mentor i upravnik školskog restorana „Staro zdanje” Zoran Okulić. – Godinama smo najbolji u Srbiji, ali nam je uvek drago kada đaci osvoje nagrade. Najveća smo škola tog tipa u Srbiji, što nam pruža mogućnost da za takmičenja odaberemo najbolje. Rezultati to potvrđuju, a oni su posledica zalaganja đaka, ali i toga što mi, mentori, dosta radimo s njima. Pratimo ih od prvog razreda, dogovaramo se koga ćemo kandidovati za takmičenja i počinjemo pripreme dva do tri meseca pre nadmetanja.
Učenica trećeg razreda Jovana Đerman, koja je u Kragujevcu svoje prvo nadmetanje ovenčala zlatom u postavci stola za banket, potvrđuje da iza svega stoji mnogo časova vežbi. Potrebno je, kaže ona, i voleti to što radiš. Upisala je tu školu jer joj je to bila želja, i namerava da nastavi usavršavanje tako što će upisati hotelijerstvo na PMF-u.
Ona napominje da je profesorskom kadru veoma stalo da deca nauče pravila rada u ugostiteljstvu, koja podrazumevaju, između ostalog, higijenske standarde, način serviranja i služenja, dekoraciju, da prate potrebe gostiju, ne zanemarujući ni nove trendove u tom poslu.
Znanje i veštinu na pomenutom zboru učenici su imali priliku da pokažu u postavljanju stola za banket i čajanku, pripremi jela hladne, klasične i nacionalne kuhinje, izradi pekarskih proizvoda. Učenici s poslastičarskog smera takmičili su se u spravljanju eksponata od šećera i torti, dok su barmeni i baristi pokazali šta umeju kada su u pitanju pripreme pića i drugih napitaka. Pokazali su koliko su umešni i u prikazu protokola svečanog ručka za šest osoba.
Jedan od mentora Boris Pilipović kaže da na takmičenjima učestvuju sa sopstvenim inventarom. Ovog puta su čak i stolove nosili, a kuriozitet, kojim se samo oni mogu pohvaliti, jesu pribor, svećnjaci, držači za salvete od srebra iz kolekcije Josipa Broza Tita.
Ovogodišnju takmičarsku sezonu, tokom koje su odmeravali snage i u Sloveniji i Makedoniji, završiće nastupom na „Srpskom stolu posne hrane”, koji će biti održan u subotu, 14. decembra, u hotelu „Norcev” na Fruškoj gori.
Z. Milosavljević
Foto: Privatna arhiva