POTROŠAČKO ĆOŠE – Najtraženije čokoladne torte
Priprema kolača i torti, kao i ostalih slatkih đakonija, važna je tema svakog domaćinstva u pretprazničnoj euforiji i u sezoni slava.
Koje su cene i šta je od osnovnih namirnica najtraženije, kao i da li se razlika između kupovnih i domaćih kolača primeti, istražila je ekipa “Dnevnika”.
Suprotno verovanju, ne prave kolače uvek žene, a i često ih naručuju. Sve više se razvijaju domaćinstva u kojima je moguće poručiti kolač i tortu po želji, te se ni ne primeti razlika između kupljenog i napravljenog u svom domu. Kupovina sitnih kolača sve je isplativija, i, osim uštede vremena, cena kilograma se kreće između 800 i 1.200 dinara. Nešto skuplje su torte, koje se naručuju ili od proverenih kuvarica ili iz poslastičarnica, a cene za kilogram su od 1.200 do 1.700 dinara. Najtraženije su čokoladne ili voćne.
Za one koji žele sami da naprave kolače, onako kako porodica voli, tu su gotove kore da im olakšaju pripremu i skrate vreme potrebno za pečenje. Kilogram rozen-kora može se pronaći po 566 do 714 dinara, a za doboš-tortu po 728. Obične kore za tortu, bez obzira na to da li su svetle ili tamne, koštaju između 282 i 320 dinara. Kore za krempitu staju 262 dinara, a 200 grama kora za oblatne od 72 do 84 dinara.
Za pakovanje od deset jaja, u zavisnosti od klase, treba izdvojiti od 110 do 189 dinara. Kilogram brašna košta od 44 do 63, a šećera od 72 do 109. Šećer u prahu je nešto skuplji i kilogram se ceni imeđu 185 i 280 dinara, u zavisnosti od proizvođača.
Najslađi deo za mališane je jedenje ostataka filova, najčešće topljene čokolade. Sama čokolada za kuvanje može se pronaći najčešće u pakovanju od 200 grama i košta od 164 do 220 dinara, dok se 250 grama margarina ceni od 89 do 95 dinara. Maslac je nešto skuplji, oko 220 dinara za 125 grama, dok cena litra mleka u marketima iznosi od 82 do 109 dinara, a ulja od 114 do 269. Kilogram mlevenog keksa košta između 185 i 629 dinara, a pola kilograma šlaga od 220 do 298.
D. Andulajević
Potrošačko ćoše -
ANKETA: Da li radije sami pravite kolače za predstojeće praznike ili ih kupujete?
Gordana Milić, pomoćna kuvarica:
– Uopšte ne naručujem i ne kupujem kolače i torte, volim da sve sama napravim, i to u većim količinama jer smo petočlana porodica. Uglavnom su to kolači koji se brže prave i koji se ne peku. Svakako kupovina kolača predstavlja prednost tako štedite vreme, ali ukoliko želite da kolač im ukus kao domaći, potrebno je izdvojiti više novca.
Mirjana Krstić, profesorka u penziji:
– Neke kolače pravim sama, a neke naručim. Zavisi od toga koliki je skup, tada poručujem kolače i torte jer jednostavno ne mogu da pripremim i slano i slatko. Razlika između kupljenih i domaćih se primeti, ali i to zavisi od toga gde ih kupuješ. Imam dobru kuvaricu kod koje naručujem torte, pa se o ukusu tada i ne brinem.
Anica Prikel, penzionerka:
– Kolače uvek naručujem jer suprug i ja živimo sami pa ne volim da mi kolači ostaju, kupim tačno onoliko koliko mi je potrebno, te mi se isplati. Za velika porodična okupljanja i proslave se oslanjam na ćerku, ona tada priprema slatkiše. Ukusi su različiti, za nekog je kupovni kolač lep, a za nekog nije, mada ja kupujem ono što se nama dvoma dopada.
Milan Tabakov, student:
– Kod mene u porodici se kolači već duže naručuju. Kada se prave kolači, u tome učestvuju mama i baba, a u cene iskreno nisam upućen. Definitivno se primeti razlika u ukusu, ima i jednih i drugih koji mi se svide. Baba najčešće pravi čokoladnu tortu s keksom i štrudle s makom i orasima, kao i oblatne i bajaderu.
D. Andulajević
Foto: V. Fifa