Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U „Semaforizaciji“ najbolji učenici srednje ekonomske škole “Svetozar Miletić”

25.11.2019. 16:39 16:41
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Učenici Srednje ekonomske škole “Svetozar Miletić” pobedili su na finalnom kvizu u poznavanju saobraćajnih propisa, u okviru projekta “Semaforizacija 9”.

U odmeravanju znanja u Tehničkoj školi “Mileva Marić Ajnštajn” takmičili su se učenici završnih razreda iz četiri srednje škole, a osim pobednika i škole-domaćina, učestvovali su i đaci Gimnazije “Svetozar Marković” i Mašinske škole.

Projekat devetu godinu za redom organizuje Centar za promociju bezbednosti saobraćaja, uz podršku Gradske uprave za omladinu i sport, Kancelarije za mlade, ali i Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, kao i JKP “Parking servis”. Po rečima organizatora, u “Semaforizaciji” je učestvovalo 4.000 maturanata, koji su imali priliku da se informišu o važnosti poznavanja, ali i poštovanja saobraćajnih propisa.

U prvoj fazi projekta maturanti su u školama imali predavnja o pravilima u saobraćaju i, nakon toga, organizovan je kviz znanja, a u finale se plasiralo po troje najboljih srednjoškolaca iz svake škole.

Član gradskog veća za omladinu i sport Ognjen Cvjetićanin istakao je da su mladi, kao učesnici u saobraćaju, najugroženiji i da, kada je reč o bezbednosti u saobraćaju, s njima najviše treba raditi.

- Potencijalne generacije vozača trebalo bi edukovati kako da se ponašaju, a da ne ugroze ni sebe ni druge učesnike u saobraćaju - objasnio je Cvjetićanin. - Mi, kao Uprava i Kancelarija za mlade se, kroz Lokalni akcioni plan, bavimo različitim kategorijama, u koje se ubraja i bezbednost u saobraćaju. Nastavićemo da podržavamo projekte poput “Semaforizacije” i svaka potencijalna saobraćajna nezgoda, koju smo sprečili, za nas je uspeh.

Po rečima Marijane Jovanović iz Centra za promociju bezbednosti saobraćaja, u projekat “Semaforizacije” su uključeni učenici završnih razreda srednjih škola, zato što se oni spremaju za polaganje vozačkog ispita, ili su to već odradili, a statistika pokazuje da su mladi u prvoj godini vozačkog iskustva najugroženiji jer im, osim živornog, nedostaje i vozačko iskustvo.

- Suština projekta je da sa srednjoškolcima razgovaramo i da ih upozorimo na najčešće greške koje dovode do fatalnih posledica - objasnila je Marijana Jovanović. - Želja nam je da svi nešto nauče, kako takmičari, tako i đaci u publici, te da im ukažemo na značaj poznavanja i poštovanja propisa.

Organizatori navode da su se trudili da kroz pitanja na kvizu obuhvate i neke situacije iz života, poput problema na raskrsnicama, odnosno prvenstva prolaza i slično.

Finalisti su saglasni da je poznavanje i poštovanje propisa neophodno za bezbedno učešće u saobraćaju, kao i da bi u svakom trenutku trebalo voditi računa ne samo o svom, već i o tuđim životima.

- Budući da se zaista događa veliki broj saobraćajnih nezgoda, važno je da početnici dodatno usavrše poznavanje propisa - napomenuo je učenik gimnazije “Svetozar Marković” Danilo Lazić. - Na predavanjima smo naučili neke praktične stvari, koje tokom obuke u vožnji nismo imali, a imali smo priliku i da pogledamo video-snimke i sagledamo šta nam se sve u saobraćaju može dogoditi.

JKP “Parking servis” obezbedio je poklone za finaliste, a izvršni direktor tog preduzeća Marko Topo smatra da bi predavnja o bezbednosti u saobraćaju trebalo da budu obavezna u srednjim školama, te da je “Semaforizacija” važna u edukaciji i pripremi dece za učešće u saobraćaju.

Statistika pokazuje da je, od ukupnog broja poginulih, svaka četvrta osoba mlada, a iz Centra za promociju bezbednosti saobraćaja poručuju vozačima da vezuju pojas, pridržavaju se preporučene brzine kretanja i da, kad voze, ne konzmiraju alkohol.

tekst i foto J. Vukašinović

 

 

 

Autor:
Pošaljite komentar