Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

„Dnevnik“ u selu u kojem vlada multikulturalnost: U Đurđinu jednaki uslovi za svu decu

23.11.2019. 18:41 18:46
Piše:
Izvor: „Fejsbuk” stranica „OŠ Vladimir Nazor Đurđin”

U Severnobačkom okrugu pokraj Subotice nalazi se selo Đurđin, koje, po poslednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, ima 1.441 stanovnika.

Njega osim prostranih polja, velikih porodica i vrednih meštana, krasi i multikulturalnost, prisutna i u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor” u kojoj deca imaju mogućnost pohađanja nastave na srpskom, ali i na hrvatskom jeziku.

Direktorka OŠ „Vladimir Nazor“ Ljiljana Dulić je navela da škola pod tim imenom postoji od 1952. godine, i da je otvorena kao osmoljetka. Pre toga, deca su pohađala nastavu po privatnim kućama u različitim krajevima Đurđina i okoline, a danas 117 dece pohađa nastavu u dve smene i na dva jezika. Danas je pod istim krovom i predškolska ustanova, koju čine dve grupe. Jedna je, kako Ljiljana Dulić navodi, mešovita, srpsko-hrvatska, a pohađaju je deca uzrasta od tri do pet godina. Drugu grupu čine deca koja pohađaju Pripremni predškolski program, na srpskom i hrvatskom nastavnom jeziku. Osim dvojezične nastave, deca u toj školi uče i engleski, ruski i mađarski jezik.

– Deca od prvog razreda osnovne škole uče engleski, kao prvi strani jezik, dok je drugi strani jezik u našem selu ruski, po čemu smo i jedinstveni u celom gradu i okolini – kazala je Ljiljana Dulić, i dodala da, osim tih jezika, deca imaju priliku da uče i mađarski, kao jezik sredine, dok za bunjevački jezik nije bilo dovoljno zainteresovanih.


Dani kulture, istorije...

Već šestu godinu zaredom, u OŠ „Vladimir Nazor” organizuje se manifestacija „Dani nacije”, ili „Dani kulture”, a Ljiljana Dulić ističe da je pomoć roditelja, meštana, kao i gostiju iz Subotice uvek značajna. Tokom tih pet dana organizuje se niz aktivnosti u okviru kojih se deca, roditelji i gosti upoznaju s kulturom, istorijom, geografijom, narodnom nošnjom, plesovima i tradicionalnim jelima određenog naroda, nacije, kulture. Do sada su održani dani mađarske, engleske i ruske nacije, „Dani Međimurja u Đurđinu”, „Dani bunjevačke kulture“, dok su prošle godine organizovani „Dani Srbije“.


Nastava na hrvatskom jeziku se u toj školi odvija od 2002. godine, kada je upravo ona imala najveći broj upisanih učenika u odnosu na četiri škole u kojima je nastava na hrvatskom jeziku počela takođe te školske godine. Ljiljana Dulić je kazala da su nekada imali pet ili četiri odeljenja na hrvatskom nastavnom jeziku, ali da nikada nisu postigli kontinuitet takve nastave od prvog do osmog razreda. 

– U našoj školi smo maksimalno imali 13 odeljenja, od kojih je bilo osam na srpskom i nastavnom jeziku pet na hrvatskom, a ove školske godine imamo samo dva razreda na hrvatskom nastavnom jeziku – rekla je naša sagovornica. – Ta dva razreda su kombinacija I, II i IV razreda i VIII razred.

Osim nastave na hrvatskom jeziku, ostali đaci đurđinske osnovne škole imaju mogućnost pohađanja izbornog predmeta Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, koji se realizuje dva časa nedeljno.

– Deca gube interesovanje za predmete i učenje uopšte, ali i uprkos tome, imamo grupu dece koja izučava taj predmet te učestvujemo u takmičenjima među školama i druženjima, koja se organizuju, kako kod nas, tako i u Hrvatskoj, našoj matičnoj domovini – navela je Ljiljana Dulić.

Kao zajednički cilj i glavnu misiju škole i roditelja, direktorka je navela sklanjanje dece s ulice i korisno provođenje slobodnog vremena, što dokazuju i brojnim sekcijama i aktivnostima. Neke od njih su plesna, recitatorska, dramska i novinarska sekcija, hor viših razreda, folklor, karate, kao i kreativne radionice. U planu je baštensko-vrtlarska sekcija, kao i učenička zadruga.

– Naš zadatak u školi je da svim učenicima omogućimo jednake uslove za život, rad i učenje i da neprestano radimo na interkulturalnosti, multikulturalnosti, na podizanju svesti o tome da nismo svi isti, ali da treba da se međusobno poštujemo, uvažavamo i sarađujemo – zaključila je direktorka Ljiljana Dulić. – Svi u školi se trudimo oko toga, ali znamo da mnogo toga deca nose i od kuće.

K. Ivković Ivandekić

ProjekatTolerancija i raznolikost udružene u zajednički život VojvodinerealizujeDnevnikuz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i verske zajednice.

Autor:
Pošaljite komentar
Održano takmičenje risara u Đurđinu

Održano takmičenje risara u Đurđinu

10.07.2017. 11:18 11:21