Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Izložba Inspirisani Italijom iz kolekcije Galeriji Matice srpske

29.10.2019. 12:21 13:26
Piše:
Izvor: J. Popović: Bogorodica sa Hristom

NOVI SAD: Povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Italije i Srbije i 10 godina od potpisivanja strateškog partnerstva dve zemlje Galerija Matice srpske u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu realizuje dva programa.

Prvi je dvodnevna Međunarodna konferenciju o čišćenju slika Cleaning, a drugi izložba “Inspirisani Italijom”.

Kroz ovu konferenciju pokazujemo naše dugogodišnje iskustvo u saradnji sa italijanskim partnerima sa kojima radimo na programu Internacionalnog treninga profesionalaca, a u okviru koga srpski stručnjaci odlaze u Italiju u najbolje ustanove i institute i proširuju svoja znanja iz oblasti konzervacije i restauracije, kaže upravnica GMS dr Tijana Palkovljević Bugarski.

Kako dodaje, na izložbi “Inspirisani Italijom” biće predstavljena dela iz Kolekcije GMS koja se na različite načine bave Italijom, nastala tokom boravka srpskih slikara u italijanskim gradovima ili su inspirisana nekim velikim umetničkim delima koje su naši slikari viđali po evropskim muzejima.

Želeli smo da na različite načine pokažemo kako su to Italija i italijanska umetnost uticali na srpske slikare 19. veka, poručuje dr Tijana Palkovljević Bugarski.

Međunarodna konzervatorska konferencija, koja je počela juče u GMS, posvećena je savremenom pristupu u čišćenju slika i drugih umetničkih predmeta koji se čuvaju u muzejskim ustanovama. Na konferenciji je preko 100 učesnika najviše iz Srbije, ali i iz regiona (Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije). Učesnici su u prilici da prate izlaganja stručnjaka iz dva velika, svetski poznata restauratorska centra: Instituta za restauraciju u Firenci i Odeljenja za restauraciju slika Kunsthistoriše muzeja u Beču, kao i da čuju iskustva kolega iz Narodne galerije iz Ljubljane, Hrvatskog restauratorskog zavoda, i nekoliko vodećih institucija kulture i nauke iz Srbije.

Po rečima dr Daniele Korolije Crkvenjakov, konzervatora savetnika i pomoćnice upravnice GMS tehnika čišćenja je multidisciplinarna oblast koja podrazumeva da konzervatori slika barataju i hemijom, jer to je operacija koja s jedne strane može nepovratno da ošteti delo, a sa druge kada je dobro urađena daje veliku razliku u izgledu slike. Zato je važno pratiti šta se novo dešava u toj oblasti kao i primere dobre stručne prakse. Ona je posebno istakla podnaslov ove konferencije - etika (koje dolaze iz filozofske oblasti), tehnika (iz domena prirodnih nauka) i estetika (umetnička oblast) a sve to spaja konzervacija i restauracija.

U Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu sutra u 18.30 sati biće otvorena izložba “Inspirisani Italijom”, koju su zajednički realizovale dve institucije pod pokroviteljstvom DDOR osiguranja. Posvećena je srpskim umetnicima koji su uzore i podsticaje za svoje stvaralaštvo pronalazili u umetničkoj tradiciji Italije. Po rečima autorke postavke Stanislave Jovanović, kustosa GMS, pored Novaka Radonjića, Aksentija Marodića, Pavla Simića na izložbi će biti kopije umetničkih dela srpskih umetnika Jeftimija Popovića, Jovana Popovića, a naročito su zanimljivi crteži Pavla Simića koji je 1841. boravio u Rimu i skicirao Rafaelova dela u Vatikanu i poznate rimske pejzaže. Umetnička dela predstavljena na izložbi, odslikavaju jednu epohu, generacije umetnika i njihove umetničke ideale i stremljenja. Pored toga što svedoče o vezi srpske s italijanskom umetnošću ona ukazuju na inspirisanost duhom Italije, renesanse i novim pogledima na umetnost. Italija i italijanska umetnost, omogućili su srpskim umetnicima da, usavršavajući se i bogateći sopstveno slikarstvo, u srpsku umetnost unesu nove ideje i motive.

Izložbu prati katalog sa raspravnim tekstom na srpskom i italijanskom jeziku, kao i reprodukcijama umetničkih dela iz kolekcije GMS.

Izložba je otvorena do 29. novembra.

N. Popov

Autor:
Pošaljite komentar
Milan Konjović i Galerija Matice srpske

Milan Konjović i Galerija Matice srpske

26.12.2018. 09:48 09:52
Galerija Matice srpske obeležila svoj dan

Galerija Matice srpske obeležila svoj dan

26.10.2018. 19:52 19:55