Tehnička škola „Pavle Savić” proslavila 58. rođendan
Učenici i profesori Tehničke škole „Pavle Savić” obeležili su u sredu dan škole, kao i 150 godina od nastanka periodnog sistema elemenata koji je neizostavan tokom obrazovanja u toj školi.
Tim povodom organizovane su brojne aktivnosti u holu te obrazovne ustanove, a đaci su pozvali male maturante da obiđu njihove štandove i da istraže šta im TŠ „Pavle Savić” nudi kada je reč o školovanju.
Svečanost su otvorile učenice koje su pripremile kratku prezentaciju o životu i delu našeg poznatog hemičara i fizičara Pavla Savića. Članovi hemijske sekcije maskirali su se u Rimljane i Egipćane da bi pokazali na koje sve načine je kroz istoriju korišćeno srebro i zlato, a za kraj izveden je kratak skeč o tinejdžerskim mukama.
Direktorka TŠ „Pavle Savić” Mila Kostić pojasnila je da su učenici pripremili programe iz tri područja rada (hemija, nemetali i grafičarstvo, te lične usluge i poljoprivreda, kao i proizvodnja i prerada hrane) da bi predstavili aktivnosti i obrazovne mogućnosti.
– Našu školu pohađa oko 800 đaka, što je rezultat našeg stalnog napora da se predstavimo kao sigurna sredina za odrastanje, ali i kao obrazovna ustanova koja je uspela da organizuje nastavu tako da svaki učenik ima svoje radno mesto, a profesori se po?ednako posvećuju svima – kazala je direktorka Kostić, i dodala da su na tržištu rada najtraženiji mesari, pa čim završe školovanje, lako pronalaze posao, a često su stipendisti malih privatnih preduzeća i trgovinskih lanaca.
Učenica Mara Jelena Vidić, koja se školuje za prehrambenog tehničara, opisala je šta se našlo na trpezi koju je pripremila sa školskim drugarima.
– Hranu smo pripremali ne samo u školskoj pekari već i kod kuće. Recepti su tradiconalni, a trpeza se može opisati kao „jesenja”, pošto su se na njoj našli tipični kolači koje se jedu tokom hladijeg perioda godine, poput bundevare, ali i neizostavnog vojvođanskog specijaliteta „’leba i masti s paprikom” – uz osmeh je ispričala Mara, dodavši da, kada je upisala TŠ „Pavle Savić”, nije bila potpuno upućena u to šta će naučiti. – Brzo sam shvatila da smer koji pohađam ime veze sa svakodnevnim životom. Naučila sam kako se prerađuju namirnice, koji su ključni i zdravi sastojci u obrocima, kako se hrana pravilno skladišti, ali i neke nove recepte.
Tehnička škola „Pavle Savić” osnovana je 1961. godine, a tada se zvala Hemijsko-tehnološka škola. Nastava se održavala u dva odeljenja, na dva odseka: analitički i pogonski, sa svega 60 učenika, u zgradi Združene mlinske industrije. Od školske 1997/98. godine menja se struktura škole, te osim postojećeg područja rada hemija, nemetali i grafičarstvo, škola dobija odobrenje za školovanje učenika u području rada lične usluge za obrazovne profile ženski i muški frizer. Od školske 2002/2003. uvedena su četiri nova obrazovna profila: manikir i pedikir, tehničar za kozmetičku tehnologiju, tehničar za zaštitu životne sredine i tehničar za industrijsku farmaceutsku tehnologiju.
Tekst i foto: S. Kovač