Velika zdravstvena korist od bundeva
Bundeve su jedan od simbola jeseni. Poreklo ove biljke je iz Severne Amerike, a odomaćena je širom sveta. Uzgaja se po vrtovima i njivama. Pulpa ploda i seme su jestivi. Pulpa je bogata vodom, vlaknima, vitaminima i mineralima, dok je seme bogato masnim uljima, proteinima i mineralima, podseća Kliks.
Od bundevinog semena može se praviti i ulje koje je crvenkaste boje, kvalitetno je i lako svarljivo. Pored toga što je bundeva ukusna, hranjiva je i povezana s mnogim zdravstvenim blagodetima.
Bundeva je veoma hranjiva i bogata vitaminom A. Jedna šoljica kuvane bundeve (245 grama) sadrži samo 49 kalorija, 0,2 grama masnoća, 2 grama proteina, 3 grama vlakana, osim toga sadrži i vitamin A, C, kalijuma, bakar, mangan, vitamine B2, E, gvožđe te magnezijum, fosfor, cink i nekoliko vitamina B grupe.
Zdravstvene koristi
Osim što je prepuna vitamina i minerala, bundeva ima relativno malo kalorija, jer sadrži 94 posto vode.
Bundeve sadrže i antioksidanse poput alfa-karotena, beta-karotena i beta-kriptoksantina koji umanjuju rizik od hroničnih bolesti. Takođe, studije pokazuju da antioksidansi štite kožu od oštećenja od sunca i smanjuju rizik od raka, kao i očnih bolesti.
Bogata je i hranjivim tvarima poput vitamina A koji može poboljšati vaš imunološki sistem. Osim toga, vitamin A vam može pomoći i u borbi protiv infekcija.
Bundeva je takođe bogata vitaminom C za koji se pokazalo da povećava proizvodnju belih krvnih ćelija, pomaže imunološkim stanicama da rade efikasnije i brže zaceljuju rane.
Osim toga, lutein i zeksantin koji bundeva sadrži mogu zaštititi vaš vid.
Budući da je bogata hranjivim sastojcima, pospešuje gubitak kilograma. Možete je konzumirati mnogo više od ostalih ugljenih hidrata, jer sadrži puno manje kalorija od pirinča i krompira. Štaviše, bundeva je dobar izvor vlakana koja vam mogu pomoći suzbiti apetit.
Osobe koje redovno konzumiraju bundevu koja je bogata antioksidansima imaju manji rizik od karcinoma želuca, grla, gušterače, dojke i drugih karcinoma.
Kalijum, vitamin C i vlakna koja se nalaze u bundevi mogu koristiti zdravlju srca. Naprimer, studije su pokazale da ljudi s većim unosom kalijuma imaju niži krvni pritisak i smanjen rizik od moždanog udara.
Bundeva je bogata umirujućim mineralom magnezijem i na taj način smiruje živce. To je jedan od najboljih prirodnih načina da se opustite.