Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Evropska komisija objavila Sporazum o Bregzitu, Škoti protiv

17.10.2019. 15:31 15:33
Piše:
Izvor: Tanjug (AP Photo/Frank Augstein)

BRISEL: Evropska komisija objavila je danas novi tekst sporazuma o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije (EU), postignut jutros, koji predviđa sveobuhvatno partnerstvo, uključivaće Sporazum o slobodnoj trgovini, kao i širu sektorsku saradnju tamo gde je to u obostranom interesu dve strane.

Novi sporazum, upućen članicama EU, trebalo bi da zameni prethodni od 19. februara ove godine, navodi se na sajtu.

Ova deklaracija uspostavlja parametre za ambiciozno, široko, duboko i fleksibilno partnerstvo u trgovinskoj i ekonomskoj saradnji sa sveobuhvatnim i balansiranim Sporazumom o slobodnoj trgovini u svom središtu, sprovođenje zakona i pravde, spoljne politike, bezbednosti i odbrane i drugih oblasti saradnje, navodi se u tekstu sporazuma.

Sporazum bi trebalo da olakša trgovinu i investicije između strana, uz poštovanje integriteta zajedničkog tržišta EU i carinske unije i unutrašnjeg tržišta Ujedinjenog Kraljevstva, prihvatajući razvoj njegove nezavisne trgovinske politike.

Ekonomsko partnerstvo bi trebalo kroz Sporazum o slobodnoj trgovini da osigura da nema carina, nameta ili kvantitativnih ograničenja.

Ujedinjeno Kraljevstvo neće biti zemlja Šengena, već treća zemlja, što ne obezbeđuje slobodno kretanje ljudi.

Imajući u vidu da je Ujedinjeno Kraljevstvo odlučilo da princip slobode kretanja ljudi između EU i Velike Britanije više ne važi, strane bi trebalo da dogovore sporazume o mobilnosti.

Ti aranžmani moraju biti bez diskriminacija prema državama članicama EU i uz puni reciprocitet.

Cilj dogovornih strana je da, kroz domaće zakonodavstvo, omoguće viznu liberalizaciju za kratkoročne posete, kao i da dogovore uslove za ulazak i boravak tokom perioda istraživanja, studija, treninga i razmene mladih.

Bilo koje odredbe neće dovesti u pitanje Zajedničko područje putovanja onako kako se primenjuju između Velike Britanije i Irske.

Strane su se dogovorile i da bi budući sporazumi trebalo da omoguće efikasno i bez problema funkcionisanje železničkog saobraćaja, odnosno linija poput Belfast-Dablin i kroz tunel Lamanš, navodi se između ostalog u sporazumu.

Strane u sporazumu potvrđuju dostignuća, koristi i predanost mirovnom procesu u Severnoj Irskoj i to ostaje od presudnog značaja za mir, stabilnost i pomirenje.

Postignuta je saglasnost da sporazum "Dobri petak" ili Sporazum iz Belfasta, postignut 10. aprila 1998. godine mora biti očuvan u svim svojim odredbama, navodi se u tekstu.

Sporazum moraju da potvrde članice EU, ali i parlament Velike Britanije.

Faraž: Odbiti sporazum

Lider stranke Bregzita Najdžel Faraž zatražio je od parlamenta Velike Britanije da odbaci novi sporazum između britanske vlade i Evropske unije (EU).

Faraž je rekao da sporazum "jednostavno nije Bregzit" i vezivaće Britaniju za EU na mnogo načina.

On je ocenio da bi više voleo produženje roka za Bregzt posle 31. oktobra, koje će pratiti nacionalni izbori, pre nego parlamentarno glasanje o novim uslovima sporazuma.

Faraž je rekao da se zalaže za "čist raskid" sa Evropom, pre nego za "još jedan evropski sporazum".

Očekuje se da u parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva bude ratifikovan do kraja nedelje, jer je uzlazak Velike Britanije iz EU planiran za 31. oktobar.

Škotska protiv sporazuma

Predsednica Škotske nacionalne partije Nikola Sturdžen izjavila je danas da poslanici njene stranke neće glasati za novi sporazum Velike Britanije i Evropske unije (EU) o Bregzitu, prenosi AP.

Sturdžen je ocenila da će najavljeni dogovor izvesti Škotsku iz Evropske unije, jedinstvenog tržišta i carinske unije, što je protivno demokratskoj i većinskoj volji građana Škotske.

Ona je u pisanoj izjavi poručila da poslanici te stranke neće glasati za Bregzit ni u kakvom obliku.

Škotska nacionalna partija ima 35 poslaničkih mesta u Predstavničkom domu koji broji 650 poslanika.

Sturdžen, koja se zalaže za drugi referendum o nezavisnosti Škotske, smatra da je jasnije nego ikada da je najbolja budućnost za Škotsku kao jednake, nezavisne evropske nacije.

Sporazum dobar za Irsku i S. Irsku

Irski premijer Leo Varadker pozdravio je danas novi sporazum o Bregzitu, uz ocenu da je dobar i za Irsku, kao članicu EU, i Severnu Irsku, kao dela Ujedinjeng Kraljevstva, prenosi AP.

Varadkar je na svom nalogu na Tviteru napisao da sporazum omogućava Ujedinjenom Krakjevstvu da napusti EU na "prikladan način".

Prema njegovim rečima, sporazum štiti jedinstveno tržište EU i mesto Irske u njemu.

Njegov entuzijazam je u suprotnosti sa reakcijom Demokratske unionističke partije Severne Irske, koja je poručila da neće glasati za sporazum jer "dugročno nije u interesu Severne Irske". 

Autor:
Pošaljite komentar
Junker: Postignut dogovor o Bregzitu

Junker: Postignut dogovor o Bregzitu

17.10.2019. 11:59 12:01