Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Proces za napad na novosadsku advokaticu pred novim većem 

17.10.2019. 10:23 10:25
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

U  novosadskom Osnovnom sudu opet je odložen glavni pretres protiv penzionisanog farmaceutskog tehničara Srbe Stojiljkovića (72) iz Novog Sada, okrivljenog da je lane 4. septembra u hodniku novosadske Palate pravde udarcem u lice teško povredio novosadsku advokaticu dr Enike Veg, a potom napustio Sud i otišao u nepoznatom pravcu.

 Novo ročište  zakazano je za 25. novembar, pred novim predsednikom veća.

– Suđenja se ponekad odlažu jer optuženi javlja sudu da ne može pristupiti zbog zdravstvenih tegoba. Međutim, u međuvremenu su sudski veštaci uradili nalazi mišljenje u kojem su se izjasnili da li on sposoban da učestvuje u postupku – rekao je juče za „Dnevnik” zastupnik dr Veg, koja je u statusu oštećene, advokat Vladimir Beljanski. – Čini mi se da, otkako je je okrivljeni pušten iz pritvora, nijednom nije prisutvovao ročištu, tako da nije isključeno da će se tamo i vratiti.  

Podsetimo, optuženi je ranije pred većem, kojem je predsedavala sudija Jelena Vranješević Tovilović, izjavio da je razumeo optužni akt, ali da ne priznaje delo ometanja pravde koje mu se stavlja na teret, a da je optužnica delimično tačna. Potom je dodao da ne prihvata izjavu iz zapisnika koja stoji u spisima, za koju stoji da je dao u Tužilaštvu nakon privođenja iz policije, uz opasku da je on nju samo potpisao, ali da njen sadržaj nije čitao i da nije tačan. 

On je kazao da smatra da nije kriv, i da ne ostaje kod navoda svoje odbrane, kako je zapisano da je izneta u novosadskom Osnovnom javnom tužilaštvu, niti kod iskaza datog kod sudije za prethodni postupak.

Okrivljeni je potom, posle mnogobrojnih zamerki na postupanje pravosudnih organa, na insistiranje predsednice malog veća, počeo konkretno da opisuje događaj zbog kojeg se našao na optuženičkoj klupi.

On je opisao da je sa svojom vanbračnom suprugom bio u kancelariji sekretarice predsednika Osnovnog suda nakon što je ročište, u kojima su ona i njegov sin stranke sukobljene protiv druge strane koju zastupa advokatica dr Enike Veg, kasnilo.

– Supruga je sedela na klupi, dok je sin gledao na monitoru podatke o predmetu zbog kojeg smo tog dana bili u sudu, a trebalo je da ja budem prisutan u statusu javnosti – naveo je on. – Supruga je u suzama tražila da sazna kako to da ročište za predmet star više od dvadeset godina kasni u startu oko pola sata. Sin jedinac mi je zbog takve revnosti suda više puta bio u predinfarktnom stanju. Radi se o nerazumno dugom procesu, u kojem smo oštećeni za veliki novac. Ođednom sam kroz otvorena vrata kancelarije u kojoj smo bili video žensku kosu boje kakvu ima dr Enike Veg. Izašao sam u hodnik, dok su supruga i sin ostali u kancelariji, nisam video telo i lik advokatice, i ja sam u mraku možda zakačio advokaticu. Nisam primetio da je ona pala. Nije bilo polemike s njom, kako su neki mediji pisali, nisam je udario, možda sam je zakačio ramenom i odgurnuo, ali to nije bilo namerno.  Dodao je da je izašao iz suda i taksijem otišao do stana u kojem je nekad živeo, a da se posle toga ničega ne seća. 

Stojiljković je tom prilikom izjavio da je kasnije čuo od svog sina da ga je povređena advokatica pitala zašto je on to uradio.

– Mediji su kasnije pisali da sam pobegao i da me je policija u uspešnoj akciji lišila slobode. To nije tačno, ja samo nemam poverenja i veru u policiju iz Novog Sada i Bačke Palanke, čiji pripadnici su me tražili telefonom na moj broj koji je bio dostupan. Ja sam im rekao da ću se predati beogradskoj policiji i tako sam i učinio – kazao je optuženi u svojoj odbrani.

On je tada kazao da vodi više sporova, neki su završeni, a jedan, u kojem dr Enike Veg zastupa suprotnu stranu, traje 29 godina.

Kako smo pisali, pre nego što je predmet preuzeo novi sudija, kraj suđenja se očekivao proteklog 11. marta.

M. Vujačić

Autor:
Pošaljite komentar
Odloženo suđenje za napad na novosadsku advokaticu Enike Veg

Odloženo suđenje za napad na novosadsku advokaticu Enike Veg

12.03.2019. 09:10 09:12