Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Bečejski „Gastro fest“ okupio ugostitelje i mlade kulinare

17.10.2019. 10:05 10:07
Piše:
Foto: Goranski park je na jedan dan dobio novu namenu

BEČEJ: Lepi nedeljni dan miholjskog leta izveo je u Goranski park veliki broj Bečejaca i gostiju iz okolnih mesta. Sjatili su se na treći „Gastro-fest” u organizaciji Omladinske sekcije Društva intelektualaca braća Tan.

U predivnom ambijentu parka svoju ponudu predstavili su restorani, a u kuvanju starinskih jela nadmetali su se đaci srednjih kuvarskih škola iz više gradova.

Gastronomija je bila u centru pažnje, a to podrazumeva da niko nije otišao gladan i žedan, jer se po povoljnim cenama ručalo u predivnom ambijentu. Meni raznovrstan, a onda razne poslastice iz domaće radinosti, bilo je i domaćeg vina, zanatskog piva, a voćni sokovi su ceđeni na licu mesta. U dečijem kutku roditelji su mogli da ostave decu s animatorima, a odrasle je privukao muzički kutak u kom su svoje umeće prezentovali tamburaši, Gradski orkestar „BEUS“ i violinista Đula Tol sa prijateljima.

Kad je gastromonija u pitanju, bilo je 35 izlagača domaćih proizvoda,  tri gestro festvala, „Palačinka fest“ iz Bačkog Gradišta, „Sarmijada“ iz Bačke Topole i gosti iz Oroma su predstavili proizvode namenjene vegetarijancima. Gužva je bila i oko štandova restorana. „Galib“ iz Ade je na meniju imao juneći gulaš, mućkalicu iz yinovske tanjirače i roštilj, „Terakota“ iz Bačke Topole i pekara „Top – Pek“ su prodavali peciva i hleb bez aditiva, odnosno sarmu i pasulj, a bečejski „Ribnjak“ riblju čorbu i dimljenog šarana u tanjirači.

- Takmičenje mladih kuvara četiri srednje škole je privuklo posebnu pažnju svih. U igri je bilo šest starinskih jela, a mentori škola su izvlačili koje će pripremiti. Tako su Bečejci dobili da spreme pendeviš, Zrenjanici su kuvali svinjski paprikaš, Novosađani mađarsku gulaš čorbu serviranu u malim hlebnim cipovkama, a Subotičani su kuvali svinjske papke u saftu. Na kraju je žiri odlučio da su najukusnije jelo pripremili Bečejci, pa  četvoročlana ekipa i mentor Momčilo Stupar  idu na „Rafting na Tari“ – saopštio nam je član organizacionog odbora Zoltana Šarvari.

I dok je sve odisalo pozitivnom energijom, primedba se mora staviti što se u prostor Goranskog parka ulazilo automobilima, mada je to zabranjeno.                                       

V. Jankov

Piše:
Pošaljite komentar
Nedeljni ručak, zimnica i delikatesi na bečejskom „Gastro festu“

Nedeljni ručak, zimnica i delikatesi na bečejskom „Gastro festu“

10.10.2019. 22:55 22:57