Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

„OKTOBARH”  Otvara vrata zaborava  zgrada, ustanova, teatara...

16.10.2019. 12:56 13:10
Piše:
Izvor: Radionice Organizacije „Oktobarh” Foto: Jovan Bajić 

Organizacija „Oktobarh” osnovana je 2016. godine kao inicijativa studenata arhitekture i urbanizma s Fakulteta tehničkih nauka i organizacija koja se bavi promocijom arhitekture, dizajna i umetnosti mladima, ali i široj javnosti.

Želja studenata bila je da prošire znanje u odnosu na to što imaju priliku da čuju i nauče na fakultetu, a s obzirom na činjenicu da se 1. oktobar obeležava kao Svetski dan arhitekture, organizacija je dobila naziv i odlučili su da tokom celog meseca organizuju događaje koji će studente usmeriti na određene trendove i popularne teme u toj oblasti. Tako je nastao i istoimeni festival. 

– Tokom prve dve godine, radionice i predavanja festivala „Oktobarh” bili su namenjeni samo studentima arhitekture, a od lane u aktivnostima učestvuju, kako profesionalci u oblasti arhitekture i dizajna, tako i svi koje zanimaju teme kojima se bavimo – objašnjava organizator programa i aktivnosti „Oktobarha” Luka Radosavljević. – Sve svoje aktivnosti plasiramo putem društvenih mreža, odnosno profila „oktobarh” na „Fejsbuku” i „Instagramu”, trudimo se da ostvarimo kontakt s medijima, a radimo i štampani materijal.

Sadržaji festivala „Oktobarh” raspoređeni su na ceo mesec, ali se održavaju vikendom da bi studenti i ostali, zaposleni tokom radnih dana, imali više vremena i mogućnost da dođu. Oktobarska konferencija, šetnja kroz znamenite objekte u Novom Sadu „Arhitura”, Dani arhitektonskog filma i različite radionice obuhvataju pomenute sadržaje.

– „Arhitura” je događaj koji organizujemo od početka festivala, a ideja o tome potiče od festivala „Open house day” – navodi Luka. – Koncept se ogleda u tome da se vrata određenih značajnih objekata otvore za posetioce, te im se pruži prilika da ih obiđu i čuju neku zanimljivost ili istorijsku činjenicu o tim građevinama ili ljudima koji su ih osmislili. Vodiči budu studenti Fakulteta tehničkih nauka. Na taj način do sada smo obišli Radnički dom, Muzej savremene umetnosti, Pozorište mladih, Dom trgovačke omladine, Spens i druge, a ove godine obišli smo još neotvoreni Naučno-tehnološki park u Fruškogorskoj ulici, što je svima bila jedinstvena prilika i zbog toga izuzetno zanimljivo.


Skup arhitekata

Oktobarska konferencija biće održana 26. i 27. oktobra u Muzeju savremene umetnosti i predstavlja glavni edukativni događaj festivala. Promoviše arhitekturu u najširem smislu, pretežno je namenjena studentima arhitekture i stručnoj javnosti, a okupiće arhitekte iz Srbije, regiona i cele Evrope, koji donose nešto novo, avangardno. U okviru konferencije biće reči o aktuelnim projektima, trenutnim trendovima, savremenim tehnologijama i konceptima u toj oblasti.


Dani arhitektonskog filma obeležili su vikend za nama, a publika je imala priliku da pogleda dokumentarne igrane filmove, koji se na direktan ili indirektan način bave arhitekturom, dizajnom, umetnošću ili društvenim pitanjima.

– Zašto praktikujemo filmove? Zato što se oni na poseban način dotiču važnih pitanja, predstavljaju umetnost u nekom drugačijem svetlu i podstiču ljude na aktivno učešće – ističe Luka Radosavljević. – Recimo, ako dođete na film, sigurno ćete ga pogledati, za razliku od predavanja. On, kao vizuelna umetnost, na drugačiji način privlači pažnju.


3D figure i murali

Nešto potpuno novo u okviru festivala „Oktobarh” je svojevrsna panel diskusija „OK Talks” na temu alternativne arhitekture, koja će biti održana 25. oktobra na Spensu. Panel-diskusija obuhvatiće niz kratkih predavanja, te okupiti imena poput Jelene Ilić, koja pravi 3D figure od papira velikih dimenzija, Sandre Trifunović Stojanović iz „Fabrike kulture”, odgovorne za mnoštvo murala u gradu, a biće tu i gost iz Zagreba Filip Pračić, koji se na psihološki način bavi arhitekturom. „OK Talks” će studentima pokušati da odgovori i na pitanja čime je moguće baviti se nakon završetka studija, šta sve arhitektura obuhvata, čime se arhitekta može baviti, da li morate biti arhitekta da biste se bavili arhitekturom i slično.

– To su neka pitanja, izuzetno popularna među studentima, pogotovo danas, kad toliko stvari postoji, a opet nas usmeravaju samo u pravcu projektovanja – potvrđuje Luka Radosavljević.


Deo festivala „Oktobarh” su i različite radionice dizajna, arhitekture i urbanizma, namenjene svima koje ta tema zanima. Tema prve ovogodišnje radionice bila je Trg slobode, a učesnici su dobili priliku da na kreativan način, van pravila, osmisle ideju kako bi oni unapredili centar grada. Podzemna bašta ispod Trga slobode, zastakljen trg, ceo trg kao igralište... samo su neka od interesantnih rešenja. Tema narednih biće dizajniranje nameštaja. S obzirom na interesovanje, organizacija planira da realizuje radionice jednom mesečno i po završetku festivala.

– Mlade koji su kreativni i pokazuju interesovanje za bilo koju vrstu umetnosti ili dizajn, pozivam da posete događaje u okviru festivala jer će imati priliku da se bave nečim što inače nemaju priliku, te da prošire vidike i eventualno nastave profesionalno i privatno u tom smeru.  – poručuje Luka Radosavljević.      

B. Pavković

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor:
Pošaljite komentar
OPENS 2019 svetski primer dobre prakse

OPENS 2019 svetski primer dobre prakse

11.04.2019. 09:24 09:31
OPENS 2019. predstavljen u Beogradu

OPENS 2019. predstavljen u Beogradu

21.02.2019. 20:14 20:50
„OPENS 2019” proslavio drugi rođendan

„OPENS 2019” proslavio drugi rođendan

17.11.2018. 11:40 11:44