Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Sedam decenija Saveza slepih i slabovidih Vojvodine

16.10.2019. 11:31 11:33
Piše:
Izvor: vojvodina.gov.rs

NOVI SAD: Savez slepih i slabovidih Vojvodine juče je obeležio 70 godina postojanja, na Svetski Dan belog štapa, celodnevnim programom koji je okupio predstavnike raznih institucija, uključujući i čelnike iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i Pokrajinske vlade.

Trenutno ta organizacija broji 3.450 članova iz cele Vojvodine, što su podaci i iz baze pomenutog ministarstva na čiju inicijativu je ona i nastala.

Promenili smo politiku prema osobama s invaliditetom i želimo da im damo veći značaj u našem društvu, budući da su u ranijem periodu bili zaboravljeni, premda se pričalo o inkluziji i o tome da država brine o njima, ali se sve završavalo mrtvim slovom na papiru, istakao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević na jučerašnjoj proslavi.

Kako je dodao, pored finansijskih sredstava, inicijatori su i politike koja podrazumeva da su OSI sada nosioci projekata i da sami treba da rade ono što smatraju da je za njih najbolje, što je ujedno i najbolji način na koji država može da im pomogne.

Pored toga, uvodimo predmet na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu koji se zove „Pristupačnost”, nakon čega će studenti kasnije prilikom bilo kog infrastrukturnog projekta voditi računa o pristupačnosti za osobe s invaliditetom, najavio je Đorđević.

Osim arhitektonskih barijera koje nastaju nemarnošću svih građana, zapošljavanje je, takođe, aktuelna problematika. Kako je ministar Đorđević istakao, činjenica je da imamo dobar zakon po tom pitanju, ali poslodavci se i dalje najčešće odlučuju da plaćaju penale nego da zaposle osobu koja ima neki invaliditet.

Sledeće godine idemo u prekvalifikaciju zapošljavanja OSI i želim da pošaljem jasnu poruku da će država u budućnosti pomagati i podržavati sve projekte koje rade osobe sa invaliditetom, obećao je ministar.

Pokrajinska vlada je, kako je naglasio sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić, u protekle tri i po godine mandata izdvojila oko milijardu dinara u okviru socijalne zaštite, što je pet puta veće u odnosu na ulaganja prethodnika.

Pokrajinska vlada trajno je opredeljena da pomaže osetljivim grupama, zbog čega smo i dobili zahvalnicu Saveza slepih i slabovidih Vojvodine, navela je sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, dodajući da svake godine izdvajaju više novca za sve slične organizacije, a u skladu sa njihovim potrebama.

Sve nas, dodala je, obavezuje da odgovorimo na izazove i potrebe osetljivih grupa ali i povećamo sve moguće kapacitete kako bismo im izašli u susret i pomogli.

U toku sledeće nedelje održaćemo sastanak sa predstavnicima Saveza slepih i slabovidih Vojvodine kao bismo implementirali sve potencijalne ideje koje imaju, odnosno kako bismo ih uvrstili u čitav sistem rada u okviru naših nadležnosti, najavila je Milošević.

Savez slepih i slabovidih Vojvodine pokriva celu pokrajinu sa 12 organizacija: devet međuopštinskih, dve opštinske i jednu gradsku. U svom sedamdesetogodišnjem radu mnogo su uradili za osobe koje imaju problem sa vidom, od školovanja, do zapošljavanja, rehabilitacije, a naročito se bave i osobama koje u kasnijim godinama izgube vid.

Živimo u 21. veku gde su tehnologije daleko uznapredovale u odnosu na period kad se Savez osnivao, tako da danas, uz pomoć računara i telefona, slepo lice je obučeno i spretno da koristi i tu vrstu komunikacije, kaže predsednik Saveza Vladimir Panin, objašnjavajući da su osnovni zadaci Saveza infomrativno-izdavačka i bibliotekačka delatnost, snimanje knjiga i distribucija u zvučnoj tehnici, kao i na Brajevom pismu koje, kako se čini, sve manje koristi mlađim generacijama.

Po njegovim rečima, svaka njihova organizacija u svom programu ima obuku na Brajevom pismu, ali, nažalost, ima istine u tome da je mladima lakše da uzmu mobilni telefon i sve što im treba vrte prstom.

Ipak, za mene je Brajevo pismo neprikosnoveno jer, koristeći šest tačaka dobijamo 63 kombinacije za slova, brojeve i muzičke note, kazao je Panin.

L. Radlovački

Autor:
Pošaljite komentar
Međunarodni turnir slepih i slabovidih u kuglanju održan u Novom Sadu

Međunarodni turnir slepih i slabovidih u kuglanju održan u Novom Sadu

27.09.2019. 21:32 21:33
Predložen zakon kojim se pomaže slabovidima

Predložen zakon kojim se pomaže slabovidima

13.09.2019. 18:05 18:07