Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Do kraja godine nova rasveta u Bečeju

03.10.2019. 09:27 09:52
Piše:
Foto: Dragan Tošić, Silvester Horvat i Predrag Jokić

BEČEJ: Odbornici bečejskog parlamenta su na nedavnoj 51. sednici većinom glasova dali saglasnost na konačan nacrt javnog ugovora o javno-privatnom partnerstvu za vršenje usluga rekonstrukcije i modernizacije sistema javnog osvetlenjenja primenom mera uštede energije LED tehnologijom na teritoriji cele opštine Bečej, a juče je potpisan i ugovor.

U ime opštine Bečej ugovor je potpisao predsednik Dragan Tošić, a u ime privatnog partnera, nosioca posla „Esco Elios“ d. o. o. Novi Sad direktor Silvester Horvat i Predrag Jović u ime člana grupe  „Keep light“ d. o. o iz Beograda.

Ostvarenjem ovog projekta pitanje javne rasvete biće daleko bolje regulisano. Krajnje je vreme bilo, jer su svakodnevno bile pritužbe na rasvetu raznih delova Bečeja i naseljenih mesta. Vrednost kapitalne investicije je 2,35 miliona evra i opština neće izdvojiti ni dinar, a tokom trajanja javno-privatnog partnerstva 13 godina izdvajanja za električnu energiju neće biti veća od sadašnjih. Naprotiv. Nije zanemarljivo i to što će istog kvaliteta rasvetu imati građani bilo kog dela Bečeja, ali i meštani Bačkog Gradišta, Bačkog Petrovog Sela, Drljana, Mileševa, Poljanice i Radičevića.

-Drago nam je da smo dobili zahtevan posao u bečejskoj opštini. Po ugovoru imamo rok od šest meseci za pripremu i realizaciju posla, ali mi verujemo da ćemo sve završiti do kraja godine, jer je to nama u interesu. Čitav projekat će biti najkvalitetnije urađen i građani bečejske opštine dobiće kvalitetno osvetljenje. Zato će biti ugrađene svetiljke svetski renomiranog proizvođača „Filipsa”, čija je dugovečnost 25 godina. Jer, mi od proizvođača kupujemo i dodatne dugoročne garancije, kako bismo se obezbedili da kroz celi period dok su u funkciji uvek imamo rezervne delove za održavanje - rekao je prilikom potpisivanja ugovora direktor Silvester Horvat. 

Po projektu predviđena je zamena 5.009 živinih sijalica novim štedljvim LED svetiljkama, a postojeća rasveta postavljena sredstvima viših nivoa vlasti tokom minulih par godina neće se menjati.

- Pored zamene svetiljki, menjamo i držače gde je potrebno, kleme, upravljački sistem koji uključuje i isključuje rasvetu. Velik je to posao, ali smo spremni da odgovorimo zadatku. Angažovaćemo desetočlanu ekipu sa četiri pokretne korpe. Fleksibilni smo i ako treba povećaćemo ekipu na terenu. Ali, završetak radova ne zavisi samo od nas, već i od vremenskih uslova, od elektrodistribucije kojoj se moramo prilagođavati... Međutim, radili smo već ovakve poslove u petnaestak opština i imamo iskustva u organizaciji posla. Naši ljudi su već na terenu i rade pripremne radove, a početkom novembra očekujem da krenemo sa konkretnom zamenom svetiljki - dodao je Silvester Horvat.  

Na održavanje javne rasvete bečejska opština sada troši oko šest miliona dinara, a u toku javno-privatnog partnerstva narednih 13 godina to će biti obaveza privatnog partnera.

-Nama je najbitnije, pored uštede, da građani u svim delovima grada i u naseljenim mestima imaju adekvatno osvetljenje. U okviru održavanja, naš partner ima obavezu da u roku od 48 sati zameni svetiljku. Naša je obaveza da poradimo na problemu namernog uništavanja svetiljki. Instaliraćemo video- nadzor na kritičnim mestima, ali moramo da razgovaramo sa našom decom i ukažemo im na štetnost onoga što pojedinci samostalno ili u grupama rade. Sijalice razbijaju naša deca, zato nije na odmet da se o tom problemu razgovara u kući, školi, da se putem  medija apeluje na prestanak huliganstva, a i na nama koji vodimo lokalnu samoupravu je da sve učinimo kako bi se takvi incidenti smanjili i iskorenili – poručio je predsednik opštine Bečej Dragan Tošić.                                      

V. Jankov

Projekat „Bečej pravovremeno” realizuje Produkcija DVP Digital, a sufinansira Opština. Stavovi izneti u okviru projekta ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

Autor:
Pošaljite komentar
Futog: Asfaltiraju se ulice, stiže i javna rasveta

Futog: Asfaltiraju se ulice, stiže i javna rasveta

14.08.2018. 10:09 10:15