Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vulin: Bezbednost građana Srbije na prvom mestu

25.09.2019. 17:04 17:08
Piše:
Izvor: Tanjug

BEOGRAD: Ministar odbrane Aleksandar Vulin, visoki predstavnik NATO Agencije za podršku i nabavke Danijel Dorington i direktor Tehničkog remontnog zavoda Kragujevac potpukovnik Rasim Ćiriković su u toj ustanovi Ministarstva odbrane otvorili radionicu za izvlačenje eksplozivnog punjenja iz košuljice projektila i radionicu za delaboraciju, modernizaciju i održavanje ubojnih sredstava.

Reč je o novim radionicama u čiju je granđu i opremanje uloženo 2.740.000 evra, koje su obezbedili Vlada Srbije, NATO poverenički fond i Tehnički remontni zavod Kragujevac.

Vulin je kazao da je NATO poverenički fond je s četiri i po miliona dolara do sada pomogao naše napore da Srbiju učinimo bezbednijom.

Ministar je rekao da je veoma važno da su ove radionice otvorene nakon ratova u kojima je Srbija učestvovala bez svoje volje i ratova koje nije izazvala, a nakon čega je ostalo mnogo neiskorišćene i zastarele municije.

NATO poverenički fond i kao njegov najveći donator Vlada Sjedinjenih Država učinili su nam veliku uslugu time što su nam pomogli da nam zemlja bude bezbednija i da neeksplodirana ubojna sredstva i zastarelu municiju, koja nam je veliko opterećenje u našim skladištima, uništimo na bezbedan način, ali i da iz nje izvučemo sve ono što je korisno za nas, rekao je ministar.

On je dodao da jedan od dva nova pogona finansiran sa 1,6 miliona evra koje je obezbedila Vlada Srbije na čelu sa tadašnjim premijerom Aleksandrom Vučićem, a drugi sa 900.000 evra iz NATO povereničkog fonda.

Vulin je poručio da će država Srbija učiniti sve da pre svega radnici koji rade u ovom Zavodu, ali i svi koji rade na delaboraciji neeksplodiranih ubojnih sredstava budu bezbedni.

Ovo je najoptimalniji način saradnje sa NATO povereničkim fondom i sa drugim vladama i međunarodnim organizacijama.

Ovo nisu večiti kursevi ili slanja eksperata koji nas nekada nečemu nauče a nekada i ne. Ovo je konkretna pomoć i način da Srbiju učinimo bezbednijim mestom, kazao je Vulin.

Napomenuo je da su sva tehnologija, sva tehnika, sve mašine koje tu mogu videti delo naše pameti i naših ruku.

Visoki predstavnik NATO Agencije za podršku i nabavke Danijel Dorington rekao je da ta institucija pruža punu podršku naporima Ministarstva odbrane i Tehničkog remontnog zavoda da ponovo uspostave operativne kapacitete objekta koji je danas pušten u rad.

Demilitarizacija zastarele municije je ključna za smanjenje rizika od eksplozija i danas smo tu da potvrdimo našu podršku, a u mesecima pred nama predviđeno je da se u ovom objektu uništi do 1.300 tona municije, čime će se znatno unaprediti bezbednost i to je konkretan primer onoga što partnerstvo između NATO i Srbije može da donese, rekao je Dorington.

Izaslanik odbrane Velike Britanije pukovnik Nik Ilić pomenuo je veliki značaj akcije uništavanja municije i sredstava koje je Ministarstvo odbrane proglasilo opasnom, zastarelom ili viškom.

U pitanju je oko 1.300 tona takve municije, koje je selektovalo Ministarstvo odbrane, od kojih je dosad uništeno oko 250 bruto tona, pa je od velike važnosti činjenica da će Zavod od jeseni nastaviti sa ovim poslom, rekao je izaslanik.

Dodao je da su u toku procedure za odobravanje dodatnih sredstava kojima bi se izašlo u susret novim potrebama Tehničkog remontnog zavoda u Kragujevcu.

On je ovaj projekat nazvao odličnom prilikom za razvijanje odnosa između Srbije i NATO, ali i Srbije sa susedima, kako bi se unapredio opšti nivo obezbednosti u regionu.

Izaslanik odbrane Sjedinjenih Američkih Država pukovnik Tomas Batler podsetio je da je ambasador Skot, odmah nakon nesreće koja se u Zavodu desila krajem februara 2017. godine, u ime američke vlade ponudio pomoć.

Neposredno po ovom događaju generalni sekretar NATO Stoltenberg rekao je da će alijansa i dalje istrajati u pomaganju Srbiji da na bezbedan način skladišti municiju i uništava opasne viškove. U skladu s tim prethodne dve godine SAD su donirale više od 1,3 miliona dolara u Poverilački fond NATO za Srbiju, rekao je Batler.

Dodao je da današnje otvaranje simbolizuje napore zemalja donatora i Vlade Srbije da ostvare zajedničke interese u borbi protiv pretnje do koje dolazi zbog gomilanja nebezbedne i zastarele municije.

Direktor TRZ Kragujevac potpukovnik Rasim Ćiriković istakao je da da od danas imamo modernu liniju koja u potpunosti odgovara našim i međunarodnim standardima, te da su bezbedni svi koji budu radili u tom objektu.

Autor:
Pošaljite komentar
Vulin posetio rezervni sastav VS u Pančevu

Vulin posetio rezervni sastav VS u Pančevu

23.09.2019. 15:05 15:06
Vulin: Vojska Srbije sarađuje uvek sa najboljim delovima društva

Vulin: Vojska Srbije sarađuje uvek sa najboljim delovima društva

21.09.2019. 16:57 17:00