„DNEVNIK” U BAČKOM MAGLIĆU Studenti završili „Čipsi agroakademiju”
Studenti Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu juče su dobili diplome „Čipsi agroakademije” u prisustvu ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislava Nedimovića i menadžera fabrika kompanije „Marbo produkt” Danijela Nedinića, u kojoj su nagrade i dodeljene nakon obilaska pogona.
Te nagrade dodeljuju se drugi put.Akademija je pokrenuta da bi studenti dobili praktično znanje u oblasti uzgajanja krompira, a najbolje mesto za to je svakako fabrika u kojoj se proizvodi čipsi i druge čuvene grickalice, koje se i izvoze.
Dvanaest studenata četvrte godine Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu učestvovalo je u procesu od setve krompira do berbe. Studenti su tokom poseta i obilazaka dobili potrebno znanje o uzgajanju krompira, učestvovali u njegovom rastu i na kraju obišli sam pogon fabrike da vide kako se pravi finalni proizvod od krompira koji su sami uzgajali.
Iskustvo od njive do kesice je bilo potpuno kada su studenti krompir koji su posadilii mogli da vide u fabrici na traci kako ga radnici pakuju u kesice.
Sam pogon fabrike, u kojem veći deo posla obavljaju mašine uz nadzor i malu pomoć radnika, je automatski. Tehnologija je na visokom nivou. Krompir se najpre pere i sortira u posebnim mašinama, povezanim s računarima koji pokazuju u kolikom procentu je krompir upotrebljiv – prilikom naše posete je pisalo 95 odsto. Zatim radnici ručno odstranjuju svaki deo koji je udaren ili oštećen, da bi krompir nastavio svoj put do mašine za sušenje i friteze, nakon čega radnica analizira kvalitet na osnovu krompira koji je mašina odbacila i u većini slučajeva ocenjuje ga zelenom bojom za prolaz, dok žuta i crvena, koje se retko događaju, postoje kao opcije. Zatim čips ide u naredne mašine u kojima se sortira i pakuje u kesice, ali je mehanizacija toliko složena, da su čak i neke od mašina kao i sorte krompira, poslovna tajna.
Ministar Nedimović kazao je da poljoprivreda više nije kao što je nekad bila, već podrazumeva i trgovinu, prerađivačku industriju i logistiku. – Spadamo u prvih deset zemalja po proizvodnji pšenice, soje, kukuruza, suncokreta, ali smo mali na tržištu s obzirom na količine koje proizvodimo – kazao je Nedimović. – Kad imate poluprerađevinu, finalni proizvod i kad znate da istrgujete time, situacija se odmah menja. Ova kompanija ima veliko tržište u 200 država širom sveta i šampioni su u poslu.
Akademci zadovoljni
Student Mihajlo Mitrović je istakao da je mnogo naučio tokom obuke, a da je tajna koju sortu krompira su izabrali.– Odlično iskustvo, videli smo savremenu tehnologiju koju nismo imali prilike da vidimo, a nadamo se i praksi u „Marbu” – kazao je Mitrović.
Studentkinja Poljoprivrednog fakulteta – Odsek prehrambena tehnologija Milena Ristić kaže da je njoj najviše značila obuka, s obzirom na smer.
– Naučili smo sam uzgoj krompira, koji preparati se koriste pri tretiranju, ali i sam proces proizvodnje, koji smo mogli videti, mnogo nam znači, te je sama poseta fabrici bila najzanimljivija, friteza, soljenje i pakovanje – kazala je Milena Ristić.
Menadžer kompanije Branislav Nedinić kaže da je njihov cilj pomaganje u stvaranju nove generacije poljoprivrednika, kao i da pruže podršku lokalnoj proizvodnji krompira.
– Lokalni proizvođači krompira su naši glavni dobavljači – rekao je Nedinić. – Želimo da stvorimo farmera za 21. vek, a podršku mladim ljudima i njihovom obrazovanju vidimo kao jednu od najboljih investicija. Nadamo se da smo s ovom akademijom u tome i uspeli. Naša fabrika ima između 700 i 750 radnika na 11 proizvodnih linija u tri proizvodna pogona i najveća je u regionu. Kompanija postoji od 1995. godine kao „Marbo produkt”, a od 2008. godine je u sastavu „Pepsi ka”, koji je doneo proizvodne linije koje su standard u svim njihovim fabrikama na svetu. Međutim, u fabrici u Magliću proizvodi se prave od domaćeg krompira.
Nedinić kaže za „Dnevnik” da to nije jedina akcija, već da su tokom prošle godine podelili i 15.000 lopti po školama, kao poruku zdravog života i promocije sporta, ali podržavaju i opštinu Bački Petrovac u raznim drugim oblastima i manifestacijama.
M. Stakić