Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

POTROŠAČKO ĆOŠE: Počelo veliko spremanje zimnice

17.09.2019. 11:24 11:32
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Po jučerašnjoj gužvi na Futoškoj pijaci niko ne bi ni pomislio da se radi o ponedeljku, ali sezona zimnica navela je veliki broj Novosađana na tu stranu, a i prodavci su se dobro pripremili.

Od povrća najviše su izloženi paradajz i paprika, dok grožđe i šljive prednjače među voćem. Ipak, na jednom delu te pijace, istaknuti su i prvi proizvodi ovogodišnje zimnice.

Na tezgama tegla ajvara od 750 grama košta 300 dinara, ali i 400, dok je za litar domaćeg soka od paradajza potrebno izdvojiti od 100 do 150 dinara. Tegla pekmeza od kajsija, breskvi i jagoda na Futoškoj pijaci staje 300 dinara. Prodavci su naveli da prodaja takvih domaćih proizvoda za sada slabo ide jer, kako kažu, sugrađani sada sami spremaju svoju zimnicu. Oni misle da će se potražnja povećati kasnije.

Ima i onih koji svoju zimnicu kupuju u novosadskim supermarketima gde za teglu od 700 grama ajvara izdvajaju od 250 do 500 dinara.

Sugrađani su istakli da za pripremu zimnice uglavnom kupuju voće i povrće na novosadskim pijacama ili kod komšija koji uzgajaju domaće plodove. Tako mnogi sada pripremaju sok od paradajza, a na Futoškoj pijaci paradajz se može kupiti za 40 dinara, ali i za 80. Na toj pijaci sve se crveni od velikih, crvenih paprika, koje mnogi sada peku, a za kilogram je potrebno izdvojiti 90 dinara. Babura je malo jeftinija te je sugrađani mogu kupiti za 50 dinara, ali i za 80.

Za one koji spremaju turšiju, krastavci-kornišoni na toj novosadskoj pijaci koštaju oko 120 dinara, kupus je 50 dinara, a kilogram karfiola 200. Za kilogram cvekle potrebno je izdvojiti 60 dinara.

Na Futoškoj pijaci paradajz se može kupiti za 40 dinara, ali i za 80. Crvene paprike su 90, a babura je od 50 do 80 dinara

Kada je u pitanju voće, oni koji žele da prave yem od šljiva, za kilogram treba da izdvoje oko 60 dinara, dok se cena bresaka kreće od 80 do 100 dinara. Za ljubitelje slatkog, korpica kupine košta 200 dinara, maline 250 dinara, a kilogram šumske borovnice staje 1.200 dinara. Za pripremu rakije, mnogima je omiljena kruška viljamovka, za čiji kilogram je potrebno izdvojiti oko 120 dinara.

K. Ivković Ivandekić

Foto: V. Fifa

ANKETA

DA LI SPREMATE ZIMNICU?

Mirjana Levakov, penzionerka:

– Naravno, obavezno! Moji mi stalno govore zašto ja sve to radim, ali ja njima ne bih mogla kupiti tako lepo, sveže, fino i zdravo. Zato moja deca nikad nisu bolesna, ni kijavicu nemaju. Napravila sam pekmeza i povrća sam narezala i stavila u zamrzivač, biće svega. Ja kuvam njima toliko godina pa dođu nekad i s drugaricama da jedu.

Ace Crnoja, penzioner:

– Ne spremam ništa zato što sam samac i penzioner pa sebi kupujem ono sve što mi treba, i to uglavnom u supermarketima koji su mi najbliži. Ne znam nikoga ko pravi domaće, a i meni je ovako najbolje. Na pijacama najčešće uzimam paradajz i papriku. Ove godine nisu loše ni cene ni kvalitet, ja sam zadovoljan.

Anđelka Čajić, penzionerka:

– Spremila sam za sada pekmez od kajsija i od šljiva. Pripremila sam oko 20 kilograma kajsija i isto toliko šljiva. Svake godine spremamo pekmez i sok od paradajza, a možda ćemo peći još i papriku. Povrće i voće koje mi treba kupujem na pijaci ili od komšije koji ima domaće proizvode. Ono što ne napravimo ćemo kupiti u supermarketima.

Goran Šimpraga, ekonomista:

– Planiram da pravim ajvar, da sušim ribu i slaninu. Pripremili smo već pekmez od šljiva, i to mojih. U avliji imam jednu šljivu i jednu staru breskvu koje mnogo rađaju. Sok od paradajza ću kupovati strogo na pijacama. Cene su ove godine malo više, ali dobro, a kvalitet dobar kao i uvek, barem na Futoškoj i Ribljoj pijaci, a za ostale ne znam.

K. Ivković Ivandekić

Foto: V. Fifa

Autor:
Pošaljite komentar
POTROŠAČKO ĆOŠE: Različite cene od tezge do tezge

POTROŠAČKO ĆOŠE: Različite cene od tezge do tezge

10.09.2019. 11:46 11:50