Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Gastronomski praznik i sutra u Limanskom parku: „Ukusi Vojvodine”

07.09.2019. 20:12 20:18
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Manifestacija „Ukusi Vojvodine”, treća po redu, održava se ovog vikenda u Limanskom parku, a danas je taj gastronomski praznik izmamio je Novosađane iz njihovih domova.

Park je pripremljen u pravom seoskom stilu, sa stolovima od dasaka i balama slame koje imitiraju stolice, a topao, prvo sunčan, a po podne oblačan, dan posetiocima nije umanjio ugođaj, te su uživali u bogatoj ponudi hrane, slatkiša, pića... Za one koji su dobro prezalogajili, dobrodošli su „lejzi begovi”, postavljeni za lenčarenje posle ukusne zakuske.

– Ove godine se pred Novosađanima i ostalom publikom koja je došla da uživa s nama predstavlja 90 izlagača, proizvođača hrane i pića, malih gazdinstava i restorana tradicionalne kuhinje iz cele Vojvodine – kazala je menadžerka festivala Jadranka Beljan Balaban iz Udruženja „Interfest”. – Osim predivnih ukusa, za naše goste smo pripremili zabavan program, a za najmlađe edukativne radionice, s temama nekih starih, zaboravljenih igara, poput lastiša i vijače, osim skakanja u džaku koje klinci mnogo vole. Takođe se za decu organizuju radionice za pravljenje stvari od testa, a imali su prilike i da naprave pitu od jabuka. Kroz različite programe deca mogu na zabavan način da se pobliže upoznaju s različitim đakonijama Bačke, Banata i Srema.

Po njenim rečima, na „Master kičen” bini će poznati kuvari, master šefovi različitih restorana i profesori kulinarstva održati radionice i prezentacije, na primer kako napraviti vojvođansku paštetu od čvaraka, ili flekice s kupusom, zatim neke fuzije vojvođanske i dalmatinske hrane, te se mogu dobiti informacije o tome kako kombinovati naše namirnice s nekim iz drugih zemalja.

– Ponuda je zaista raznovrsna, od suhomesnatih proizvoda i različitih vrsta sireva, do prerađevina od voća i povrća, poput marmelade, zatim sokova, zanatskog piva i vina, nema šta nema – kazao je naš sugrađanin Milan, koji svake godine dođe i pogleda šta se to krčka. – Došao sam namenski, da probam paprikaš od mangulice, čuo sam da je odličan te se nadam da će i moji receptori za ukus tako misliti.

U ponudi su različite vrste brašna i hladno ceđenih ulja, a mogu se probati izvrsna vojvođanska jela pravljena po starim recepturama, još od vremena naših baka i prabaka. Ljubiteljim pekarskih proizvoda dostupne su i različite vrste hleba.

– Prvi put smo na manifestaciji i izlažemo pekarske proizvode, prvenstveno naš domaći hleb, jedini pravi koji se peče na starinski način – rekao je vlasnik pekare „Top pek” iz Bačke Topole Šandor Kiš Karolj. – Hleb ne sadrži aditive niti belo brašno i proizvodimo ga od crnog, integralnog i raženog brašna. Imamo hleb od kilogram, dva i tri, a, recimo, kilogram crnog košta 200 dinara, dok je tri kilograma 500. Pošto u okviru pekare imamo i restoran “Terakota”, odlučili smo se da Novosađanima ponudimo i naš domaći pasulj i sarmu, a porcija staje 500 dinara u oba slučaja. Osim toga, imamo i celu butkicu od preko dva kilograma, koja košta 2.400 dinara i pogodna je za četiri do pet porcija.

Nedaleko odatle, uočili smo i štand Aktiva žena Vojvodine „Vojvođanka”, a njegova predsednica Živana Ivanović se pohvalila domaćim gombocama, tašcima, štrudlama s makom, bunar-kiflama, ali i pitama s višnjama i jabukama.

– Prošle godine smo bile prvi put i mnogo nam se svidelo, atmosfera je maksimalno pozitivna, a druženje je zagarantovano, jednostavno, manifestacija je imala dušu – kazala je ona. – Takođe smo želeli da podsetimo Novosađane na staro dobro jelo poparu, koju ja pravim prste da poližeš. Stavim pola vode, pola mleka, obavezno pavlaku ili mileram, narendam sira i pospem slaninice i malo propržim, a porcija košta 50 dinara.

Master šefovi različitih restorana i profesori kulinarstva pokazaće kako napraviti vojvođansku paštetu od čvaraka, ili flekice s kupusom, zatim neke fuzije vojvođanske i dalmatinske hrane ...

Na jednom od štandova prodaju se samo proizvodi od mangulice, a kilogram čvaraka košta 700 dinara, a za one koji vole kuvana jela, obezbeđen je i paprikaš od mangulice. S obzirom na to da manifestacija traje od 10 do 20 časova, veliki broj porodica se odlučio da baš u tom prirodnom ambijentu, uz bale slame i stolove od dasaka, ruča neki od specijaliteta koji su u ponudi, a sigurno će, u istom terminu, i danas doći do parka. 

– Posetili smo manifestaciju i prošle godine i svidelo nam se što ima mnogo roditelja s malom decom jer i mi imamo dve ćerkice, i fenomenalno smo se proveli, zato smo obavezni gosti i ovogodišnjoj – kaže Erne Kiš, i dodaje da će sigurno oko ručka sa ženom i dve ćerke pronaći nešto što će zadovoljiti njihove ukuse i apetite.

I. Bakmaz

Foto: R. Hadžić

Autor:
Pošaljite komentar
Ukusi Vojvodine  ovog vikenda u Limanskom parku

Ukusi Vojvodine  ovog vikenda u Limanskom parku

05.09.2019. 21:35 21:36