Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Završena Prva liga Srbije za muškarce i žene: Šampioni Sloven iz Rume i Jelica PEP iz Goračića

05.09.2019. 09:52 09:55
Piše:
Izvor: Ekipa ŠK Sloven pobednik u muškoj konkurenciji, foto: Privatna arhiva

U Subotici je nedavno završena Prva liga Srbije za muškarce i žene za 2019. godinu, a pobednici su ŠK Sloven iz Rume u muškoj i ŠK Jelica PEP iz Goračića u ženskoj konkurenciji.

Na svečanom zatvaranju pehare i medalje pobednicima uručio je državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije Predrag Peruničić.

Novu titulu ekipnog prvaka Srbije u Rumi su ovog puta doneli: velemajstori Sergej Rubljevski, Ivan Ivanišević, Igor Miladinović, Miroslav D. Miljković, Miroljub Lazić, i intermajstori Gojko Laketić i Dragan Tešić. Oni su osvojili ubedljivih 26 meč bodova i 39,5 poena, pobedivši osam mečeva i remiziravši dva, dok su poraz pretrpeli samo od ekipe ŠK Sloga Turist iz Kraljeva. Srebro kod muškaraca sa 23 meč boda i 37,5 poena osvojila je ekipa ŠK Vladimirci iz istoimenog mesta u sastavu: velemajstori Aleksandar Rakmanov, Miloš Perunović, Branko Damljanović, Branko Tadić, Nikola Nestorović i intermajstori Lazar Nestorović i Nikola Ostojić. Za treće mesto se do poslednjeg trenutka vodila velika borba između ekipa ŠK Jelice PEP iz Goračića i ŠK Itake iz Beograda, koje su na kraju završile turnir izjednačene po meč bodovima (21), te su osvojeni poeni (39,5 naspram 38,5) presudili da bronza ipak pripadne ekipi ŠK Jelice PEP, za koju su nastupali: velemajstori Borki Predojević, Bojan Vučković, Miloš Roganović, Boban Bogosavljević, Milan Zajić, i intermajstori Marko Nenezić, Mihajlo Radovanović i Jovan Todorović.

Treba pohvaliti i ostale vojvođanske klubove na ovom takmičenju, koji su se odlično borili i do samog kraja konkurisali za visok plasman. Najuspešniji među njima bio je subotički ŠK Spartak, koji je osvojio peto mesto sa 18 meč bodova, a sledili su: ŠK Naftagas iz Elemira i Novosadski šahovski klub sa po 16 meč bodova, koji su podelili šesto i sedmo mesto, a potom i ŠK Jugović iz Kaća, kome je pripalo osmo mesto sa 15 meč bodova. Od ostalih ekipa status prvoligaša je zadržao još samo ŠK Radnički iz Rudovaca sa 10 meč bodova. Društvo najboljih srpskih klubova dogodine će morati da napuste VŠK 2005 iz Valjeva, ŠK Sloga Turist iz Kraljeva i ŠK Svetozar Gligorić iz Pančeva.

U ženskoj konkurenciji bilo je mnogo manje neizvesnosti kada je u pitanju pobednik, budući da se ekipa ŠK Jelice PEP iz Goračića već posle šestog kola izdvojila na vrhu tabele pobedom u direktnom meču protiv najvećih konkurenata – beogradskog BAS-a. Već od tog trenutka postalo je izvesno da titula ide u ruke prošlogodišnjih vicešampionki: intermajstora Ekaterine Atalik, ženskog velemajstora Jovane Erić, i ženskih intermajstora Teodore Injac, Adele Velikić i Tijane Blagojević. Sa druge strane, ekipa BAS-a u sastavu: intermajstori Nataša Bojković i Ina Gaponenko, i ženski velemajstori Irina Čoluškina, Anđelija Stojanović i Ana Benderać morala je da se zadovolji srebrom, iako je na kraju takmičenja imala isti broj meč bodova kao i pobednici (28), ali i lošiju “gol-razliku” (33 naspram 26,5).

Bronzu je sa 22 meč boda i 28,5 poena osvojila ekipa sa najdužim stažem učešća u Prvoj ligi Srbije za žene – ŠK Rad iz Beograda, za koji su nastupale: velemajstor Nino Batsiašvili, ženski velemajstor Marija Manakova, ženski intermajstori Sanja Petronić i Mila Žarković i ženski FIDE majstor Stefana Milutinović. Dalje na tabeli sledili su ŠK Radnički iz Rudovaca, koji je osvojio četvrto mesto sa 19 meč bodova, zatim najprijatnije iznenađenje turnira – DŠK Osnovac iz Niša, kome je pripalo peto mesto sa 15 meč bodova, a potom ŠK Jugović iz Kaća, koji je bio šesti sa 14 meč bodova, ŠK Mladost iz Lučana, koji je osvojio sedmo mesto sa jednim meč bodom manje, i ŠK Zlatar iz Nove Varoši, koji je bio osmi sa 12 meč bodova.

Istovremeno, do poslednjeg trenutka vodila se velika borba za opstanak u Prvoj ligi između dva vojvođanska kluba – Somborskog šahovskog kluba i NDŠK Šahmatni kružok iz Novog Sada. Na kraju su obe ove ekipe osvojile po 11 meč bodova, ali je zbog većeg broja osvojenih poena (21 naspram 17) status prvoligaša zadržao Somborski šahovski klub. Pored Šahmatnog kružoka, u niži rang takmičenja preselili su se i ŠK Radnički iz Beograda i Novosadski šahovski klub.

I. Uzelac

Autor:
Pošaljite komentar
U Subotici u toku Prva liga Srbije za muškarce i žene: „Itaka” i „Jelica PEP” vodeće

U Subotici u toku Prva liga Srbije za muškarce i žene: „Itaka” i „Jelica PEP” vodeće

29.08.2019. 10:55 10:58