Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Temerin: Ključevi stanova za 20 porodica izbeglih iz BiH i Hrvatske

21.08.2019. 15:29 20:43
Piše:
Foto: Dnevnik (S. Šušnjević)

Oko 30 ljudi, članova 20 porodica koje su iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske izbegli tokom ratova s početka devedesetih godina prošlog veka, u Temerinu su dobili ključeve novoizgrađenih stanova u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP) – Potprojekta 4. RSP se realizuje u saradnji s Komesarijatom za izbeglice i migracije i Opštinom Temerin, i vredi 18,6 miliona evra, od čega je 16,6 miliona od donatora, a preostala dva je obezbedila Republika Srbija.

Lokalna samouprava obezbedila je lokaciju za izgradnju tih objekata, izgradila komunalnu infrastrukturu i uradila parterno uređenje u vrednosti od 85.000 evra. Ključeve novim vlasnicima stanova uručio je prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije, ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Ivica Dačić.

– Nakon 25 godina, 20 srpskih porodica ovde u Temerinu ima priliku da se useli u svoje stanove i da započne novu etapu života, koračajući ka spokojnijoj budućnosti – rekao je Dačić. – Taj program ne bi bio moguć bez Evropske unije, koja je najveći donator Regionalnog stambenog programa, bez Razvojne banke Saveta Evrope, koja raspoređuje i dodeljuje novac za naše sunarodnike, kao ni bez SAD i drugih bilateralnih donatora, te im se stoga svima duboko zahvaljujem.

Predsednik opštine Đuro Žiga skrenuo je pažnju na činjenicu da je u Temerinu registrovano oko 12.000 izbeglica, kao i da se veliki deo njih uspešno integrisao u toj lokalnoj zajednici.


Za 7.000 izbegličkih porodica 127 miliona evra

– U okviru ovog, četvrtog Potprojekta, predviđeno je da se izgrade stanovi u 13 gradova, a u nekima od njih, kao što su Arilje, Zrenjanin, Loznica, Kladovo, Negotin i Vrnjačka Banja, već su podeljni ključevi – rekao je ministar Ivica Dačić. – Vlada Republike Srbije učestvuje u Regionalnom stambenom programu s ukupno 25,3 miliona evra, pri čemu se najveći deo novca ulaže u zemljište i prateću infrastrukturu u jedinicama lokalne samouprave gde se grade stanovi za izbeglice. Takođe, u okviru navedenih potprojekata obezbeđene su pare za rešavanje stambenih potreba za više od sedam hiljada izbegličkih porodica. Ukupno je bespovratno odobreno 127 miliona evra.


– Važno je da podsetimo na to da RSP ne predstavlja samo stambeno rešenje već pokazuje da regionalna saradnja može biti uspešna kada je reč o zajedničkom interesu – ukazala je zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčin Štamcar. – Od svih projekata koje finansira Evropska unija najviše radosti donose nam oni koji se fokusiraju na ljudska prava, njihovo dostojanstvo i sreću, što su osnovna načela EU. Snažno smo posvećeni zajedničkom cilju na kojem radimo sa Srbijom – da obezbedi trajna stambena rešenja preostalim izbeglicama iz ratova na prostorima bivše Jugoslavije

S Matejom Norčin Štamcar složio se i zamenik šefa Misije OEBS-a u Srbiji Džozef Melot, istakavši da se uspešnost i posvećenost nadležnih u Srbiji vidi u spremnosti da finansijski doprinesu realizaciji programa. Takođe, smatra on, najveći doprinos programa je činjenica da su partnerske zemlje preuzele zajedničku političku obavezu da zatvore poglavlje koje se odnosi na raseljene u regionu, te da odlična saradnja razvija istinsko partnerstvo.

Ceremoniji uručivanja ključeva prisustvovali su i državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević, komesar za izbeglice i migracije RS Vladimir Cucić, koordinator za izbeglice u ambasadi SAD Tim Svet, predstavnici drugih međunarodnih organizacija, kao i sami korisnici i njihove komšije.

– Konačno nam se ostvarila životna želja, rešili smo stambeno pitanje i dobili svoj krov nad glavom – podelila je svoju sreću Milanka Macanović, koja je sa suprugom i dvogodišnjom ćerkom 1996. godine izbegla iz bosanskog mesta Ključ u Temerin. – Najbolje što nam se desilo u Srbiji je što smo dobili stanove gde će se naše porodice konačno skrasiti na svome. Prostor je nešto što je bogom dato, gledamo u napred podignute glave, čeka nas sigurno bolje od onoga što je iza nas.

L. Radlovački

Autor:
Pošaljite komentar
Gradiće se stanovi za izbeglice u Kulpinu

Gradiće se stanovi za izbeglice u Kulpinu

12.12.2018. 13:22 13:25