Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Iz prirode se vraćate drugačiji

21.08.2019. 11:25 11:31
Piše:
Izvor: Privatna arhiva

Planinarsko-rekreativna sekcija Novi Sad od 2015. godine okuplja veliki broj planinara, rekreativaca i zaljubljenika u prirodu.

Iako su udruženje osnovali studenti Fakulteta tehničkih nauka i prvobitna ideja je uključivala samo mlade, s vremenom se pokazalo da su njihove akcije zanimljive i starijima, te su sve generacije dobrodošle. Prostorije udruženja su u Železničkoj 37, u Auto-školi „Knežević“, a detaljne informacije o svim aktivnostima mogu se pronaći na Fejsbuk stranici, grupi i Instagram profilu Planinarsko-rekreativna sekcija Novi Sad. Moguće je postati njihov član, a cena godišnje članarine je 500 dinara.

– Imamo članove bukvalno svih generacija – potvrđuje potpredsednik Planinarsko-rekreativne sekcije Novi Sad Igor Mužik. – Čak su neki roditelji želeli da učlane svoju sasvim malu decu, tako da naš najmlađi član ima manje od godinu. Najstariji ima do 70 godina. Otvoreni smo za sve i s nama na pešačenje može svako, bez obzira na članstvo. Naravno, nisu za svakoga sve akcije, trebalo bi i to imati u vidu, ali svako može naći nešto što mu odgovara.

Fruška gora, kao najbliža, uvek je područje na kojem je lako organizovati neku zanimljivu akciju i pešačiti, recimo, obeleženim stazama Fruškogorskog ili Bukovačkog maratona, ali tokom četiri godine postojanja, osim uživanja u našoj najbližoj planini, Udruženje je i u drugim oblastima realizovalo mnogo dobrih ideja. Odlasci na Carsku baru, Divčibare, Povlen, Maljen i slične destinacije postali su veoma česti.

– Iz godine u godinu povećavali smo broj akcija – navodi Igor. – Od nekih s početka mogao bih izdvojiti studentsku ekspediciju 2016. godine, kada smo išli na Bjelasicu, a to je za mene bila prva visokogorska akcija. U okviru toga popeli smo se na pet vrhova viših od 2.000 metara.

Od samog početka sarađuju s Planinarsko-sportskim klubom „Balkan” iz Beograda i uzajamno se pridružuju akcijama. Osim Srbije, stigli su do Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Bugarske, Grčke, Italije, Francuske, Maroka i Gruzije.

– U Bugarskoj smo se 2017. godine penjali na vrh planine Rile – Musalu, koji je najviši vrh Balkana i čija je visina 2.925 metara – seća se Mužik. – To je do tada bila najveća akcija koju smo samostalno organizovali, a iz Novog Sada nas je išlo 20. Bio je to poseban izazov – spavanje na 2.300 metara nadmorske visine, dva dana pešačenja i nošenja svih stvari do Planinarskog doma, bez struje... Neobično, ali lepo, a i poučno. Naučiš koliko je i čega potrebno poneti, kako se ponašati na takvim visinama. Pešačenje je dobro zbog prilagođavanja klimi jer s visinom dolazi ređi vazduh i manjak kiseonika, pa je potrebno pripremiti se postepeno.

Planinarsko-rekreativna sekcija Novi Sad sarađuje sa više udruženja, a jedno od njih je i humanitarno-ekološka organizacija „Čepom do osmeha”.

– Prošle godine organizovali smo akciju skupljanja čepova, a kutiju za čepove imamo i u našim prostorijama, tako da ih svako može doneti – objašnjava Igor. – Takođe, ponekad organizujemo ekološke akcije čišćenja, u okviru kojih uputimo učesnike da odvoje čepove. Sve to prosleđujemo Udruženju „Čepom do osmeha”.

I u toj temi poruka za mlade je spremna.

– Uvek je dobro pokrenuti se, a mladima savetujem da budu hrabri. Rekreacija je korisna za zdravlje i nakon dana provedenih na radnom mestu i brzog gradskog života, lepo je otići u prirodu, odmoritse od svega i na taj način dobiti novu energiju za dalje. Iz prirode se vraćate drugačiji – zaključuje Igor Mužik.

B. Pavković

Projekat je realizovala DVP Produkcija uz podršku Grada Novog Sada a  stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Autor:
Pošaljite komentar