Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Tokom leta pojačan nadzor prehrambenih proizvoda

01.08.2019. 14:29 14:35
Piše:
Foto: pixabay.com

BEOGRAD: Tokom leta zbog visokih temperatura povećan je rizik za bezbednost namirnica životinjskog porekla, zbog čega je, kako u Ministarstvu poljoprivrede kažu, veterinska inspekcija pojačala nadzor na mestima gde je veći promet tih prehrambenih proizvoda.

Tokom kontrole, dešava se da inspektori zateknu u prometu hranu koja se ne čuva u adekvatnim uslovima već je izložena visokim temperatura i atmosferskim uticajima. 



"U periodu sa visokim temperaturama hrana se mora čuvati na niskim temperaturama u takozvanom `hladnom lancu`", ističu u resornom Ministarstvu.



Navode da se posebna pažnja usmerava na objekte brze hrane, restorane i prodajna mesta u kojima postoje odeljenja za prodaju mesa i mleka, javne gradske pijace odnosno hale za prodaju mlečnih proizvoda i proizvoda od mesa, jaja, ribe. 



Na celoj teritoriji naše zemlje, veterinarska inspekcija sprovodi inspekcijske nadzore planski, kontinuirano i redovno, a planovi nadzora se prave na osnovu analize rizika.



Analiza, objašnjavaju, između ostalog obuhvata vrstu i način proizvodnje, sezonski karakter određenih proizvoda, navike potrošača kao i rezultate prethodnih nadzora, dok se uzorkovanja obavljaju na osnovu usvojenog plana monitoringa, rezultata prethodnih nadzora, prijava potrošača... 



Ističu da inspektori preduzimaju mere u svim situacijama kada se konstatuju nepravilnosti bilo da se radi o propustima u održavanju higijene, nepravilnoj manipulaciji hranom ili neadekvatnom čuvanju.



"U slučaju da se u prometu zateknu namirnice koje nisu bezbedne, veterinarska inspekcija, u skladu sa ovlašćenjima iz Zakona o veterinarstvu i Zakona o bezbednosti hrane, naređuje njihovo povlačenje iz prometa i neškodljivo uništenje u za to odobrenim objektima", navode u Ministarstvu.



Dodaju da se protiv subjekta koji je takvu namirnicu stavio u promet pokreće prekršajni postupak ukoliko se radi o fizičkom licu ili preduzetniku ili privredni prestup ukoliko se radi o pravnom licu.



Potrošačima savetuju da bi trebalo da se upoznaju sa svim elementima koji se nalaze na deklaraciji proizvoda pre donošenja odluke o kupovini i podsećaju da u skladu sa Pravilnikom o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane, deklaracija mora da sadrži sve elemente sa kojima bi kupac trebalo da bude upoznat. 



Apeluju na potrošače da hranu kupuju u registrovanim objektima, odnosno objektima koji su pod nadzorom veterinarske inspekcije, kako bi se izbegle posledice kupovine proizvoda nepoznatog porekla i da ukoliko u prometu primete bilo kakve nepravilnosti proizvoda ili sumnju u njegovu bezbednost, to prijave nadležnim inspekcijama. 



"Lako kvarljive proizvode životinjskog porekla trebalo bi kupovati samo u objektima i prodajnim mestima gde se oni čuvaju u rashladnim uređajima, a obavezno treba proveriti datum proizvodnje i rok upotrebe", ističu u Ministarstvu.



Osim toga savetuju da u kućnim uslovima treba odvajati sirove namirnice od kuvane hrane, jer se mikroorganizmi lako prenose.

Autor:
Pošaljite komentar