Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Turisti će tek stizati Tisom

31.07.2019. 11:20 11:20
Piše:
Izvor: Koordinator projekta u Bečeju Eržebet Kinka tokom prezentacije marine foto: Dnevnik.rs

BEČEJ: Umesto današnjeg otvaranja malog pristana na Tisi, juče je u Gradskoj kući Bečeja održana prezentacija IPA projekta Mađarska–Srbija sa zajedničkim motom "Dobri susedi stvaraju zajedničku budućnost".

Reč je o partnerstvu Bečeja s mađarskim gradovima Alđom i Čongradom, kojim pomenuti gradovi dobijaju male marine na Tisi i stvaraju uslove za razvoj turizma na vodi, s obzirom na to da je od pre tri godine ova reka opet međunarodno plovna. Projekat je završen, ali mali pristan još nije.

- Sve je urađeno i sad zavisi od izvođača radova kad će montirati elemente pristana, koji već pristižu. Tokom avgusta će biti montiran sigurno - naglašava koordinator projekta u Bečeju Eržebet Kinka, koja je na jučerašnjem skupu približila budući plutajući objekat. - Tisa je simbol međunarodne saradnje, reka koja spaja više zemalja, a u donjem toku Mađarsku i Srbiju. Sa aspekta kulturnog nasleđa, privrede i turizma veliki je potencijal, ali u svom donjem toku, na žalost, infrastrukturno nije opremljena. Alđe, Bečej i Čongrad su prepoznali nedostatke Tise za razvoj turizma, prihvatili se realizacije IPA projekta i izgradnjom malih pristaništa delimično će se ispraviti nedostaci u želji da se potencijal vodenog turizma Tise što više iskoristi.

Bečej i Čongrad su višedecenijski gradovi pobratimi, ali se do sada, uglavnom, saradnja bazirala na kulturnoj razmeni i sportskim susretima. Očekuje se da će ovaj projekat produbiti i oplemeniti saradnju dva grada.

- Mi nismo grad pobratim sa Bečejom, ali smo uvideli značaj i vrednost projekta, te mislimo da će nas ovo partnerstvo zbližiti – rekao je predstavnik grada Alđe dr Ištvan Fiveši.

Nosilac projekta je Čongrad, ali zbog gužve na graničnom prelazu predstavnici ovog grada nisu stigli do završetka prezentacije. Skupu su prisustvovali predstavnici javnih preduzeća i ustanova, pa je to bila prilika da se čuje sa kakvim se sve problemima susretalo tokom pripreme terena za postavljanje male marine.

- Trebalo je očistiti teren od otpada, naročito pet ambalaže, što je ljudski faktor, ali bio je i prirodni, jer je visok vodostaj reke naneo ogromnu količinu mulja na obalu. Za izmuljavanje rečnog korita gde će se postaviti pristanište, korišćena je mehanizacija - uključila se arhitekta Danijela Doroslovački.

Direktor Turističke organizacije opštine Bečej Nemanja Karapanyić govorio je o turističkim resursima Bečeja, koji će biti dostupni potencijalnim nautičarima i drugim turistima koji preko reke budu dolazili u Bečej.

Ukupna vednost IPA projekta je 588,176 evra. Evropska unija sufinansira sa pola miliona evra. Interesantno je da su mađarski gradovi od državnih fondova dobili deo koji je duplo veći od iznosa koji su oni iz gradske kase izdvojili. Kod nas to nije slučaj. Bečej je iz opštinske kase izdvojio 25.870 evra, a iz EU je dobio 140.638.

Cilj projektnih partnera je da zajedno nastupaju u realizaciji budućeg vodenog nautičkog turizma, da budu partneri u inovaciji povećanja kvaliteta i kapaciteta regionalnog identiteta, koji će pored turizma uticati i na saradnju društvenog i ekonomskog razvoja.

V. Jankov

 

 

Autor:
Pošaljite komentar
KAJAKAŠKA REGATA „TROFEJ BEČEJA 2019” Pozdrav za talentovane junoše

KAJAKAŠKA REGATA „TROFEJ BEČEJA 2019” Pozdrav za talentovane junoše

29.07.2019. 11:59 12:05
Posle više decenija u Bečeju: Mali pristan na Tisi

Posle više decenija u Bečeju: Mali pristan na Tisi

29.07.2019. 11:09 11:13
Investitor iz Italije počeo gradnju proizvodne hale u Bečeju

Investitor iz Italije počeo gradnju proizvodne hale u Bečeju

27.07.2019. 13:19 13:21