Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U Srbobranu grade prečistač vredan 330 miliona dinara

22.07.2019. 12:49 12:54
Piše:
Izvor: Dnevnik/V. Fifa

Predsednik opštine Srbobran Radivoj Paroški kaže za „Dnevnik” da je rebalans budžeta usvojen pre mesec dana zbog podsticaja viših nivoa vlasti, međutim, lokalna samouprava izdvaja i sopstveni novac za određene investicije.

– Najveća investicija koja nas čeka, i koja će krenuti već na jesen, jeste izgradnja prečistača – kaže Paroški. – Srbobran nema rešen problem kanalizacije, tek 15 odsto je izgrađeno, što je zaista malo. Imamo sve projekte za izgradnju, a uspeli smo da, bez ikakvog zaduživanja, od Pokrajinske vlade dobijemo novac za izgradnju prečistača vrednog 330 miliona dinara i uskoro će biti završena procedura za raspisivanje javne nabavke. To će biti najveća investicija u srbobranskoj opštini u poslednjih nekoliko decenija. Planirali smo da krenemo u izgradnju prečistača i kanalizacije putem zaduživanja kod Komercijalne banke, međutim, iznašli smo bolje rešenje i posrećilo nam se da dobijemo novac bez zaduživanja budžeta, a samim tim i građana opštine Srbobran.

Po njegovim rečima, trenutno se u Srbobranu radi nekoliko investicionih zahvata, a rekonstrukcija dela Ulice Doža Đerđa je završena i finansirana je novcem iz pokrajinskog i republičkog budžeta.

S obzirom na to da naša opština svoju strategiju razvoja temelji na razvoju poljoprivrede i prehrambene industrije i seoskog turizma, pripremamo elektrifikaciju dela turijskog i srbobranskog atara (Radivoj Paroški)

– Završava se i javna nabavka za izgradnju zgrade mesne zajednice u Nadalju Takođe se kreće u rekonstrukciju puteva koji su na trasi NIS-a, pošto je kod nas veliko nalazište nafte i prirodnog gasa, te smo uz pomoć kompanije krenuli u rekonstrukciju puteva koje koriste – kaže Paroški.

On dodaje da su pri kraju i radovi na Maloj pijaci u Srbobranu, tradicionalnog prostora koji građani najviše posećuju nedeljom.


Hotel „Elan” još na vagi

Hotel „Elan” u vlasništvu je Opštine. Danas stoji napušten i procenjuje da košta oko 300.000 evra. Iako se razmatrala prodaja, lokalna samouprava nije raspisala oglas. Hotel zauzima površinu od 2.700 kvadrata, te postoji mogućnost izgradnje bazena.

– Nemamo zainteresovanih kupaca jer im je previsoka početna cena. Hotel nema mogućnosti da sam sebe finansira i bude samoodrživ jer Srbobran nema takav turistički potencijal da bi to bilo rentabilno, ali postoje neke druge mogućnosti za iskorišćavanje te zgrade, kao što je gerontološki ili rehabilitacioni centar, te još uvek čekamo i vagamo, da ne ispustimo neku dobru šansu – kaže Paroški.


– Bilo je nekoliko zastoja pri realizaciji projekta, ali smo na pragu da se i taj posao završi. Iz sopstvenih izvora finansiramo projekat veoma značajan za lokalnu samoupravu i celu opštinu Srbobran, koji se tiče razvoja poljoprivrede. S obzirom na to da naša opština svoju strategiju razvoja temelji na razvoju poljoprivrede i prehrambene industrije, ta investicija se zasniva na razvoju intenzivne poljoprivredne proizvodnje i seoskog turizma, a reč je o elektrifikaciji dela turijskog i srbobranskog atara, i takođe je pri kraju – ističe Paroški. – Biće elektrificirano oko 150 hektara zemljišta i time omogućavamo razvoj voćarstva i povrtarstva.

Opština ima do 1.500 poljoprivrednih gazdinstava, ta cifra ume da varira jer se neka gazdinstva gase, pa otvaraju nova, ali je poznato da je srbobranska zemlja plodna i da ta opština ima jaka poljoprivredna gazdinstva.

Srbobran je  jedna od prvih opština koje su uvela besplatan javni prevoz na teritoriji opštine za sve građane i učenike

– Imamo najavu da će se, kada se to uradi, graditi i neka druga postrojenja, poput hladnjača, tako da imamo mogućnosti da se na manjim površinama, a uz više ljudskog rada, što nam je i cilj – da se više ljudi uposli – ostvari veća zarada – ističe Paroški.

Poljoprivreda može imati i turistički potencijal, ističe Paroški, te jedan krak projekta ide prema krivajskim salašima, na kojima se uvođenjem elektrifikacije širi mogućnost za razvoj seoskog turizma.

– U blizini je i Zaštićeni park prirode Beljanska bara, i s potencijalima koje salaši imaju u turističkom smislu, možemo obezbediti i jačanje privredne strukture, odnosno i veću zaposlenost, ali i zaradu za ljude koji žele da se bave turizmom – tvrdi predsednik opštine Srbobran. – To je deo aktivnosti koji ćemo ove godine završiti, a ozbiljno razmišljamo o rešavanju problema saobraćajnica u Srbobranu i već na jesen ćemo imati konkretna rešenja za rekonstruisanje većeg dela ulica opštine jer je njihova starost između 30 i 40 godina i veoma ih je teško održavati.

Završava se i zamena vodovodnih cevi u Nadalju, stare cevi se vade i postavljaju nove i na taj način se zaokružuje vodovodni sistem u toj mesnoj zajednici, koji je do pre nekoliko godina imao najnekvalitetniju vodu, a danas ima i fabriku vode.

– Biće zamenjena kompletna vodovodna mreža u tom naseljenom mestu – kaže Paroški.

U planu je i rekonstrukcija Trga slobode, na kojem je i zgrada opštine, radovi će početi ove godine, i nastaviti se u sledećoj.


Na more u Sutomore

U vlasništvu Opštine je i hotel u Sutomoru, u koji mnogi građani povoljno odlaze na godišnji odmor.

– Isto tako, Opština šalje na more najbolje učenike naše opštine, sportiste, ali se radi i razmena s bratskom opštinom Orošhaza iz Mađarske, pa naša deca i sportisti odlaze u njihovu banju u Orošhazi, a njihova na more u Sutomore – ističe Paroški, i dodaje da je ta saradnja vrlo dobra.


Paroški navodi da su značajna ulaganja opštine u razvoj sporta i kulture. Podržavaju se raznolike manifestacije: Kobasicijada, Petrovdanske svečanosti, Srbobranska brazda, Srbobranska žetva... Razmišljamo o još jednom potencijalu – pošto je iz Srbobrana potekla i porodica Dunđerski – da na tome gradimo neku turističku ponudu jer to do sada nije iskorišćeno u pravom smislu. Radimo na tome i upravo spremamo jedan projekat razvoja turizma, što će značajno doprineti ukupnom razvoju naše opštine.

On podvlači da lokalna samouprava vodi računa i o kvalitetu života građana te je jedna od prvih opština koje su uvela besplatan javni prevoz na teritoriji opštine za sve građane pa i učenike, a možda i jedina.

Maša Stakić

Autor:
Pošaljite komentar