Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

IZBOR PRAVE LUBENICE Tražite od prodavaca „kraljicu slasti”!

21.07.2019. 15:48 15:52
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

Nije svaka dinja slatka ove godine, za razliku od lubenice, kojima je klima prijala da rode dobro, kaže Ankica Rohaček iz Despotova, glavni prodavac lubenica u Srbobranu, jer se dosetila načina da proda više lubenica, te ih prodaje – hladne!

- Ne slušajte prodavca kad vam tvrde da su dinje slatke, jer ne znaju. Ni ne mogu da znaju, kažu jer hoće da prodaju robu. Dinja mora da odstoji dan i po, da prenoći, da bi dobila svoju prirodnu slast, dok se ova godina za lubenice pokazala da su jako lepe. Lubenice kad ubereš prestanu da zriju, kako su rodile, takve će i biti, a ove godine su rodile da budu baš slatke - kaže Ankica. - Desi se koja da nije slatka, ali baš retko.

Kada je reč o Srbobrancima, Ankica ističe da su dobre mušterije, ali da od njih kupuju iz cele Vojvodine.

- Osim što volimo naše kupce i što smo pričljivi, pa svi vole kod nas da dođu, imamo i sistem za hlađenje lubenica, naš patent - kaže kroz osmeh Ankica i objašnjava da kad se i led ubaci u vodu, lubenica je hladna za sat vremena i spremna da se iseče i posluži.

Sistem hlađenja lubenica koji su osmislili sastoji se od prskalice, tačnije jednog creva koji puni korito sa vodom, u kom lubenice “spavaju”, dok kupac ne odluči da ih odnese kući. To vreme bude vrlo kratko, jer Ankica prodaje robu uz prometni put, te lubenica tek stigne da se ohladi, a već je neko odnese, pa je brzo zameni nova i tako u krug.

Uprkos tome, ne kupuju svi kupci hladne, već biraju sortu.

- Sorta talisman je jako slatka, i nju savetujemo kupcima, jer ona kad se seče, slatka je kao med, ali ništa manje slađa nije ni mađarica koja je skoro crne boje. Sorte još koje se prodaju kod nas su madera, kraljica slasti, top gan, grčka i šarena koja je ukrštena. Definitivno najslađa lubenica je kraljica slasti, ali sve lubenice su lepe - kaže Ankica. - Birajte ih po kori, malo lupnite da je pun zvuk i znaćete da je dobra.

Ona objašnjava da je sorta karakteristična za Vojvodinu mađarica, koja se najviše proizvodi.


Uvek sveže voće i povrće

Ankica kaže da osim lubenica, prodaju uvek sveže voće i povrće, a cene su raznolike. Prodaju tokom sezone, a u malom marketu na ulici su ceo dan.

- Sva je naša roba iz Despotova. Muž i ja imamo 450 jutara koje radimo i stojimo iza naših proizvoda da su izuzetno kvalitetni. Paradajz i breskva su sada sto dinara kilogram, šarena lubenica 45, crna mađarica lubenica 55 dinara, dinja 80 dinara kila, kukuruz 30 po klipu, paprika 130 dinara, beli lukac je 300, krastavac 70 - kaže Ankica i ističe da pošto je sezona, sad najbolje idu lubenice.


- Mađarica ukrštena sa grčkom sortom lubenice naziva se šarena i to je sorta koju su ljudi napravili, i šarena se kod nas i pravi i proizvodi dosta dobro - kaže Ankica.

Zrela lubenica ima žuti deo takozvana potrbušnica, deo koji je ležao na zemlji. Ukoliko je cela lubenica iste boje sa zelenim “repom”, to može da znači da je prerano ubrana. Ovo se ne odnosi na sorte bez semenki.

- Birajte lubenice srednje veličine, ni premale, ni prevelike i jednom kad nađete prodavca sa dobrom robom, držite se njega, zato nas valjda naše mušterije i vole, jer imamo dobru robu i uvek smo nasmejani. I to je jako važno za prodavca, da je komunikativan i veseo, pa mu valjda zato i sve dobro rodi - kaže Ankica kroz smeh.

Ona dodaje da stanu usput i kupe lubenice i Novosađani i Beograđani. -Ma iz cele Vojvodine i Srbije, jednostavno ko jednom od nas kupi, uvek se vraća, jer volimo naše mušterije - kaže Ankica, kojoj je devojačko prezime Saleta i poziva kumu da dođe da se upozna sa nama. Kuma joj pomaže sa poslom i dodaje stidljivo da je zanimljiva i priča kako su se okumile. - Radila sam na njivi i dolazila kod Ankice da kupujem iako je nisam poznavala tad. Malo po malo postala sam stalna mušterija i ne samo da sam kupovala od nje, već smo tu sedele i pile kafu, upoznavale se i posle nekog vremena pitala sam je da me krsti i tako smo postale kume; uzgred obe smo Čehinje - kaže Izela Bezalog, devojački Slezak iz Srbobrana.

Na to će Ankica da to nema nigde u svetu: samo kod nas da se ljudi tako spoje, jedna iz Despotova, druga iz Srbobrana, a obe Čehinje.

- Kuma mi sad pomaže, kad bilo šta treba, uskoči i zameni me. I u Novom Sadu vikendom prodajemo kukuruz, ali imamo i ribarnicu u kojoj se prodaju šaran, smuđa, som iz ribnjaka Rastine. Cena šarana je sada 450 dinara, pa nas i tamo mušterije pronađu - kaže Ankica.

Maša Stakić

Foto: Dnevnik/Radivoj Hadžić

Piše:
Pošaljite komentar