Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Uvedene novine ne menjaju bitnije način rada Komunalne milicije

20.07.2019. 15:48 15:49
Piše:
Izvor: Dnevnik, ilustracija

Zakon o komunalnoj miliciji stupio je na snagu 16. jula, a načelnik Gradske uprave za inspekcijske poslove Miroslav Laketić za „Dnevnik“ kaže da novim zakonom „nisu uvedene novine koje bitnije menjaju način rada i postupanje službe“, čiji su osnovni postulati doneti 2009. godine, kada je i usvojen Zakon o komunalnoj policiji.

– Kao nova ovlašćenje treba apostrofirati prikupljanje obaveštenja, koje komunalnom milicionaru dozvoljava da u cilju otkrivanja prekršaja i njihovih učinilaca može prikupiti obaveštenja, podatke i informacije od lica za koje se osnovano pretpostavlja da njima raspolažu. Obaveštenja se mogu prikupiti usmenim putem na licu mesta ili pisanim putm naknadno. Za nepostupanje po zahtevu komunalnog milicionara predviđena je i novčana kazna od 10.000 dinara za fizičko lice – ističe Laketić.

I dok se u javnosti polemisalo o novim ovlašćenjima Komunalne milicije, rada u civilu i dodavanjem biber-spreja u sredstva prinude, načelnik Laketić navodi da su pojedina ovlašćenja novim zakonom samo proširena.

– Ovlašćenju pregleda lica i predmeta, koje je postojalo i u prthodnom zakonu, dodato je i zaustavljanje vozila, ali samo onih koja su zatečena u kršenju propisa iz delokruga Komunalne milicije, na primer taksija – kaže Laketić.

Zajedničko gradskim odlukama koje uređuju komunalni red jeste da su kaznene odredbe za fizička lica povećane s 8.000 dinara na 25.000, što bi trebalo da utiče na povećanje nivoa komunalnog reda

Po njegovim rečima, novi zakon ne podrazumeva i reorganizaciju i način rada Komunalne milicije.

– Za razliku od prethodnog zakona, koji je propisivao da grad na 5.000 stanovnika ne može imati više od jednog komunalnog policajca, u novom zakonu ne postoji ograničenje, te je prepušteno lokalnoj samoupravi da, u skladu sa svojim mogućnostima, zapošljava komunalne milicajce. Bitno je napomenuti da je još uvek na snazi uredba Vlade Republike Srbije o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru – napominje Miroslav Laketić.

Početkom jula gradska vlasti izmenile su niz gradskih oldluka koje uređuju komunalni red. Tako su izmenjene Odluka o uređenju grada, Odluka o obavljanju komunalnih delatnosti održavanje javnih zelenih površina, Odluka o taksi prevozu na teritoriji grada Novog Sada, Odluka o držanju domaćih životinja, Odluka o upravljanju kejom u gradu Novom Sadu i Odluka o održavanju čistoće.


Nove oznake i uniforme najkasnije do 2021. godine

Po odredbama Zakona o komunalnoj miliciji, podzakonski akti koje propisuje ministar nadležan lokalnu samoupravu moraju da budu doneti najksnije godinu od stupanja na snagu novog zakona, dok do tada važe odredbe koje se odnose na Komunalnu policiju ukoliko nisu u suprotnosti s novim zakonom. Lokalne samouprave imaju rok do proleća 2021. godine da usklade nova obeležja, uniforme i opremu sa Zakonom, ali i tri meseca da odrede njihov izgled, kao i način saradnje s ostalim inspekcijskim službama. Finansiranje rada Komunalne milicije i dalje se obavlja iz lokalnih budžeta.


– Njihova zajednička odlika je da su kaznene odredbe za fizička lica povećane s 8.000 dinara na 25.000, te se nadamo da će ta izmena svakako uticati na povećanje nivoa komunalnog reda u gradu – naglašava Laketić.

Što se tiče poteškoća u radu novosadske Komunalne milicije, nać Laketić kaže:

– Jedan od najvećih problema s kojima se susreća Služba komunalne milicije je svakako trenutni broj službenika, koji je nedovoljan za ozbiljniju angažovanost na teritoriji grada s prigradskim naseljima. Nepoznavanje poslova koji spadaju u delokrug rada službe takođe stvara zablude kod građana i negativno utiče na status službenika i same službe.

S. Krstić

Autor:
Pošaljite komentar