Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Kako razlikovati prirodno sadržane od dodatih šećera

18.07.2019. 09:29 09:35
Piše:
Foto: pixabay.com

Ako redovno čitate deklaracije, možda ste primetili par novih redova koji se pojavljuju na sve više proizvoda.

Prehrambeni proizvođači sada deklarišu „ukupne šećere” i „dodate šećere” u okviru nutritivnih informacija (pod „ukupni ugljeni hidrati”), zahvaljujući novim zahtevima Agencije za hranu i lekove. To na neki način navodi na zaključak da su dodati šećeri nešto o čemu treba da vodimo računa. Ali šta uopšte znači „dodati šećer”? Da li je to nešto što se podrazumeva da je gore po nas od prirodno sadržanog šećera?

Prosto rečeno, dodati šećer je bilo koji šećer koji je dodat namirnici u nekom trenutku, dok se prirodno sadržani šećer već nalazi u njoj od samog početka. Prirodno sadržani šećeri su vrste koje se nalaze u svim vrstama voća (svežem, smrznutom, sušenom, konzerviranom, 100 odsto voćnom soku), mnogim mlečnim proizvodima (kao što su mleko i jogurt), nekim vrstama povrća (poput slatkog krompira i kukuruza) i sokovima od 100 odsto voća i povrća. U suštini, oni su sastavni deo namirnica u kojima se nalaze – niko ih nije stavio tamo.

Dodati šećeri, sa druge strane, predstavljaju vrste koje su nastale ili stavljene tokom procesa proizvodnje. Ponekad se javljaju sami u svojom čistom obliku kao sastojci koje koristite da biste napravili domaći keks (šećer u granulama, melase, smeđi šećer) ili obogatite ovsenu kašu ujutro (med, javorov sirup, kokosov šećer). Dodati šećeri se takođe nalaze u pečenim ili pakovanim namirnicama, pod njihovim nazivima i u manje poznatim oblicima, kaže nutricionista i instruktor zdravlja i velnesa Kim Larson.

U njih spada skoro sve što sadrži reč “sirup” (kao što su kukuruzni sirup, sladni sirup i visokfruktozni kukurzni sirup) ili se završava na “–oza”: dekstroza, fruktoza, glukoza, laktoza, maltoza, sukroza i trehaloza. Dodate šećere možete naći u očiglednim (pecivo, sladoled, keks, bombone, gazirani napici, krofne, torte) i namirnicama koje ne važe za klasične slatkiše (hleb, preliv za salatu, krekeri, sos za testeninu), najčešće u manjim količinama.

Ako izuzmemo sveže voće i povrće i neke obične mlečne proizvode, većina proizvoda koji sadrže šećer imaju i prirodno sadržani i dodati šećer, kaže dr Kolin Tuksberi, viši istraživač i menadžer programa barijatrije na Fakultetu za medicinu Pen i predsednik Akademije za nutricionizam i dijetetiku Pensilvanije.

Kako dodaje, vrlo retko ćete naići na nešto što nema ništa dodato da bi bilo malo slađe ili izbalansiralo ukus.

Na primer, granola može da ima nešto prirodno sadržanog šećera iz suvog grožđa ili urmi, kao i nešto dodatog šećera da se zasladi ovas, kao što je med. Sok od paradajza ima prirodno sadržane šećere iz paradajza, a često i dodatni beli šećer kao protivtežu prirodnoj kiselosti paradajza. A prosečan jogurt od jagode će imati prirodno sadržane mlečne šećere iz samog običnog jogurta i voćne šećere u jagodama, pored nešto dodatih šećera (kao što je kukuruzni sirup). Zato će ova promena u deklarisanju biti od pomoći, kaže Larson, pa će ljudi moći brzo da uoče koliko dodatog ili prirodno sadržanog šećera ima u nečemu.

Sa stanovišta nutricionizma, mi ih posmatramo kao suštinski iste”, kaže Tuksberi. - Naše telo ne pravi razliku između toga da li je šećer iz prirode ili je dodat, zato što se oni ne razlikuju po hemijskoj strukturi.”

Na nivou molekula, postoje dve glavne vrste šećera, objašnjava FDA, a većina namrinica sadrži i jednu i drugu. Prva su monosaharidi, ili pojedinačni molekuli šećera, u koju spadaju fruktoza, galaktoza i glukoza. Oni dospevaju direktno u krvotok nakon što ih unesete. Druga su disaharidi, a to su ova dva pojedinačna molekula šećera koji su spojeni: sukroza, ili stoni šećer (glukoza fruktoza); laktoza, ili mlečni šećer (glukoza galaktoza); i maltoza, ili sladni šećer (glukoza glukoza). Oni se brzo razlažu u jetri u pojedinačne molekule glukoze pre nego što dospeju u krvotok – tako da podižu nivo šećera u krvi samo malo sporije, kaže Tuksberi.

Svi prirodno sadržani i dodati šećeri koje unosimo su jednostavno neka kombinacija ovih molekula.

Ono što zovemo prirodno sadržanim šećerima nije samo po sebi prirodnije od dodatih šećera, kaže Tuksberi.

Prema njegovim rečima, glukoza koju prirodno sadrži grožđe će biti ista kao glukoza u stonom šećeru.

To znači da, bez obzira na to što na deklaracijama namirnica razlikujemo prirodno sadržane od dodatih šećera, naše telo ne pravi razliku između molekula fruktoze, glukoze, sukroze, ili bilo kog drugog molekula šećera koji unosimo. Mi ih u suštini varimo na isti način, poručuje Tuksberi.


Jogurt nije isto što i krofna

Namirnice koje se sastoje samo od prirodno sadržanih šećera, s druge strane, obično su pune drugih dobrih stvari, kao što su vlakna (u voću), proteini (u mlečnim proizvodima) i vitamini i minerali (i u voću i u mlečnim proizvodima), kaže Larson.

Zaključak je, dodaje, da je lakše dobiti veću hranljivu vrednost i teže uneti preteranu količinu šećera iz namirnica samo ili uglavnom sa prirodno sadržanim šećerima.

Međutim, razlog za to leži u hranljivoj vrednosti ostalih sastojaka te namirnice, a ne vrsti samog šećera. Zato šolja jogurta nije isto što i krofna. Ali, „šećer je šećer”, kaže Tuksberi.


Kako dodaje, hemijski gledano, “prirodni šećeri” utiču na vas na potpuno isti način kao stoni šećer.

Može se reći, dodaje Tuksberi, da su bukvalno svi šećeri „prirodni” u nekom smislu, s obzirom na to da potiču od nečega što se nekad nalazilo u prirodi. Čak je i prah šećer, na primer, samo rafinisan iz šećerne trske. Zato termin „prirodni šećer” zvuči lepo, ali ne znači mnogo.

U suštini, ako vas brine unos šećera, proveravanje deklaracije da biste proverili koliko šećera ima u datoj namirnici je korisnije od mozganja u kom hemijskom jedinjenju je šećer.

Ako naše telo ne može ni da razlikuje molekul šećera iz banane i kolača, zašto onda uopšte praviti razliku između te dve vrste na deklaracijama?

Čini se da za naš organizam važi da je šećer - šećer, i da onda u stvari nema veze koje je vrste. Ako pokušavate da ograničite unos šećera iz bilo kog razloga tako što vodite računa o ukupnom broju grama šećera, bez obzira na izvor, to je sasvim dovoljno. Ali to ne znači da je deklarisanje dodatih šećera beskorisno. Proizvodi prepuni dodatog šećera su namirnice koje su procesovane, što znači da su velike šanse da su lišene drugih važnih hranljivih materija tokom procesa kako bi ta namirnica bila slađa i privlačnija potrošačima.

E. D.

Piše:
Pošaljite komentar