Meso će se gajiti u laboratoriji
Globalna konsultantska firma AT Karni napravila je izveštaj na osnovu intervjua sa stručnjacima iz industrije mesa, koji predviđaju da će 60 odsto proizvoda od mesa koje konzumiramo do 2040. godine biti ili zamena na biljnoj osnovi ili kultivisane alternative koje se uzgajaju tako da više nećemo u tolikoj meri jesti meso životinja koje su usmrćene.
Izveštaj kaže da će tranzicija biti rezultat sve veće svesti o ekološkim posledicama konvencionalnih metoda uzgoja mesa i rastuće tražnje za veganskim alternativama. Definiše se kao vrsta mesa koje se stvara „eksponencijalnim rastom ćelija u bioreaktorima“ i ne uključuje klanje životinja.
Proizvedeno je ekstrakcijom ćelije iz žive životinje i proliferacijom van životinjskog tela pomoću bioreaktora. Rezultat je „meso koje je identično konvencionalno proizvedenom mesu”, navodi se u izveštaju, uz napomenu da, iako su početnici proizveli različite prototipove, kultivisani mesni proizvodi još nisu komercijalno dostupni.
Problem nestašice hrane je sve kompleksniji, te se mnogi hvataju u koštac sa njim u pokušaju da pronađu rešenja za sva gladna usta na svetu. Naučnici tvrde da većina ljudi ne razume uticaj koji proizvodnja mesa u tradicionalnim uslovima ima na planetu, budući da je uzgoj životinja koje se koriste u ishrani uzrok emitovanja 14,5 do 18 odsto od ukupne količine svih gasova koji izazivaju efekat staklene bašte.
Eksperti procenjuju da će na Zemlji do 2050. godine biti oko 9,8 milijardi stanovnika, što znači da bi proizvodnja mesa mogla da se udvostruči, te tvrde da je meso proizvedeno u laboratorijskim uslovima jedino rešenje zbog toga što ne uključuje odgajanje, niti ubijanje životinja.
S.M.