Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Nedimović i Radojević: Begeč simbol promena u poljoprivredi

25.06.2019. 16:10 23:05
Piše:
Izvor: Pokrajinsak vlada

Ministar poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva u Vladi Srbije Branislav Nedimović i resorni pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević posetili su Susek u beočinskoj opštini i mesto Begeč koje se nalazi na teritoriji grada Novog Sada i razgovarali sa poljoprivrednim proizvođačima.

Tokom sastanaka poljoprivrednici su izneli svoje predloge, a ministar Nedimović i sekretar Radojević govorili su o dosadašnjim izdvajanjima u oblasti poljoprivrede i planovima da se poljoprivredni potencijali dodatno iskoriste i unaprede.

U Suseku su posetili domaćinstvo porodice Begojević. Govoreći o subvencijama u poljoprivredi ministar Nedimović je rekao da je “onome ko daje to uvek mnogo, a onome ko dobija, njemu je sve malo”, ali je rekao da je to ministarstvo sa visokom efikasnošću odgovorilo na zahteve za subvencije.

– Bilo je 160.000 predmeta za subvencije u 2018. godini. Do sada je ostalo svega četiri odsto predmeta koji se nalaze ili na dopunama ili na drugom stepenu. Svi ostali predmeti su obrađeni, dati na plaćenje i nema razloga za brigu. Mi smo već uzeli predmete 2019 godinu u rad – izjavio je Nedimović.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojevićrekao je da je posetlj Suseku prilika da upoznaju poljoprivrednike sa merama Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.

On je dodao da ovakva poljoprivredna gazdinstva gazdinstva, poput Begojevićevog, jesu pravi primer dobre prakse jer se osim ratarske proizvodnje bave i govedarstvom, svinjarstvom i ovčarskom proizvodnjom.


Begeč: Dobar primer udruživanja

Vuk Radojević poručio je da u Begeču imamo pravi primer dobre prakse jer je Begečka šargarepa dobila oznaku geografskog porekla uz punu podršku grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu,  jer su snosili troškove sertifikacije i svega neophodnog da bi proizvođači dobili oznaku geografskog porekla.

– To jeste dobar primer udruživanje individualnih poljoprivrednih proizvođača u zemljoradničku zadrugu “Begečki povrtari”, koja je nosilac intelektualne svojine to jest oznake geografskog porekla. Ja verujem da je to model koji treba i ostali da primene. Begeč je dobar primeru kako se koriste subvencije sa gradskog, pokrajinskog i sa republičkog nivoa - istakao je Vuk Radojević dodajući da su mnogi poljoprivrednici iz Begeča ostvarili pravo na subvencije pokrajinskog sekretarijata.


– Na ovakav način jedno porodično gazdinstvo može da opstane i da izbori svoje mesto na tržištu i da obezbedi egzinstenciju za sve svoje članove. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu ima značajan iznos finansijskih sredstava za subvencionisanje poljoprivrednih gazdinstava. Nikada više para nije bilo agrarnom buyetu Vojvodine nego što je to slučaj od formiranja ove pokrajinske Vlade – kazaoje Radojević.

On je naglasio da je nedavno održan konkurs za mlade poljoprivrednike i da je sa teritorija opštine Beočin petoro mladih poljoprivrednika dobilo u vrstu subvencija. Sekretar Radojecić je pozvao sve poljoprivrednike da iskoriste pravo na ostvarivanje bespovratnih finansijskih sredstava koje ide po nekim konkursima i linijama i do 80 odsto, dok je za mlade poljoprivrednike nivo subvencija u odnosu na ukupnu investiciju bio čak 90 odsto.

Predsednik opštine Beočin rekao je da poseta republičkog ministra i pokrajinskog sekretara poljoprivrede Suseku mnogo znači za opštinu i da su svojim dolaskom dali podsticaj poljoprivrednicima da nastave sa svojim poslovima.

– Znamo da je poljoprivreda jedan od najtežih poslova i firma pod vedrim nebo i nadam se da će Susek nastaviti sa razvojem poljoprivrede – zaključio je Milinković.


Susečani traže da im se vrati pašnjak

Nakon posete poljoprivrednom gazdinstvu Begojević u Suseku ministar Nedimović rekao je da mu je uručen zahtev meštana da im se vrati pašnjak, jer u tom selu ima oko 1.100 grla krupne stoke, 800 ovaca i oko 5.000 tovljenika i potreban je prostor da se obezbedi hrana za taj stočni fond.

– Ja ću dati sve od sebe da se poljoprivrednicima taj pašnjak vrati , jer ovo je stvar koji može da se reši, a kasnije da se izmenom zakona uredi ova oblast – poručio je Nedimović.


Na putu za Begeč, ministar Nedimović i sekretar Radojević prešli su skelom Dunav od Banoštora do sela sa bačke obale Dunava, a zatim razgovarali sa poljoprivrednim proizvođačima iz tog mesta poznatog po prozvodnji šargarepe

Branislav Nedimović kazao je nakon sastanka da je Begeč simbol promene na bolje u kvalitativnom smislu za poljoprivredu Srbije.

– Pre desetak godina Srbija je bila uvoznik šargarepe a danas je jedan od većih izvoznika, a izvozi u zemlje koje su nekad bile najveći izvoznici poput Poljske. To je dovoljan pokazatelj koliko se ovde dobro radi koliko su ovde ljudi vredni i primenjuju najsavremenija tehnološka znanja – kazao je ministar poljoprivrede, navodeći da poljoprivrednici u Begeču koriste sredstva iz IPARD fondova, a sada se od primarne poljoprivrene proizvodnje došlo i do prerađivačke industrije.

To je, po Nedimoviću, logičan sled da se zaokruži čitava priča i naglasio da je Vlada Srbije namenila za prerađivačku industriju od 20 do 50 odsto podrške za izgradnju i opremanje pogona. Dodao je da u ovom slučaju nije fokus isključivo na novim radnim mestima, već na inovacijama i novim tržištima.

Govoreći o izmenama zakona o poljoprivrednom zemljištu ministar poljoprivrede rekao je da je suština priče da se jaz između ratara i stočara prevaziđe, kako bi poljoprivredno zemljište Republike Srbije bilo u funkciji razvoja kompletne poljoprivrede

Sastansku s poljoprivrednicima u Begeču su, između ostalih, prisustvovali i načelnik Južno-bačkog upravnog okruga Milan Novaković i, u svojstvu domaćina, Dejan Mandić, načelnik Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Novog Sada.

A. Savanović

Foto: Dnevnik (S. Šušnjević)

Autor:
Pošaljite komentar
Nedimović: Očekujem bolju cenu maline nego prethodnih godina

Nedimović: Očekujem bolju cenu maline nego prethodnih godina

17.06.2019. 12:04 12:06