Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Liga nacija za odbojkaše: Srbija izgubila od Poljske

22.06.2019. 19:50 19:52
Piše:
Izvor: Filip Bakić/Nikola Grbić sa odbojkašima

Srbija – Poljska 2:3 (30:32, 25:21, 21:25, 25:19, 11:15)

Osmu utakmicu u pet setova odigrali su odbojkaši Srbije u Ligi nacija, ali nisu uspeli da stignu do šeste pobede u ovom takmičenju jer je aktuelni šampion Poljska imao više iskustva i nerava u taj-brejk lutriji. Mnogo bolje su igrali naši momci u odnosu na prvi meč u Milanu, dva puta stizali prednost rivala, ali ponovo je možda sve moglo da bude drugačije da su osvojili prvi set koji su izgubili posle igra na razliku.

Otvorili su naši momci meč sa problemima iz meča sa Italijom, a to je bio slab prijem servisa pa su Poljaci odmah preuzeli kontrolu nad rezultatom i držali je do prvog tehničkog tajm-auta (8:5). Dugo se igralo poen za poen pa su Poljaci držali odstojanje, sve do dobrih servisa Okolića kada smo vratili izjednačenje (15:15). Dva dobra servisa Jovovića i kontre Luburića i Kujundžića odveli su Srbiju prvi put na plus dva (18:16).

Najveće vođstvo naš tim je imao u završnici seta (21:18), ali je izjednačenje brzo usledilo posle dobrih servisa Poljaka. Imala je Poljska prva set loptu, ali Srbija zatim nije iskoristila svojih pet prilika za osvajanje prvog seta (uz kontru Kujundžića), a grešk Luburića i blok Poljaka zaključili su vođstvo aktuelnog svetskog šampiona.

Napao je naš tim servisom i bolje počeo drugi set, imali dva do tri poena viška, ali je Poljska igrala pametno i čekala svoju priliku, a ona je došla za izjednačenje na 10:10.

Stabilizovali smo prijem, srednjaci su bili zastupljeniji u napadu i igra je obećavala da možemo nešto više u drugom periodu igre, a blok Ćirovića pogurao je Srbiju do prednosti od 16:13. Zapretili su Poljaci, smanjili zaostatak, a onda sa dve greške došli u veoma tešku situaciju jer su „Orlovi“ vodili 21:17. Ta prednost se ispostavila dovoljnom za izjednačenje u setovima.

Početak trećeg seta pripao je svetskom šampionu, sa dva as servisa, kada su koristili loše procene naših primača, koji je odmah došao do osetne prednosti (8:4). Usledio je zatim možda i najlepši poen Lige nacija u kom je viđeno sve što odbojka ima da ponudi (trajao je 53 sekunde), ali su ga osvojili Poljaci uz dosta sreće. Ipak, topio se zaostatak naš tim, podizao nivo igre, a Kujundžić je igrao vrhunski i asom doneo izjednačenje (12:12). Potrebna su bila samo dva dobra poteza Kvoleka da se pokrenu Poljaci i vrate se u novu veliku prednost (19:13), ali igrali su bez greške u tom periodu i, iako je Srbija zapretila, priveli su set kraju i ponovo poveli.

Ostao je u igri Vučićević, ušao je i Simić umesto Okolića, povela je Srbija 5:2, ali posle tajm-auta Hajnena, Poljska je ponovo strašno servirala i preokrenula posle dva vezana asa Kvoleka (8:7), a ušao je u igru i Srećko Lisinac. Igralo se u egalu sve do dva projektila Vučićevića sa servisa i bloka Simića, te prednosti naše reprezentacije 15:12. Samo na sekund su pripretili Poljaci, ali su blok Vučićevića i as Lisinca odbili napad i „Orlovi“ su izborili peti set.

Bolje je svetski šampion počeo taj-brejk, aktivnim blokom uspevao da obezbedi kontre, ubrzao igru, te za tren oka poveo 7:3 i morao je Grbić da zatraži tajm-aut. Dobro su servirali Poljaci i posle srećnog asa Šalpuka došli do ogromnih 11:5 i više se nisu brinuli za pobedu.

Minut ćutanja za Falasku

Čuveni igrač i trener Španac Migel Anhel Falaska preminuo je juče u 46. Godini, a pre početka utakmice održan je minut ćutanja u njegovu čast. Igrao je najviše u Italiji (Bolonja, Ferara, Modena), a nastupao je u poljskom SKRA Belhatovu i ruskom Uralu.

Kao trener vodio je Belhatov, Milano i Momcu, kao i reprezentaciju Češke. Sa reprezentacijom Španije osvojio je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Rusiji 2007. godine, ispred domaćina i selekcije Srbije.

MILANO: Hala „Pala Lido“, gledalaca: 1.100, sudije: Rob (Kanada), Mokri (Slovačka).

SRBIJA: Okolić 11, Katić, Ćirović 9, Peković (l), Krsmanović 10, Jovović, Kujundžić 24, Simić 4, Luburić 11, Negić (l), Lisinac 4, Todorović, Vučićević 8, Mehić.

POLJSKA: Mužaj 2, Komenda, Kačmarek 12, Šalpuk 12, Gruščinski (l), Vojtašek (l), Lomač 1, Šljivka, Kohanovski 9, Balađ 8, Kvolek 24, Bednorž 1, Klos 10, Huber 6.

M. Ristić

Autor:
Pošaljite komentar