Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Čadež: Stope rasta u srednjem roku 3,5-4 odsto

21.06.2019. 15:48 15:55
Piše:
Izvor: Tanjug/Rade Prelić/Marko Čadež

BEOGRAD: U Srbiji se nastavlja pozitivan trend privednog rasta i u srednjem roku će iznositi između 3,5 i četiri odsto, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

On je na otvaranju sednice Upravnog odbora i Skupštine PKS-a u Beogradu rekao da je međugodišnji privredni rast u prvom kvartalu ove godine 2,5 odsto, uz očekivano ubrzanje privredne aktivnosti do kraja godine.



"Glavni pokretači privredne aktivnosti u tekućoj godini su intenziviranje investicione aktivnosti i rast lične potrošnje. Broj privrednih subjekata se konstantno uvećava uz porast prometa i realizacije na domaćem i inostranom tržištu", rekao je Čadež.



Kako je naveo, rizici su uglavnom eksterne prirode i mogu biti usporavanje privredne aktivnosti u EU, trgovinski protekcionizam, rast cene energenata i rast kamatnih stopa, kao i političke tenzije.



Prema statističkom izveštaju Barometar, privredna aktivnost u prvom polugodištu ocenjuje se pozitivno usled rasta prosečne iskorišćenosti proizvodnih kapaciteta i veće očekivane prodaje na domaćem tržištu. 



„Veći broj anketiranih društava planira nova zapošljavanja u naredna tri meseca, uz planiranje većeg obima investicija u ovoj godini u odnosu na prošlu, naglasio je Čadež.



On je naveo da raste nivo stranih direktnih investicija u Srbiji, ali da mora da se obezbedi u većoj meri kvalifkovana radna snaga i da se sprovede dualno obrazovanje, otvore trening centre i drugo, a sve kako bi mladi i kvalifikovani radnici ostali u zemlji.



"Privreda od 2015. godine ostvaruje pozitivan neto rezultat, koji je prema preliminarnim podacima prošle godine dostigao 500 milijardi dinara", istakao je Čadež.



Govoreći o međunarodnim događajima u kojima je učestvovala PKS, kazao je da je u 2017, 2018. i 2019. održano 357 međunarodnih događaja, 69 poslovnih foruma, kao i da su učestvovale 16.483 kompanije. Održano je i 12.300 "B2B" susreta i 52 sajma.



Čadež je rekao da je ove godine već održano 10 sajmova na kojima je ostvareno oko 4.500 kontakata i da će ih biti još osam do kraja godine.



Srbija će biti u septembru partner u Kini na Sajmu inovacija...



Čadež je objasnio da su ove godine prioritetne zakonodavne aktivnosti dalje smanjenje poreza i doprinosa na zarade zaposlenih, izmena Zakona o porezu na dobit pravnih lica, inicijativa za izmenu Zakona o radu.



Kako je rekao, veliki je problem zloupotreba prava na bolovanje.



"Prioritet u ovoj godini je dalje smanjenje poreza i doprinosa na zarade zaposlenih, što je jako težak zadatak. Mi želimo da imamo jasan plan, kako ćemo sa oko 63 odsto to spustiti na 46 ili 47 odsto. To ne može preko noći", naglasio je Čadež.



Čelnik PKS navodi da su ove godine pokrenute 42 zakonodavne inicijative iz različitih sektora privrede, prema nadležnim resornim ministarstvima i državnim institucijama, kao i da je realizovano njih 19. 



"Prošle godine komora je pokrenula 190 inicijativa, od čega je 63 pozitivno realizovano", dodao je predsednik PKS.



On je rekao da PKS aktivno radi na rešavanju problema na graničnim prelazima, kako bi se ubrzale procedure i pospešio promet robe.



Čadež je predstavio i neke nove usluge PKS, kao što je PKS Partner, odnosno onlajn biznis portal koji sadrži poslovne informacije o svim registrovanim privrednim subjektima u Srbiji, zatim Klaud Koučing magazine kojim privrednici prenose svoja iskustva početnicima, zatim konsalting tim PKS, pa Klaud ID sistem i druge.



Na sednici je rečeno da je važno angažovanje PKS i to što fokus stavlja na usluge, na moderan i inovativan način i prema potrebama privredama.



Pomoćnik ministra privrede Dragan Ugrčić predstavio je aktivnosti vlade na pripremi Strategije industrijske politike Srbije za period od 2020. do 2030. godine.



"Mi želimo da kroz industrijsku politiku koja se definiše kroz nekih šest ključnih stubova, kao što su inovacije, investicije, digitalizacija, međunarodno okruženje, osnaživanje ljudi i cirkularna ekonomija, da uradimo dijagnozu i vidimo gde smo s tim u Srbiji i da čujemo privredu u ovih 13 radionica koje smo imali, a u kojima je bilo više od 300 različitih učesnika", rekao je Ugrčić.



On je kazao da je cilj da se na osnovu toga vidi koja rešenja mogi da se urade i implementiraju.



"Ideja je da ta rešenja implementiramo i da radimo eveulaciju da li smo ih uradili ili ne. Želimo da ova strategija ne bude samo jedna u nizu već da ima pozitivan efekat. Zato nam je važno što smo u prethodnih mesec dana mogli da čujemo od vas kako vi razumete ovih šest oblasti i koji su problemi i da nam date predloge kako da ih prevaziđemo", naveo je Ugrčić.



PKS je danas održala sednice Upravnog odbora i Skupštine na kojima je razmatrana Strategija nove industrijske politike Srbije, aktuelna privredna situacija i ekonomski pokazatelji, kao i dosadašnje aktivnosti i planovi PKS-a.



U okviru svečanog dela sednice proglašeni su laureati akcije "Prijatelj porodice" koju organizuje PKS u saradnji sa kabinetom ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku.

Autor:
Pošaljite komentar
Čadež: Uspeh evroobveznice - pozitivan signal investitorima

Čadež: Uspeh evroobveznice - pozitivan signal investitorima

20.06.2019. 18:21 18:22