Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Završeni ispiti za talente, rezultati u sredu

03.06.2019. 08:43 08:45
Piše:
Izvor: Dnevnik (arhiva)

NOVI SAD: Završeni su prijemni ispiti u odeljenjima u školama u kojima se deo nastave ostvaruje na stranom jeziku, kao i prijemni u muzičkim i umetničkim školama likovne oblasti, u Matematičkoj gimnaziji i matematičkim odeljenjima, kao i za učenike s posebnim sposobnostima za biologiju i hemiju.

Spisak upisanih u filološke gimnazije i filološka odeljenja već je poznat, pošto su se profesori potrudili da na vreme dostave liste s rezultatima, a juče je završen i prijemni ispit za učenike s posebnim sposobnostima za fiziku (matematika / fizika) i prijemni ispit za učenike s posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku (matematika).

U toku je prijavljivanje učenika i podnošenje sportske dokumentacije u Sportskoj gimnaziji, a dokumenta se predaju još danas. Baletske škole prijemne ispite počele su juče, a završavaju ih sutra.

Iako roditelji i đaci već znaju šta su tačno uradili, gde su pogrešili i koliko bodova ukupno imaju, preliminarni rezultati prijemnog ispita u matematičkim i filološkim odeljenjima, odeljenjima za učenika s posebnim sposobnostima za fiziku, odeljenjima za učenika s posebnim sposobnostima za biologiju i hemiju, odeljenjima za učenike s posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku i za odeljenja u školama sa bilingvalnom nastavom biće istaknuti u sredu, 5. juna od osam časova. Sutradan u isto vreme biće istaknuti preliminarni rezultati prijemnog ispita u umetničkim, muzičkim i baletskim školama, a od osam do 16 časova mogu se podneti i žalbe učenika na rezultate. Detaljnije obaveštenje može se dobiti u školama u kojima su učenici polagali prijemne ispite.

Konačni rezultati prijemnih ispita u ovim školama i razredima biće objavljeni u petak, 7. juna do 12 časova.

Završni ispiti za ostale škole i smerove biće održani u ponedeljak 17. juna – test iz srpskog ili maternjeg jezika. U utorak, 18. jun a od 9 časova je test iz matematike, a za sredu, 19 juna od 9 časova zakazano je polaganje kombinovanog testa. Istog dana testovi se mogu pregledati, upis rezultata je od 17. do 19. juna, preliminarni rezultati biće istaknuti u petak 21. juna, a konačni u četvrtak, 27. juna. Sutradan počinje dvodnevno popunjavanje liste želja, kao i prijem žalbi, a zvanična lista želja biće objavljena u sredu, 3. jula.


Najveća konkurencija na hemiji i biologiji

Kako navode u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, najveća konkurencija je među svršenim osmacima koji žele da upišu novi gimanzijski smer hemije i biologije, gde je na 100 mesta konkurisalo 328 učenika. Ovi smerovi uvedeni su u gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu, Petoj i Osmoj gimnaziji u Beogradu, Prvoj kragujevačkoj, jkao i u niškoj gimnaziji “Bora Stanković”. Za 260 mesta u odeljenjima za talentovane matematičare bori se 535 svršenih osnovaca. Najviše prijava podneto je za odeljenja računarstva i informatike - 2.945, a mesta ima za 1.160 učenika. Upisna kvota za odeljenja na smeru fizika je 60 mesta, a za prijemni je bilo prijavljeno 114 učenika.

Prijemni ispit za upis u filološke gimnazije i odeljenja polagala su 662 učenika u Srbiji, a mesta ima za njih 504.


Prvi upisni krug završava se upisom učenika u srednje škole u ponedeljak 8. jula i utorak 9. jula, kad počinje drugi upisni krug, koji će trajati do 11. jula.

Ovogodišnji upis u školama i odeljenjima za talente specifičan je i po tome da je mnogo škola raspisalo konkurs za upis u gimnazijska odeljenja za učenike talentovane za informatiku i računarstvo. U Vojvodini po jedno odeljenje planirano je u Temerinu, Rumi, Sremskoj Mitrovici, Somboru, Subotici, Pančevu, Kovinu, Zrenjaninu i Kikindi, kao i u Bačkom Petrovcu, gde bi nastava bila na slovačkom, i u Senti, gde bi bila na mađarskom. Da li će ova odeljenja biti i otvorena, zavisi od toga koliko kandidata će posle prijemnog steći uslov za upis.

I. Radoičić

Autor:
Pošaljite komentar
KALENDAR UPISA U SREDNJE ŠKOLE Počinju prijemni za umetničke smerove

KALENDAR UPISA U SREDNJE ŠKOLE Počinju prijemni za umetničke smerove

31.05.2019. 09:09 09:15