Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Efikasniji prečistač otpadnih voda većeg kapaciteta u Kanjiži

29.05.2019. 13:27 13:30
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

KANJIŽA: Razvoj vodosnabdevanja i vodne infrastrukture u pograničnim slivnim područjima, projekat je IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, koji je predstavljen u Kanjiži.

Ukupan budžet projekta je skoro sedam miliona evra, pri čemu je učešće Evropske unije više od 5,9 miliona evra, a vrednost ulaganja u Kanjiži je dva miliona evra.

Glavni partner iz Mađarske na realizaciji projekta koji je započeo pre dve godine i predviđeno je da se završi do 31. maja 2020. godine je Direktorat za upravljanje vodama u okrugu Donja Tisa ATIVIZIG iz Segedina, a iz Srbije partneri su Opština Kanjiža i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine.

Na skupu su predstavljene karakteristike postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za Kanjižu i koncept prečišćavanja otpadnih voda u naseljima ove potiske opštine, aktuelno stanje monitoringa i tretmana otpadnih voda u Vojvodini, a partneri iz Mađarske su predočili stepen razvijenosti, stanje prečišćavanja vode u Županiji Čongrad, dosadašnja iskustva i planove za budućnost.

Predviđeno je da Kanjiža poveća kapacitet prečistača za otpadne vode, takođe i efikasnost prečišćavanja, a samim tim će se poboljšati kvalitet vode reke Tise. Prečistač će u potpunosti podmirivati potrebe preko 10.000 žitelja. Predsednik kanjiške opštine Robert Fejstamer ističe da je od svih dosadašnjih projekata realizovanih u okviru IPA programa prekogranične saradnje ovaj najveći izazov, jer je najveće pojedinačne vrednosti, te da zahteva i angažovanje značajnih sredstava u predfinansiranju od strane lokalne samouprave.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, kao partner u projektu, nabaviće mobilnu branu za odbranu od poplave dužine dva i po kilometra

- Ugovor o saradnji na ovom projektu potpisali smo pre dve godine. Sada smo u fazi sklapanja ugovora sa izvođačem radova, nakon sprovođenja javne nabavke koja je trajala skoro 120 dana. Nadam se da će se ostvariti sve što smo predvideli projektom vezano za pitanje kvaliteta rada postrojenja za prečišćavanje vode, odnosno kvalitet vode koji će izlaziti iz postrojenja. Znamo da prečišćena voda delom ide u reku Tisu, a drugim delom se iz kanalske mreže koristi za navodnjavanje u poljoprivredi. Jako je bitno da u domenu zaštite životne sredine ovo postrojenje funkcioniše kako je predvi­đeno projektom - naglasio je Fejstamer.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo jedan je od partnera, a savetnik u tom sekretarijatu Igor Crnobarac je izjavio da se dodatno ulažu napori i svake godine se dodeljuju sredstva za sufinansiranje izgradnju objekata vodosnabdevanja i objekata fekalne kanalizacije, a isto tako i za sanaciju i rekonstrukciju postojećih.

- Od formiranja ove Pokrajinske vlade polovinom 2016. godine do sada je za ove namene opredeljeno preko 1,6 milijardi dinara, od čega je milijardu dinara obezbedio Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, a ostatak su sredstva koje jedinice lokalne samouprave opredeljuju svojim budžetima. U ovom projektu učešće Pokrajinskog sekretarijata se tiče nabavke mobilnih brana za odbranu od poplave u dužini od dva i po kilometra. Mobilne brane nakon nabavke, nadamo se do kraja ove godine u skladu sa predviđenom dinamikom javne nabavke, biti predate „Vodama Vojvodine“ na korišćenje - ukazao je Crnobarac.

Predviđena je i obuka po 45 stručnjaka za odbranu od poplava iz Srbije i Mađarske. Crnobarac je dodao da je upravo okončan konkurs za dodelu sredstava za ulaganja u objekte vodosnabdevanja i fekalne kanalizaciju, pa se uskoro očekuje potpisivanje ugovora. Iz Pokrajinskog budžetskog fonda za vode, za ove namene ove godine je namenjeno 330 miliona dinara, od čega 250 miliona za vodne objekte u javnoj svojini, a 80 miliona je opredeljeno za objekte fekalne kanalizacije.

M. Mitrović

 

Autor:
Pošaljite komentar