Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Građani traže da se očuva oaza mira

24.05.2019. 10:26 10:29
Piše:
Izvor: Sednica Komisije za planove Skupštine grada foto: S. Kovač

Veliki broj građana prisustvovao je juče sednica Komisije za planove Skupštine grada  jer je, između ostalog, razmatran Nacrt plana detaljne regulacije bloka pravosudnih organa u Novom Sadu.

Reč je o planu po kojem će, zbog izgradnje nove zgrade suda i pripadajuće podzemne garaže, sa zajedničke blokovske površine biti uklonjeno dečje igralište i svih 15 stabala starih do 50 godina. To je izazvalo nezadovoljstvo žitelja stambenih zajednica Radničke ulice 13, 15, 17, i 19, Maksima Gorkog 8, 8a, 8b, 8c, 10 i 12, koji smatraju da se na taj način gubi preko potrebno zelenilo, oaza mira u srcu grada, i da će to uticati na kvalitet života stanara.

Građani se oštro protive seči drveća jer, kako su kazali, izmene u odnosu na prvobitni Plan detaljne regulacije tog dela grada nisu male, te je neophodno ponovo zatražiti mišljenje Zavoda za zaštitu prirode. Po rečima direktor JP „Urbanizam” Dušana Miladinovića, plan nije pretrpeo veće promene, već se sad njime obezbeđuje povezivanje dveju parcela –podzemne garaže i nove zgrade suda.


Novi Sad se ozelenjava

Po rečima direktora JP „Urbanizam” Dušana Miladinovića, to preduzeće vodi računa o ozelenjavanju grada.

– U korist zelenila su u prethodnom periodu iz planova brisani čitavi stambeni i poslovni blokovi, pogotovo na Novom naselju i prekoputa Nove Detelinare, gde su oformljene zelene površine – pojasnio je Miladinović.

On je najavio da će površina od tri i po hektara uz Bulevar Evrope do kraja godine biti pretvorena u park. Kako je kazao, građani imaju česte primedbe jer nisu upućeni u to da li je nešto niklo planski ili ne.


– Za razliku od prvobitnih zahteva iz Ministarstva pravde i projektanata, naloženi su posebni uslovi iz Evropske unije o organizaciji suda i moraju se ispoštovati njihova pravila, koja su izuzetno zahtevna zbog transporta optuženih – pojasnio je Miladinović. – Naše preduzeće je, uprkos tim kriterijumima, uspelo da garažu smesti ispod zemlje, pa će iznad nje biti posađeno zamenjujuće zelenilo, manja stabla, čija krošnja će imati prečnik od oko pet ili šest metara i čiji koren neće oštetiti gražu. Takođe, na prostoru između planirane podzemne garaže i postojeće poluukopane stare blokovske garaže biće posađena četiri velika drveta kao što je platan ili lipa. Naš predlog će biti da se sade odrasla stabla, a ne mladice, što je skuplje, ali je u ovom slučaju sasvim opravdano.

Asistent na Departmanu za arhitekturu i urbanizam Dimitrije Nikolić istakao je  da na toj parceli postoji 15 stabala koja datiraju iz sredine 20. veka, a jedan platan doseže čak do devetog sprata, dok je ispod krošnji dečje igralište te smatra  da bi njegovo uklanjanje narušilo naš životni prostor. U toku izrade planova potrebno je da Urbanizam pribavi uslove zaštite prirode, i to od nadležnog Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Predstavnici Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode istakli su da su s JP „Urbanizam” do sada dolazili do kompromisnih rešenja. Ipak, rečeno je da to spada u retke slučajeve kad nisu pitani za uslove zaštite prirode. Predstavnici stambenih zajednica pomenutog kvarta  dobili su odgovor od Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode da se na osnovu izdatih uslova iz 2009. godine mora očuvati postojeće zelenilo zbog pogoršanja kvaliteta vazduha. Nakon izdavanja uslova zaštite prirode za izradu Plana detaljne regulacije bloka pravosudnih organa u Novom Sadu, kao rezultat usaglašavanja s Evropskom unijom donet je Zakon o zaštiti prirode, kao i Pravilnik o proglašenju zaštićenih vrsta i očuvanju njihovog staništa, što je donekle promenilo situaciju. Naime, u tom parku se nalaze tri strogo zaštićene vrste ptica, a njihovo stanište je deo tzv. zelene mreže, odnosno ekološke mreže koja je u nadležnosti Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Iz tog zavoda pozvali su predstavnike JP „Urbanizam” da razgovaraju pre nego što izdaju uslove zaštite prirode da bi našli najbolje rešenje.

Tokom rasprave građani su isticali da nisu protiv gradnje garaže, već ne žele da izgube, kako kažu, „parče raja” među zgradama. Zbog toga su pozvali nadležne da zajedno pronađu bolje, kreativnije rešenje, da bi bio zadovoljan Grad, zaposleni u pravosudnim organima, ali i žitelji tog dela grada.

 S. Kovač

Autor:
Pošaljite komentar
KOMISIJA ZA PLANOVE SKUPŠTINE GRADA Molba da ostanu zelenilo i dečje igralište

KOMISIJA ZA PLANOVE SKUPŠTINE GRADA Molba da ostanu zelenilo i dečje igralište

23.05.2019. 09:50 09:54
Sednica komisija za planove u četvrtak u Plavoj sali Skupštine grada

Sednica komisija za planove u četvrtak u Plavoj sali Skupštine grada

05.03.2019. 06:00 06:00
U četvrtak zaseda Komisija za Planove skupštine grada

U četvrtak zaseda Komisija za Planove skupštine grada

25.02.2019. 06:00 06:00