Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić: U ponedeljak hapšenja Srba policajaca na Kosovu

17.05.2019. 08:28 09:19
Piše:
Izvor: FoNet

BEOGRAD Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da prištinske vlasti, u nameri da oslabe odbranu severa Kosova, nameravaju u ponedeljak da uhapse srpske policajce.

Vučić je, gostujući u Jutarnjem programu RTS, rekao da ima informacije da prištinske vlasti žele da uhapse 26 pripadnika kosovske policije sa severa Kosova, kao i još 15 lica, sa ciljem da to područje ostane nezaštićeno.



"To je nova namera pod izgovorom da su navodno učestvovali u korupciji, i prikazaće to kao slučaj borbe protiv korupcije, a cilj je da sever Kosova i Kosovska Mitrovića ostanu nezaštićeni, i to žele da stvare na najprljaviji način", rekao je Vučić.



On je preneo da je o toj nameri Prištine informisao međunarodne institucije i da je juče lično obavio više telefonskih razgovora, kao što je učinio i Marko Đurić, direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM.

Molim Srbe na Kosmetu da izađu u što većem broju na izbore

Predsednik Vučić pozvao je danas Srbe na Kosovu i Metohiji da u najvećem broju izađu na izbore za mesta gradonačelnika u četiri srpske opštine na severu KiM.



"Molim Srbe da izađu na izbore i pokažu da dobro znaju koliko se država bori za njih, da pokažu ljubav prema svojoj otadžbini Srbiji", rekao je Vučić gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.



Istakao je da ne krije ništa kada kaže da Beogard ima najbolje odnose sa Srpskom listom i da time čuva svoj uticaj na teritoriji koja je po ustavu srpska.



Istovremeno je upozorio da ne očekuje da će izborni dan u nedelju, 19. maja, proteći mirno.



Vučić je prethodno istakao da će prištinske vlasti nastaviti da provociraju Srbe i da planiraju akcije sa ciljem slabljenja odbrane severa Kosova.

Vučić: Apsolutno sam spreman da govorim o KiM u parlamentu

Apsolutno sam spreman da o Kosovu i Metohiji govorim u Skupštini Srbije, ako za to postoji poslovnička mogućnost, i to odmah, izjavio je danas predsednik Vučić.  On je na RTS-u rekao da je u potpunosti spreman i da podnese izveštaj parlamentu i da napravi analizu onogo što je urađeno. 



"Apsolutno sam spreman, ako postoji poslovnička mogućnost, u bilo kom trentuku, naročito danas kada mi je jasno u kom smeru stvari idu i kada ne teku nikakvi razgovori i pregovori", rekao je Vučić. 



Ne bi mu to, navodi, bio prvi put da govori o tome u parlamentu i dodaje da je svojevremeno kao predsendik Vlade najčešće od svih drugih odgovarao na pitanja u Skupštini. 



"To bi za mene predstavljalo ne samo važnu obavezu, već bi bilo vrlo dobro da se odgovori na različita pitanja i spekulacije, da ljudi zaista imaju priliku da čuju šta je prava istina. Jedva čekam", rekao je Vučić. 



Upitan kada bi to moglo da se dogodi ako postoji poslovnička mogućnost, Vučić je odgovorio: "Odmah, u narednih nekoliko dana". 



Na pitanje da li je ideja o razgraničenju definitivno umrla ili postoji mogućnost da ona bude reanimirana, rekao je da se više ni o čemu ne razgovara, a kamoli o nečemu racionalnom.



"Ono iracionalno je pobedilo na svim stranama, i u svetu i kod Albanaca i kod nas ovde u Beogradu. Sad ćemo morati da se davimo i gušimo svi zajedno u sopstvenim mukama i problemima u godinama koje su pred nama, izmišljajući kako je zamrznuti konflikt dobro rešenje. Albanci ne žele zamrznuti konflikt, oni hoće da ga reše jednom zauvek", navodi Vučić. 



"Kada imate različite želje i namere, onda su u problemu oni koji bi hteli da sačuvaju status kvo", ocenio je predsednik Srbije. 



Naveo je i da su svi želeli da dočekaju trenutak u kojem će moći da kažu da je svako rešenje koje se donese loše, i dodao da je uvek lako biti nezadoljan i uvek lako onoga koji gura kamen uz brdo pokositi ili grunuti niz brdo. 



"Samo su čekali nešto da kažu, eto, ''ti završi taj prljavi posao, a onda ćemo mi da se dočepamo vlasti''", rekao je Vučić i dodao da za razliku od drugih, njemu nije do vlasti zbog vlasti i bogatstva nego da iza njega ostanu dobri rezultati i dobra politika za budućnost. 



Izbori će biti početkom 2020.

Parlamentarni izbori biće početkom naredne godine, izjavio je danas predsednik Vučić. On je na RTS-u rekao da, kako stvari stoje, sada neće biti vanrednih parlamentarnih izbora. 

"Izbori će biti početkom sledeće godine, zima, proleće, svejedno", rekao je predsednik Srbije.

 

 

Autor:
Pošaljite komentar