Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Venecuela: Novi sukobi na granici sa Brazilom

24.02.2019. 22:12 22:44
Piše:
Izvor: EPA (Cristian Hernandez)

KARAKAS: Novi sukobi izbili su danas između demonstranata i pripadnika venecuelanske Nacionalne garde na granici sa Brazilom.

Desetine Venecuelanaca koji su došli u pogranični brazilski grad Pakarajma, zasuli su preko zatvorene granice kamenicama venecuelanske snage koje su odgovorile suzavcem.



Brazilska TV stanica "Globo" emitovala je snimak na kom se vidi kako se brazilski vojnik približava granici i poziva venecuelanske vojnike na smrirenost, a od demonstranata i novinara je zatražio da se odmaknu, prenosi AP.



U subotu je kampanja slanja humanitarne pomoći, koju su inicirale SAD, naišla na snažan otpor venecuelanskoh bezbednosnih snaga koje su ispaljivale suzavac na demonstrante, a u sukobima je stradalo dvoje i povređeno oko 300 ljudi.



Sukobi su trajali tokom celog dana na dva mosta koji povezuju Venecuelu s Kolumbijom. 

Komesarka UN za ljudska prava osudila nasilje u Venecueli



Visoka komesarka UN za ljudska prava i bivša predsednica Čilea Mišel Bašele osudila je danas nasilje u pograničnim oblastima Venecuele, u koja je opozicija pokušala da dostavi pošiljke međunarodne humanitarne pomoći. 



Bašele je posebno kritikovala, kako je rekla, prekomernu upotrebu sile bezbednosnih snaga Venecuele, kao i učešće provladinih grupa u nasilju, ističući da su najmanje četiri osobe poginule, a više od 300 povređeno u protekla dva dana. 



"Venecuelanska vlada mora da spreči prekomernu upotrebu sile njenih snaga protiv nenaoruzanih učesnika protesta i običnih građana", rekla je Bašele. 



Ona je pozvala vladu socijalističkog predsednika Nikolasa Madura da obuzda provladine grupe koje navodno koriste silu protiv demonstranata. 



U subotu je kampanja slanja humanitarne pomoći, koju su inicirale SAD, naišla na snažan otpor venecuelanskoh bezbednosnih snaga koje su ispaljivale suzavac na demonstrante, a u sukobima je stradalo dvoje i povređeno oko 300 ljudi.



Sukobi su trajali tokom celog dana na dva mosta koji povezuju Venecuelu s Kolumbijom. 

Pens će u Bogoti objaviti jasne akcije za krizu u Venecueli



Američki potpredsednik Majkl Pens će sutra objaviti "konkretne korake" i "jasne akcije" u vezi s krizom u Venecueli kada se u Bogoti bude sastao sa regionalnim liderima.



To je najavio neimenovani zvaničnik američke adminstracije koji nije želeo da iznese detalje novih mera, prenela je agencija Rojters.



Pens će govoriti na skupu regionalnih lidera "Grupe iz Lime", a pre toga planirano je njegov sastanak s vođom venecuelanske opozicije Huanom Gvaidom.



"Ono što se juče dogodilo neće nas odvratiti da humanitarnu pomoć dopremimo Veneculi. Potpredsednik (Pens) će objaviti konkretne korake. Možete da očekujete da sutra objavi jasne akcije kada bude govorio na sastanku ''Grupe iz Lime''", naveo je neimenovani zvaničnik.



Na pitanje da li će SAD obezbediti vojnu silu, ako to Gvaido bude tražio, zvaničnik je odgovorio da će Pens saslušati njegove sugestije i preneti ih američkom predsedniku Donaldu Trampu.



U petak je jedan drugi neimenovani američki zvaničnik rekao novinarima da će Pens biti spreman da objavi u Bogoti nove sankcije, ako izbije nasilje zbog humanitarne pomoći.



Gvaida su SAD i još oko 50 zemalja priznali kao privremenog predsednika Venecule.



Gvaido je, kako navodi AP, i sam potvrdio da će se sastati sa Pensom i da je vanredno okupljanje "Grupe iz Lime", koju mahom čine latinoameričke zemlje u kojima su na vlasti konzervativci, sazvano kako bi diplomate iz regiona raspravljale o krizi u Venecueli.

Autor:
Pošaljite komentar
Gvaido poziva svet da oslobodi Venecuelu, u sukobima dvoje mrtvih

Gvaido poziva svet da oslobodi Venecuelu, u sukobima dvoje mrtvih

24.02.2019. 09:11 09:14