Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

POTROŠAČKO ĆOŠE  Pokloni za Dan zaljubljenih

12.02.2019. 12:15 12:33
Piše:
Izvor: Pokloni za Dan zaljubljenih Foto: Dnevnik.rs

O poreklu i pravom značenju Dana zaljubljenih, koji se obeležava u četvrtak, 14. februara, polemiše se mnogo, s akcentom pojedinaca da se u Srbiji toga dana slavi Sveti Trifun.

Bez obzira na različita mišljenja, Novi Sad je brojnim sadržajem, popustima i crvenim proizvodima u obliku srca dao do znanja da se radi o mesecu, kao i prazniku ljubavi, koji posebno mlađi parovi i te kako poštuju. Izbor poklona za Dan zaljubljenih je zaista velik pa smo tako u razgovoru s mladim Novosađanima zaključili da se cveće i bombonjere najčešće kupuju, dok se oni originalniji često odlučuju za predmete i sitnice koje mogu napraviti sami. Takođe se poklanjaju parfemi, nakit, šolje i ukrasi za kuću, knjige, plišane igraček, vaučeri za spa centar, kao i odevni predmeti. Kao čest poklon spominje se i odlazak na svečanu večeru ili u bioskop, zbog čega su se mnogi restorani angažovali i pripremili posebnu romantičnu ponudu s pristupačnim cenama.

U tržnom centru, kao i ponekim prodavnicama odeće i obuće, velika sniženja, kako zbog dolaska nove kolekcije, tako i zbog pomenutog praznika pa se tako yemperi, majice i pantalone mogu kupiti i za manje od 1.000 dinara, dok je za jakne potrebno izdvojiti oko 2.000. Za šolje s dezenima srca i ljubavnim natpisima potrebno je izdvojiti od 500 do 900 dinara, dok cene plišanih igračaka zavise od veličine. Na određenim tezgama, postavljenim isključivo povodom ovog praznika, može se naći srebrni nakit, kao i bižuterija. Za minđuše i prstenje potrebno je izdvojiti od 300 do 800 dinara, dok ogrlice koštaju od 600 do 2.000. Mnogima su simpatične knjižice koje govore o ljubavi, a za koje je potrebno izdvojiti oko 500 dinara. Osim brojnih proizvoda, putovanja su takođe popularna u ovom periodu, zbog čega turističke agencije nude dodatne popuste za one koji se odluče na takav korak.

Zanimljivi su i predmeti koje kreativni prodavci ručno prave, a potom reklamiraju i prodaju preko društvenih mreža. Radi se o čokoladnim buketima, ljubavnim kutijama koje su sastavljene od brojnih fotografija i porukica, kao i slatkih bombonjerica s omotima željene fotografije i poruke, za koje je potrebno izdvojiti oko 1.000 dinara.

Ipak, pored svega, cveće je neizbežan poklon, pa tako mnogi kupuju crvenu ružu, koja u novosadskim cvećarama košta oko 300 dinara. Za ukombinovani buketić s dve ili tri ruže potrebno je izdvojiti od 900 do 1.400 dinara, dok je za ozbiljnije aranžmane, koji podrazumevaju veće bukete ili bukete s bombonjerom i plišanom igračkom, potrebno mnogo više.

K. Ivković Ivandekić

ANKETA  Da li proslavljate Dan zaljubljenih?

Aleksa Grubač, učenik:

– Trenutno nemam devojku pa ga ni ne slavim, a da je imam – verovatno bih ga proslavio tako što bih joj kupio ružu i bombonjeru. Poklon bi zavisio od toga koliko dugo smo u vezi. Nisam upućen u to da li moji prijatelji slave taj dan jer ne pričamo o tome, a i smatram da je taj dan pomalo isfuran.

Marina Živanov, studentkinja:

– Nisam sigurna u to da li ću ove godine slaviti Dan zaljubljenih s momkom, razmišljala sam da mu možda nešto naslikam i da to bude znak pažnje i ljubavi povodom tog dana. Dan zaljubljenih je postao popularan praznik, a kako čujem, uglavnom se kupuju cveće i čokolade.

Valentina Familija, stažistkinja:

– Taj praznik slavim uvek kad sam zaljubljena, a kad nisam, onda slavim svoj imendan – Valentinovo. Ove godine moj muž dolazi iz Amerike baš na taj dan da bismo se videli, tako da će mi to biti ujedno i najveći poklon, dok ću ja njemu kupiti slatkiše i vino, ali najvažnije je samo da smo zajedno.

Lazar Brkić, učenik:

– Još ne znam šta ću kupiti devojci, ali nešto zasigurno hoću jer sam joj i rekao da imam iznenađenje za nju. Ne pričam mnogo o tom danu s drugarima, ali će mi oni najverovatnije pomoći pri kupovini određenog poklona. Želim da izdvojim malo vremena za nju da bismo lepo proslavili taj dan.

 K. I. I.

Autor:
Pošaljite komentar
Dan zaljubljenih u bioskopu „Arena sinepleks“

Dan zaljubljenih u bioskopu „Arena sinepleks“

11.02.2019. 20:52 20:55
Muzičko-poetsko veče u Eđšegu za Dan zaljubljenih

Muzičko-poetsko veče u Eđšegu za Dan zaljubljenih

04.02.2019. 08:59 09:00
KAKAV DAN ZALJUBLJENIH Najduži poljubac trajao 42 minuta

KAKAV DAN ZALJUBLJENIH Najduži poljubac trajao 42 minuta

14.02.2018. 15:38 15:48