Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Radovan Krivokapić: Raspored težak, ali se nikog ne bojimo

08.02.2019. 12:08 12:13
Piše:
Foto: A. Predojević/Radovan Krivokapić, trener Vojvodine

BELEK: Pred polazak na put ka Novom Sadu, kao što je to već godinama uobičajeno, zamolili smo šefa stručnog štaba FK Vojvodi­na da oceni ukupni učinak crveno-belih na zimskim pripremama u turskom Beleku.

(Od našeg specijalnog izveštača)

Mladi stručnjak Radovan Krivokapić rado je prihvatio da analizira ono što je do sada učinjeno.

- Imali smo u Turskoj gotovo idealne uslove za svakodnevne treninge, osim u samom početku, kada smo morali da otkažemo nekoliko termina zbog loših vremenskih prilika – istakao je Krivokapić. – Sve je posle došlo na svoje mesto, svakodnevno smo radili po dva puta i postavljali temelje na kojima gradimo igru za prolećnu polusezonu. Glavni problem u Beleku, da tako kažem, bio je taj što nije bilo problema. Malo me to plaši, jer tek ćemo da vidimo kakvi uslovi će nas dočekati kod kuće, ali se nadam da ćemo se veoma brzo na njih adaptirati i spremni dočekati prvi superligaški susret s Crvenom zvezdom.

Vaš tim je ostvario če­tiri pobede, dva remija i doživeo je jedan poraz u duelu s beloruskim BATE Borisovom. Kako to ocenjujete?

- Ne volim nikada da gubim utakmice, bez obzira na to da li je reč o trening duelima ili zvaničnim, takmičarski okr­šajima. Pobede su uvek važne, jer one doprinose izgradnji samopouzdanja svakog tima, ali, kada smo već morali da izgubimo, dobro je što se to dogodilo ovde i u kontrolnom susretu i što smo imali priliku da vidimo na čemu treba da insistiramo tokom preostalog vremena.

Rekli ste da vam još uvek u igri nedostaje završni pas?

- Stojim iza te ocene i nastojaćemo da uočene mane što pre ispravimo, jer kada se prvenstvo bude nastavilo, neće biti puno prilika za to. Uvidom u analize utakmica koje smo ovde odigrali, videli smo da su naši igrači često ulazili u duele jedan-na-jedan s protivničkim golmanima, ali je realizacija bila nedovoljno dobra.

Taj problem je detektovan još u jesenjem delu prvenstva, ali je prošao skoro čitav prelazni rok, a napadač je stigao tek juče?

- Morali smo to da rešimo, jako nam je nedostajao pravi špic igrač. Videlom se to i u Beleku. Novajlija Kone Seku nije dovoljno spreman i na njega još ne možemo ozbiljno da računamo, a tu su i Eze, kojeg vidim kao napadača, i Nikola Gajić, koji je prošao kompletne pripreme.


Danas slobodan dan

Fudbaleri Vojvodine posle prijatnog puta  nešto posle 12 sati stigli su iz Turske na beogradski aerodrom, a odmah nastavili put Novog Sada. Danas će igrači imati slobodan dan, a sutra će početi završne pripreme za nastavak prvenstva.

U sredu sa Užičanima

U Beleku je Vojvodina odigrala sedam kontrolnih mečeva, pre toga i jedan s Bačkom u Novom Sadu. Prvenstvo se nastavlja već 16. februara, hoće li biti još neka provera do tada?

- Da, da, u sredu ćemo u Novom Sadu snage odmeriti sa ekipom Slobode iz Užica – odgovorio je Krivokapić. – U tom susretu, međutim, šansu će dobiti igrači s manjom minutažom, a oni koje vidim kao startere, generalnu probu su odradili u utakmici s BATE Borisovom.

Đuričin – i po boku i iza špica

Da li ste rešili dilemu da li je Ognjenu Đuričinu mesto po boku, ili treba da igra na poziciji iza špica?

- Prvenstveno je njegova prirodna pozicija ona iza špica, ali se dobro snalazi i na krilu. To je pokazao na utakmici s Jenisejom i jedino je pitanje da li je on spreman da igra po desnom boku. Mislim da smo, kroz razgovor, došli do zaključka da može da igra i jedno i drugo, a na njega u veznom redu računamo na gostovanjima i u sistemu 4-4-2, gde do izražaja dolazi Ognjenova brzina. Ako težimo, međutim, posedu lopte, onda su u prednosti Mitošević, Milojević i Đurić u vezi.


Utisak je da je srednji red deo tima od kojeg najviše očekujete, posebno ukoliko ne bude pojačanja?

- Nametnuli su se radom Mitošević, Milojević i Đurić i to je triling igrača na kojima će biti veliki deo tereta ovog proleća. Pored njih, značajnu ulogu može da odradi i Zlomislić, koji je taktički jako dobar, što se i videlo u utakmici s BATE-om, kada je bio u timu umesto povređenog Milojevića. Generalno, vezni red je u Turskoj funkcionisao dosta dobro, jer imali smo visok procenat poseda lopte i uspešno smo na teren prenosili ono na čemu smo radili na treninzima. Merilo ne može da bude njihov učinak s ekipom evropske klase poput tima iz Borisova, pred kojim je već za nedelju dana duel s Arsenalom u šesnaestini finala Lige Evrope, iako su i u njemu bili veoma zapaženi. Ipak, treba držati isti ritam tokom svih 90 minuta u utakmici s jednom takvom ekipom, a mi smo lagano padali kako se duel bližio kraju. Jedan nivo je onaj koji zahteva naša liga, a neki sasvim drugi su ovakvi susreti. Meni je drago što smo uspostavili određeni sistem u kojem igramo i što ga se svi pridržavaju, bez obzira na to ko se nalazi na terenu.

Čini se da je odbrana onaj deo ekipe s kojim imate najmanje problema?

- Bilo je i u defanzivi ne­dostataka, posebno u utakmici s Jenisejom, i to u prvom polu­vremenu. U sledeća dva dana uočene mane smo ispravljali na treninzima i već protiv BATE-a je to funkcionisalo dobro. Odbrana jeste stabilna i, uz vezni red, najubedljiviji je deo tima.

Imate jako težak raspored u prva tri prolećna kola, jer igrate sa Crvenom zvezdom, Radničkim iz Niša i silno pojačanim timom Voždovca?

- Imamo zaista težak raspored, ali ćemo u svim tim susretima pokušati da igramo svoju igru i nikog se ne plašimo. Bitno je da sve klupske strukture čvrsto budu uz nas i da svi zajedno krenemo ka ostvarivanju zacrtanih ciljeva.

Tokom poslednjih nekoli­ko sezona Vojvodina je postala pravo čistilište kada su šefovi stručnog štaba i njihovo trajanje u pitanju. Da li vam to stvara određenu dozu pritiska i unosi neku vrstu podsvesnog straha, a s obzirom na raspored koji je pred vama?

- Iskreno – ne osećam nikakav strah. To sam govorio i posle odlaska Dragomira Okuke, odnosno kada sam preuzimao ovaj posao. Opušten sam, verujem u svoj rad i da možemo da napravimo nešto i najvažnije je da se stigne do cilja i da ekipa uđe u plej-of. O daljim planovima pričaćemo posle toga – jasan je bio Radovan Krivokapić, trener koji je tek na početku svog superligaškog puta, ali se ne plaši izazova koji su pred Vojvodinom i njim samim.

Tekst i foto: Aleksandar Predojević

Autor:
Pošaljite komentar