Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Kuburović: Izvršiteljima manje tarife i pojačan nadzor

06.02.2019. 15:59 16:27
Piše:
Izvor: Tanjug (Video)

BEOGRAD: Ministarka pravde Nela Kuburović najavila je da će predstojećim izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju (ZIO) biti smanjene naknade za rad javnih izvršilja, da će se pojačati nadzor nad njihovim radom, kao i da će biti uvedena "e aukcija" za prodaju nepokretnosti u izvršnom postupku.

"Neće biti širenja ili ograničavanja nadležnosti javnih izvršitelja već se širi nadzor nad njihovim radom. Jedna od velikih izmena ZIO ticaće se naknade za rad javnih izvršitelja, jer smo utvrdili da postoje brojne aktivnosti koje mogu biti znatno niže tarifirane", ukazala je Kuburović.



Ona je podsetila da se tokom prethodne godine radilo na razvoju Pravosudnog informativnog sistema kojim je omogućeno, sudovima, tužilaštvima, izvršiteljima i beležnicima da imaju elektronski pristup podacima, tako da ne moraju više pisanim putem da komuniciraju sa durgim organima.



"Za nešto što sada možete da obavite za jedan minut, ne postoji razlog da se takva usluga naplaćuje, tako da će naknade (javnim izvršiteljima) i te kako biti smanjene i svakako će se pojačati nadzor nad njihovim radom", navela je ministarka pravde.



Ona je ukazala da će jedna od najvećih izmena ZIO biti uvođenje "e aukcije", kojom će se, kako kaže, isključiti mogućnost zloupotrebe kod prodaje nepokretnosti.Premanejnim rečima, Ministarstvu pravde najveći broj pritužbi dolazi upravo na sprovođenje prodaje nepokretnosti.



"Nekad nemate opipljive dokaze da je tu bilo zloupotrebe, ali da bi otklonili svaki vid i mogućnost zloupotrebe, imali transparentan proces i omogućili svima koji žele da učestvuju u tom postupku, zalažemo se za uvođenje e aukcije, a to će na neki način da ograniči izvršitelje", navela je Kuburović.



Radna grupa za izmenu ZIO formirana je prošle godine i njen rad je u toku.


Kuburović: Rasprava o revidiranom Nacrtu tek na početku



Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da javna rasprava o revidiranju Akcionog plana za Poglavlje 23 danas tek počinje i da zbog toga nema razloga za produženje roka za podnošenje komentara na prvi Narct revidiranog Akcionog plana.Produženje roka, koji je predviđen za 8. februara, prethodnih dana su tražile pojedine nevladine organizacije i strukovna udruženja.



Kurubović je tim povodom ukazala da će sve sugestije i komentari koji stignu Ministarstvu zaključno sa predviđenim rokom biti razmotrene za unošenje u Nacrt, koji će potom biti prosleđen Evropskoj komisiji na mišljenje.



Po dobijanju mišljenja, plan će biti revidiran u skladu da njim i tek onda će krenuti javna rasprava, navela je Kuburović na prvom prvoj javnoj raspravi o prvom Nacrtu revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23 u hotelu Metropol Palas.



"Nakon povratka nacrta iz Brisela Ministarstvo pravde će krenuti sa organizovanjem javne rasprave u pravom smislu te reči, što znači da će biti pozvani svi nadležni da dostave svoje primedbe i mišljenja, biće organizovani okgrugli stolovi. Očekuje se inkluzivnost ovog procesa kao što smo za sistemske zakone koje je predlagalo Ministarstvo pravde", napomenula je ministarka.


Razmatra se revidiranje procesuiranja pripreme ubistva



Ministarstvo pravde će do kraja februara predložiti temeljne izmenr Krivičnog zakonika, rekla je ministarka pravde Nela Kuburović i potvrdila da radna grupa razmatra i predlog o "pripremanju ubistva". 



"Pripremanje krivičnog dela je i sada za određena krivična dela - krivično delo, ali praksa je pokazala da kod pripremanja ubistva postoje određeni nedostaci, kada je u pitanju procesuiranje. To će biti redefinisano i radna grupa će taj predlog razmotriti", rekla je Kuburović.



Ona je navela da je to potrebno jer se dešava da "saznanja do kojih se dođe operatnivim putem ne mogu biti podvedena kao dokazna sredstva i ne mogu da se koriste pred sudovima".



Ministarka je navela i da se radi na pooštravanju kaznene politike, uvođenju doživotnog zatvora, koji zahteva izmene i Krivičnog zakonika i Zakona o izvršenju krivičnih sankcija kao i Zakonika o krivičnom postupku.



"Radna grupa na čelu sa profesorom Zoranom Stojanovićem radi i do kraja meseca ćemo izaći sa predlogom teksta", naglasila je Kuburović.



Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je jedna od predloženih mera u izmeni krivičnog zakonodatstva da se MUP-u omogući da mnogo efikasnije procesuira pripremu izvršenja teškog krivicnog dela, poput ubistva. 



"Do sada smo imali slučaj da, ukoliko se neko uhvati u pripremnim fazama izvršena krivičnog dela ubistvo, nije mogao da bude procesuiran za to delo, već da bude procesuiran za krivično delo nelegalno posedovanje oružja ili neko drugo delo", naveo je Stefanović.

Autor:
Pošaljite komentar
Kuburović: Sudski postupci traju sve kraće

Kuburović: Sudski postupci traju sve kraće

23.01.2019. 11:06 11:07
Kuburović: Siledžije, dilere, ubice čekaju stroge kazne i doživotna robija

Kuburović: Siledžije, dilere, ubice čekaju stroge kazne i doživotna robija

14.01.2019. 13:25 14:06
Kuburović: Zaštitićemo svedoke i dostaviti dokaze Sudu ratne zločine na KiM

Kuburović: Zaštitićemo svedoke i dostaviti dokaze Sudu ratne zločine na KiM

11.01.2019. 16:15 16:21