POTROŠAČKO ĆOŠE U pekarama velika razlika u ceni peciva
Iako se često govorilo o tome da li je zdravo jesti u pekari, one su i dalje pune kupaca tokom celom dana.
Popularnost pekara je veća ukoliko su u blizini škole ili neke velike ustanove jer samim tim đaci, odnosno zaposleni postaju njihovi redovni kupci, dok penzioneri svakodnevno kupuju samo hleb radi očuvanja zdravstvlja. Od peciva najviše se prodaju kifle, perece, peciva s viršlom, pice i burek raznih vrsta.
Kako saznajemo, u novosadskim pekarama razlike u cenama i te kako postoje pa tako za burek sa sirom treba izdvojiti od 100 do 120 dinara, za burek s mesom od 110 do 160 dinara, dok se pica-burek može kupiti za 120, ali i za 180 dinara. O prodaji, u poslednje vreme, popularnog bureka ispod sača, razgovarali smo s radnicom „Burek Kinga” Ljubicom Kostić.
– Najviše se prodaje burek sa sirom i s mesom – kazala je ona. – Najprometnije je od osam sati do 12, kao i u periodu nakon posla, od pola tri do pola pet. Svi smo mi umreženi pa su tako i cene približne. Mi osim klasičnog bureka, prodajemo i burek ispod sača, zbog čega smo posebni.
Cena kilograma pite/bureka ispod sača s krompirom, sirom, šampinjonima kreće se od 600 dinara, dok su oni s piletinom ili junetinom skuplji – kilogram košta oko 700 dinara.
Osim bureka, Novosađani mahom jedu peciva s viršlom, za koja je potrebno izdvojiti od 60 do 90 dinara, dok su cene kifli, štapića i pereca već dugo iste pa i dalje koštaju 30 dinara. Za integralna peciva se izdvaja koji dinar više, dok se za punjene kroasane, kako slatke, tako i slane, traži i do 90 dinara. U pekarama najveće gužve vladaju pre podne, kada ljudi kreće na posao, zatim nakon posla i za vreme večere, kao i tokom školskih odmora između časova.
Na pitanje da li će se cene menjati, u pojedinim pekarama rekli su da to još uvek nije u planu, dok u drugima tvrde da su one već porasle desetak dinara u prethodnih nekoliko meseci.
Tekst: K. Ivković Ivandekić