Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Četvrtina bankarskog sektora u Srbiji menja vlasnike

30.12.2018. 16:37 17:38
Piše:
Izvor: Iako je preuzimanje dogovoreno, moraće se sačekati odobrenje NBS

Kada je u pitanju bankarski sektor u Srbiji već sada je jasno da bi u narednoj godini moglo doći do promene vlasništva većih kuća.

Očekuje se da prodaja Komecijalne banke dobije na ubrzanju, dok će “OTP” banka kompletno preuzeti Vojvođansku banku, a po svemu sudeći i “Sosijete ženeral” u Srbiji. Novog vlasnika očekuje i JUBMES banka čija prodaja je oglašena još u novembru.

Ove promene doneće i značajna pomeranja u tržišnim udelima u bankarskom sektoru.Ukoliko “OTP” banka do kraja sprovede transkacije koje je planirala i već dogovorila oni će na svojih 2,2 odsto učešća na srpskom tržištu dodati još oko 12 odsto koje u ovom trenutku drže Vojvođanska (3,5) i Socijete ženeral (8,5) pa će mereno udelom aktive “OTP” imati 14,3 odsto udela na našem tržištu. Dodamo li tome i Komercijalnu banku koja drži 11 odsto srpskog tržišta, tokom naredne godine bi skoro četvrtina bankarskog sektora u Srbiji mogla da dobije nove vlasnike.

Prema rečima finansijskog konsultanta, dr Aleksandra Vasiljevića, za građane koji su klijenti banaka kao i za mala i srednja preduzeća to neće mnogo značiti.

- Što se tiče državnih projekata i velikih kompanija pojava jakih i velikih banka, a što nosi ukrupnjavanje, mogla bi doneti promene. Tu se mogu pojaviti finansijske kuće koje imaju dovoljno kapitala da finansiraju velike projekta pa se više nećemo obraćati EBRD i sličnim organizacijama za pomoć. Zanimljivo će biti da se vidi ko će postati novi vlasnik Komercijalne banke. Smatram da bi bilo jako dobro da to bude neka nova banka koja nije prisutna kod nas jer bi pooštrili konkurenciju što je svakako dobro... To bi više odgovaralo i zaposlenima jer kada banka koja je ovde već prisutna kupi drugu onda obično sledi i recionalizacija kroz smanjenje broja zaposlenih – kaže Vasiljević.

On naglašava da to što pojedine banke napuštaju srpsko tržište ne treba shvatati kao da sa nama nešto nije u redu jer Evropska centralna banka radi stroge stres testove pa banke žele da budu sigurne da za njih neće biti iznenađenja. 

Iako se o preuzimanju “Socijete ženeral” banke od strane  “OTP-a” u poslovnim krugovima već mesecima govori kao o završenom poslu, “blaga kočnica” se osetila  iz Narodne banke Srbije odakle je guvernerka Jorgovanka Tabaković podsetila je da je sada u toku proces preuzmanja “Vojvođanske banke” od strane “OTP” i da je dok se taj postupak ne okonča, preuranjeno govoriti o ulasku “OTP” banke na tržište i preko još jedne  banke…

Kao novi mogući vlasnikKomercijalne bankepominje seErste bankaiz koje već duže vreme stižu najave da žele bolju poziciju na našem tržištu gde su trenutno na sedmom mestu sa tržišnim učešćem od pet odsto

Podsećamo da je ranije objavljeno kako je “OTP” platila “Sosijete ženeral” banku Srbiji oko 400 miliona evra,to je veće od knjigovodstvene vrednosti, dok je Vojvođanska banka kupljena za 125 miliona evra.  Što se tiče Komericjalne banke novi vlasnik se planira ali još nije na vidiku. Raspisan je konkurs za izbor privatizacionog savetnika, a kao najozbljniji kandidat se pominje konsultantska kuća “Lazard” iz Francuske koja je nedavno uspešno okončala posao oko preuzmanja beogradskog aerodroma ”Nikola Tesla” od strane “Vansija” i koncesije.

Kao novi mogući vlasnik “Komercijalne banke” pominje se “Erste banka” iz koje već duže vreme stižu najave da žele bolje da se pozicioniraju na našem tržištu gde su trenutno na sedmom mestu sa tržišnim učešćem od pet odsto, dok su u  svim drugim državama u kojima posluju, među tri najjače banke.

Međutim, ni domaći kapital nije bez ambicija. Kao mogući kupci pominju se vlasnici “Direktne banke”, domaći biznsimeni Andrej Jovanović i Bojan Milovanović. Oni su već preuzeli “Novu Kreditnu banku” - Maribor i “Pireus banku” koje sada rade pod imenom “Direktna banka”...

Država u “Komercijalnoj banci” ima najveći udeo (41,7 odsto), ali ne treba zanemariti i velike akcionare poput “EBRD” sa 24,4 odsto i “IFC”  sa 10,15 odsto. Oni imaju pravo da prodaju svoje udele državi za ukupno 252 miliona evra, a to pravo neće koristiti bar do leta 2019. kako je dogovoreno sa Vladom Srbije…

U “JUMBES”  banci država prodaje svoj udeo od 20,2 odsto. Ova nanka u Srbiji ima tržišni udeo od 0,30 odsto, a najveći akcionar sa udelom od 4,99 odsto kapitala je domaći biznismen Miroljub Aleksić koji želi da kupi državni udeo ako cena bude do 3,6 miliona evra.

Dušanka Vujošević

Autor:
Pošaljite komentar
Bira se finansijski savetnik za prodaju dela Komercijalne banke

Bira se finansijski savetnik za prodaju dela Komercijalne banke

15.10.2018. 10:42 10:43