Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Kancelarija za mlade pomaže omladini u Bačkoj Topoli

20.12.2018. 12:01 12:05
Piše:
Foto: radivoj hadžić

Odlazak mladih iz manjih sredina je i dalje jedan od gorućih problema u Vojvodini, pa takva situacija nije zaobišla ni opštinu Bačka Topola.

S druge strane, prošlog meseca u ovoj opštini otvorena je Kancelarija za mlade, za koju se smatra da će olašati život omladine, ali i zastupati njihova pitanja pred lokalnom samoupravom.

Član Opštinskog veća za sport i omladinu Ognjen Despotović smatra da se situacija popravlja, ali i da se otvaraju nova radna mesta.

- Bačka Topola će u narednih godinu dana imati blizu 200 novo otvorenih radnih mesta, što svakako nije malo- ističe Despotović.

Kancelarija za mlade je otvorena 9.novembra ove godine na adresi Maršala Tita 44.

- Kancelarija za mlade pružaće pomoć inicijativama i projektima mladih, ali i pronalaziti način za njihovo finansiranje. Takođe, cilj rada je i promovisanje sporta i zdravih stilova života, kao i usključivanje mladih u kulturni i sportski život opštine- kaže Despotović.

Prema njegovim rečima, Kancelarija će se baviti i neformalnim obrazovanjem mladih, informisanjem o pitanjima od značaja za mlade, ali i biće mesto na kom mladi iz Bačke Topole mogu kvalitetno da provedu svoje vreme.

Zaposleni u Kancelariji će edukovati omladinu o problemima i izazovima odrastanja, promovisaće vrednosti tolerancije, poštovanja ljudskih prava i ravnopravnosti, što je značajno u sredini kao što je Bačka Topola, koja je multikulturalna.

Kancelarija je otvorena prošlog meseca u prisustvu pomoćnika pokrajinskog sekretara za sport i omladinu Dragana Milića, člana Nacionalne asocijacije kancelarija za mlade Daneta Mandića, člana opštinskog veća za sport i omladinu Ognjena Despotovića, za socijalna pitanja Armina Farkaša, koordinatora bačkotopolske kancalerije Miloša Mastilovića, predsednika Skupštine opštine Bačka Topola Saše Srdića, kao i predstavnika drugih organizacija, ali i mladih iz Bačke Topole.

Tom prilikom je rečeno da je ideja o formiranju Kancelarije za mlade u Bačkoj Topoli začeta pre dve godine i od tada se uprkos brojnim poteškoćama, bez pauze radilo na nenjom pokretanju.

U Vojvodini radi 37, a na teritoriji Srbije više od 130 kancelarija za mlade, što samo govori o važnosti ovakve institucije.

Ognjen Despotović je istakao da je uveren da će aktivisti kancelarije svojom energijom, željom i voljom, a pre svega privrženošću prema svom gradu i lokalnoj zajednici, uspeti u kreiranju političkog napretka i kvalitetnijeg života, a dobar primer može se videti u opštini Bečej.

Saradnja sa školama, sportskim klubovima...

- U Kancelariji za mlade bavićemo se podsticanjem, razvijanjem, prepoznavanjem i vrednovanjem izuzetnih postignućima mladih- ističe Despotović i dodaje da za zadatak imaju i da podrže aktivnu saradnju Opštine, škole, nevladinih organizacija i sportskih klubova. Osim toga, U Kancelariji za mlade biće promovisan i vrednovan i volonterski rad.

Pomoć lokalne samouprave

Predsednik Skupštine opštine Bačka Topola Saša Srdić kaže da će lokalna uprava nastaviti da pomaže koliko god bude u mogućnosti i velika je stvar da su mladi dobili svoje mesto za druženje i odlučivanje o svojim idejama i novim projektima.

Mladi iz Bačke Topole su već učestvovali na konferenciji krajem novembra u Novom Sadu pod nazivom “Razvoj zemlje Srbije”, koja je okupila predstavnike mladih iz lokalnih samouprave, većnike za mlade i koordinatore kancelarija za mlade, ali i predstavnike važnih institucija i civilnog sektora, na kojoj su mladi iz Bačke Topole na primerima drugih mogli da naprave poređenje sa životinama omladine u drugim opštinama širom zemlje.

Autor:
Pošaljite komentar
Otvorena Kancelarija za mlade u Bačkoj Topoli

Otvorena Kancelarija za mlade u Bačkoj Topoli

22.11.2018. 11:32 11:37