Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Izvršitelj iz Bačkog Petrovca osumnjičen za prisvajanje 85.000 dinara

11.12.2018. 16:07 21:54
Piše:
Foto: MUP Srbije, ilustracija

NOVI SAD: Pripadnici MUP-a su, u saradnji s Poreskom policijom i nadležnim tužilaštvima, u cilju suzbijanja finansijskog kriminala i korupcije, u više odvojenih akcija uhapsili pet osoba, dok su protiv još 48 podnete krivične prijave u redovnom postupku.

Oni se sumnjiče da su izvršili više krivičnih dela kojima su oštetili budžet Republike Srbije, pravna i fizička lica za ukupno 1,7 milion evra, saopštio je MUP.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Odeljenja za borbu protiv korupcije, po nalogu Posebnog odeljenja Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu za suzbijanje korupcije, podneli su krivičnu prijavu protiv jednog sudskog izvršitelja zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo pronevere. Osumnjičeni se tereti da je kao sudski izvršitelj u sudskoj jedinici u Bačkom Petrovcu naplatio od dužnika u dva izvršna postupka iznos od 85.700 dinara, koji nije uplatio na račune izvršnih poverilaca, već ga je zadržao.

U Požarevcu su pripadnici MUP-a uhapsili D. V. (36) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo prevare. On je osumnjičen da je oštećenog doveo u zabludu da će kupiti njegovo privredno društvo i potom na ime kupoprodajne cene s njim zaključio ugovor o kupoprodaji automobila „audi A-8“ švajcarskih registarskih oznaka, za koji je imao zabranu otuđenja. Cena automobila uračunata je u kupoprodajnu cenu preduzeća i na osnovu toga D. V. je dobio ovlašćenje za zastupanje, na osnovu kojeg je zatim podigao s računa preduzeća oštećenog 1.610.301 dinara i prisvojio.

Pripadnici MUP-a – Uprave kriminalističke policije, po nalogu Posebnog odeljenja Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za suzbijanje korupcije, podneli su krivičnu prijavu protiv bivšeg odgovornog lica u JP „EPS Snabdevanje“, kao i sadašnjeg odgovornog lica u tom preduzeću, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica. Osumnjičeni se terete da su od septembra 2015. do novembra 2016. godine, suprotno odlukama Izvršnog odbora EPS-a, u periodu pada cena električne energije na tržištu svesno uvećavali parametre za obračun krajnje cene struje, na osnovu čega su stvarali nekonkurentne cene. Zbog uvećavanja parametara i nekonkurentnih cena, kako se sumnja, EPS je izgubio 65 postupaka javnih nabavki u korist konkurencije. Osumnjičeni se terete da su na taj način za više privrednih društava pribavili protivpravnu korist od 149.219.597 dinara, dok su JP EPS oštetili za 136.701.469 dinara.

Pripadnici Odeljenja MUP-a za borbu protiv korupcije, po nalogu Posebnog odeljenja Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za suzbijanje korupcije, podneli su krivičnu prijavu protiv dve žene zaposlene u Upravi za trezor Valjevo, ekspozitura Osečina, zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično delo pronevere. Osumnjičene se terete da su u martu ove godine iz trezora, u nameri sticanja protivpravne imovinske koristi, uzele više od 65.000 dinara, za koliko su oštetile budžet Republike Srbije.


Lekar iz „Zabele“ pao zbog mita

Policija je u Požarevcu, po nalogu Posebnog odeljenja Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu za suzbijanje korupcije, podnela je krivičnu prijavu protiv lekara opšte prakse u Kazneno-popravnom zavodu „Zabela“ zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo primanja mita. Osumnjičeni se tereti da je u aprilu 2016. godine od više osuđenika i članova njihovih porodica primio mito od 1.000 evra da bi im obezbedio povoljniji položaj u Kazneno-popravnom zavodu „Zabela“, odnosno da bi ih primao na stacionarno lečenje u okviru te ustanove.

Po nalogu nadležnog tužilaštva, protiv šest osoba podneta je krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo davanja mita.


Policija je, po nalogu Posebnog odeljenja Višeg javnog tužilaštva u Nišu za suzbijanje korupcije, podnela krivičnu prijavu protiv zaposlenog u privrednom društvu „Simpo“ iz Vranja zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo pronevere u obavljanju privredne delatnosti. Osumnjičeni se tereti da je tokom ove godine prodao nameštaj fizičkim licima i da tu prodaju nije evidentirao kroz fiskalnu kasu, već je novac zadržao. On je osumnjičen da je na taj način oštetio preduzeće za 2.490.188 dinara.

U Pančevu je policija, po nalogu Posebnog odeljenja Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za suzbijanje korupcije, podnela krivičnu prijavu protiv radnika JP „Kovinski komunalac“ zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo pronevere. Sumnja se da je on od kraja decembra 2016. godine do jula 2017. prisvojio veću količinu raznih artikala za koje je bio zadužen, čija se vrednost procenjuje na 2.282.701 dinar.

U Pančevu je policija podnela krivičnu prijavu i protiv pokrajinskog šumarsko-lovnog inspektora i odgovornog lica lovačkog udruženja „Srndać“ iz Alibunara zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotrebe službenog položaja i zloupotrebe položaja odgovornog lica. Oni se terete da su organizovali da se podsticajna sredstva Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu u iznosu od 800.000 dinara, namenjena unapređenju lovstva i odobrena Udruženju „Srndać”, utroše mimo ugovorne obaveze.

Pripadnici MUP-a u Užicu, u saradnji s Poreskom policijom, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Užicu, podneli su krivičnu prijavu protiv odgovornog lica FK „Sloboda” iz Užica zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo poreske utaje. On se sumnjiči da od februara 2015. godine do maja 2017. nije obračunao, iskazao na poreskoj prijavi niti uplatio odgovarajuće poreze i doprinose na zarade i premije isplaćene fudbalerima i članovima stručnog štaba, u ukupnom iznosu od 6.864.130 dinara.

D. Nikolić

Autor:
Pošaljite komentar
Uhapšeni Zrenjaninci, poreskom utajom oštetili budžet za 25,7 miliona dinara

Uhapšeni Zrenjaninci, poreskom utajom oštetili budžet za 25,7 miliona dinara

15.11.2018. 09:28 09:29