Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Direktori vojvođanskih škola na ispitu za licencu

11.12.2018. 14:30 16:16
Piše:
Izvor: Tanjug

NOVI SAD: Prvi ispit za licence za direktore ustanova obrazovanja i vaspitanja u Autonomnoj pokrajini Vojvodini, u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice, održan je u u Skupštini AP Vojvodine.

Polaganju ispita prisustvovali su ministar za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj Mladen Šarčević i pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine Mihalj Njilaš.

Kako je rekao pokrajinski sekretar Njilaš, za ispit je bilo spremno sedmoro kandidata, koji su postigli najbolje razutate na pripremama. Reč je o direktorima pet osnovnih škola, jedne gimnazije i jedne predškolske ustanove.

- Licenciranjem direktora nastoji se da se na čelu obrazovih isnstitucija osigura izbor najkvalitetnijih osoba. Današnji kandidati pokazali su se kao najbolji na pripremama i u svom dosadašnjem radu – rekao je Njilaš, istakvši da su, prema važećem Zakonu o osnivama sistema obrazovanja i vaspitanja, direktori i kandidati za direktore dužni da polože ovaj ispit u roku od dve godine od stupanja na dužnost direktora. To važi za više od 500 direktora vojvođanskih ustanova obrazovanja i vaspitanja.

Licencirenje direktora od izuzetne je važnosti za reformu obrazovnog sistema u kojem će kao rukovodioci moći da rade samo kompetentni i višestruko sposobni

Uslovi za izalazak na ispit su pohađanje prethodne obuke koju sprovodi Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja. Program obuke je individualan i zavisi od dužine prethodnog isksustva na poslovima pozicije direktora, kao i eksternog vrednovanja ostvarenih rezultata rada i stručne spreme kandidata.

Kandidati se za pohađanje obuke prijavljuju nadležnoj školskoj upravi, čiji prosvetni savetnici cene ispunjenost uslova za pohađanje obuke, osim za  direktore koji imaju zvanje doktora nauka ili mastera u oblasti obrazovanja. Školska uprava dužna je da obavesti Zavod o kandidatima koji ispunjavaju uslove, a on zatim sprovodi obuku kandidata. Nakon završene obuke, kandidati imaju tri meseca da realizuju istraživanje obrazovno-vaspitne prakse, daju predloge za njeno unapređenje i pripreme svoj portofolio s kojim izlaze pred komisiju, koju imenuje ministar prosvete, odnosno pokrajinski sekretar.

Ispit je regulisan Pravilnikom o programu obuke i polaganju ispita za licencu za direktora ustanove obrazovanja i vaspitanja.

Po rečima ministra porsvete Mladena Šarčevića, licencirenje direktora od izuzetne je važnosti za reformu obrazovnog sistema u kojem će kao rukovodioci moći da rade samo kompetentni i višestruko sposobni.

- Ovo je prvi put da se radi velika depolitizacija rukovođenja školama. Direktor će biti onaj ko je najbolji, a ne izabran po partijskoj liniji. Ovo je i profesionalizacija sistema rukovođenja, bez čega nema ni reforme obrazovanja. Ovo je ključni momenat u reformi, kao što je i rad na eksternoj oceni i uvođenje državne mature - rekao je Šarčević novinarima u Skupštini AP Vojvodina. - Direktori moraju biti, pre svega, pedagoški rukovodioci koji rade na unapređenju vaspitno-obrazovnog rada, ali moraju dobro da poznaju i pravo ili da u timu imaju vrsne pravnike. Takođe, potrebno je da imaju i određene menayerske sposobnosti –  rekao je ministar Šarčević.

Ministar je posebno istakao da polaganje ispita za licencu direktora nije formalnost i da se kandidati moraju ozbiljno pripremati. Kako je objasnio, ispit će prvo polagati direktori koji koji imaju najviše ocene, a zatim i ostali. Ko ne položi, može da ponovi ispit. Za dobijanje licence mogu da se kandiduju i on koji još nisu direktori, ali bi to želeli da budu.

V. Crnjanski

Autor:
Pošaljite komentar
Prvih pet direktora škola dobilo licence

Prvih pet direktora škola dobilo licence

19.11.2018. 15:23 15:27