Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OŠ „Ivo Andrić” u Budisavi: Sekcijama protiv svakodnevne monotonije

11.12.2018. 14:54 14:57
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Mnoga prigradska naselja, tako i Budisava, oskudevaju u dešavanjima, pogotovo za decu školskog uzrasta.

Da bi razbili monotoniju svakodnevice, nastavnici iz Osnovne škole „Ivo Andrić” organizovali su spektar vannastavnih aktivnosti, ne bi li zainteresovali mlade da učestvuju u nekim sekcijama. Sve to s jednim ciljem: da se deci život učini zanimljivijim, ali i da se bar malo odvoje od tableta i telefona.

Osim dramske, informatičke i ekološke sekcije, deci su ponuđene brojne sportske aktivnosti. Po rečima profesora fizičkog vaspitanja Mladena Jovića, deca imaju priliku da treniraju rukomet, fudbal, odbojku i košarku, što drže nastavnici osmoletke. Osim toga, u okviru škole postoji i besplatna školica sporta u okviru gradskog projekta „Sport u škole”, koju drži nastavnik Igor Ivić, inače trener u lokalnom karate klubu „Panter”, a pohađa je mnogo dece od prvog do četvrtog razreda.

– Oko 80 odsto dece pohađa vannastavne aktivnosti i za sada smo zadovoljni odzivom jer smo uspeli da ih animiramo na razne načine – rekao je Jović. – Poslednju godinu nastavnici fizičkog vaspitanja su se dogovorili da izađu u susret deci i, u konsultaciji s direktorom, pružimo im neke mogućnosti da se bave sportom i budu srećni. Bili bismo još srećniji kada bi se u Budisavu vratio i folklor.

Kako je rekao naš sagovornik, u okviru besplatne školice sporta postoje određene aktivnosti, odnosno takmičenja, na kojima se deca pojavljuju i ostvaruju određene uspehe u okviru programa Ministarstva sporta i omladine. Ove godine učenici budisavske osnovne škole učestvovali su na takmičenju iz poligona, na kojem su ostvarili zapažene rezultate.

– U konkurenciji daleko većih i brojnijih škola, naši đaci su osvojili treće i četvrto mesto, što je veliki uspeh – rekao je Jović. – Imamo mnogo dece koja treniraju karate u lokalnom klubu „Panter” i ostvarila su zapažene uspehe na republičkom nivou. Sve one koji ostvare uspeh nagrađujemo pohvalama, ne bismo li tako uticali i na onaj manji broj dece da nam se priključe i počnu aktivno da se bave sportom.


Nedostaje spravarnica

Prema rečima profesora fizičkog vaspitanja Mladena Jovića u Budisavi postoje i određeni problemi s kojima se susreću poput toga da postoje gimnastičke sprave, koje nisu u funkciji, jer ih je nažalost vreme pregazilo. Zbog njihove neispravnosti nastavnici se ne odlučuju da rade na spravama, jer može da dođe do povreda dece i nastavnika.

- Nismo u stanju da ih popravljamo, jer nemamo određenu aparaturu, a rezervne delove ne možemo da nabavimo, pošto su sprave izuzetno stare - rekao je Jović. - Spomenuo bih i nedovoljnu prostranost spravarnice, te smo prinuđeni da neke od njih držimo oko terena, što nije baš idealno rešenje. Deca u toku časa mogu da se zanesu i izlete sa terena, te može da dođe do povreda. Dodatni prostor pružio bi adekvatnu zaštitu dece.

Kako je naveo, ostali uslovi su zadovoljni, stanje sa loptama je korektno, rekvizita poput čunjeva i prepona ima dovoljno, jer se angažuju roditelji i drugi prijatelji, pa ih oni naprave i donesu.


Prema njegovim rečima, mlađoj deci je najzanimljiviji fudbal, što je i očekivano, pošto su deca već u ranom uzrastu osposobljena da šutiraju loptu. Od petog razreda počinju se zanimati za rukomet i košarku, dok odbojku uglavnom izaberu devojčice. Zastupljenost dece je najveća na treninzima fudbala i rukometa, mada se često događa da pohađaju i po tri sportske sekcije.

– To je fenomenalno jer odslikava koliko je sport visoko kotiran među najmlađom populacijom malog mesta kao što je to Budisava. Nama je važno da oni svoje slobodno vreme najmanje posvećuju računarima ili ulici. Takođe, prezadovoljan sam činjenicom da se u odnosu na broj stanovnika i broj učenika u školi izuzetno veliki procenat dece bavi sportom – rekao je Jović.

I. Mikloši

Foto: S. Šušnjević

Projekat „Prigradska naselja Novog Sada” je sufinansiran od Grada Novog Sada, a stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Autor:
Pošaljite komentar
Školski sport je baza vrhunskog, a škole najveća podrška talentima

Školski sport je baza vrhunskog, a škole najveća podrška talentima

14.06.2018. 16:20 16:24