Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Jača saradnja Švajcarske i Srbije

07.12.2018. 10:52 10:54
Piše:
Izvor: swisspro.org.rs

NOVI SAD: Švajcarska je kao bilateralni partner prisutna u Republici Srbiji od 1991. godine, najpre kroz humanitarnu, a potom i donatorsku podršku.

U proteklih 27 godina, koliko traju intenzivni odnosi Srbije i Švajcarske, ova zemlja našu je podržala sa oko 350 miliona evra. Nova Strategija saradnje sa Srbijom za period od 2018. do 2021. godine predstavlja nastavak dugogodišnje podrške reformskim procesima Srbije u procesu evropskih integracija i ozbiljnih namera Švajcarske da nastavi da podržava ovo partnerstvo novčano i na razne druge načine. Novom Strategijom saradnje, koja prati prioritete Vlade Srbije na nacionalnom i lokalnom nivou, Vlada Švajcarske namenila je u ovu svrhu 95 miliona evra, što je za 10 posto više u odnosu na prethodni četvorogodišnji strateški period. U naredne četiri godine podrška će biti usmerena na oblasti dobre uprave, ekonomskog razvoja i održive energije. Deo saradnje dve zemlje zasnovani su i na sporazumu Migracionog partnerstva koje je uspostavljeno još 2009. godine.

Koliko je ovaj posao ozbiljan i značajan pokazuju i nedavno dodeljeni sertifikati o finansijskoj podršci Vlade Švajcarske od 350.000 evra, preko programa Swiss PRO, za sprovođenje socijalno inovativnih projekata organizacija civilnog društva i pružanju tehničke podrške lokalnim samoupravama, uručeni predstavnicima civilnog i javnog sektora u Nišu. U okviru dva javna poziva sprovedena pod sloganom “Nove ideje po meri zajednice”, odobrena je podrška za 26 organizacija civilnog društva, dok tehničku podršku namenjenu lokalnim samoupravama za sprovođenje projekata u partnerstvu sa civilnim sektorom dobija 16 gradova i opština u Srbiji.

Organizacijama civilnog društva odobrena je podrška u vrednosti od 10.000 do 14.000 evra da sprovedu 11 projekata koji će se baviti osnaživanjem ranjivih grupa kroz obuke, dok će se ostali baviti unapređenjem dostupnosti javnih usluga za ranjive grupe: osam projekata u fokus stavlja pristup socijalnoj zaštiti, četiri projekta bave se unapređenjem pristupa zdravstvenim uslugama, dok su tri usredsređena na obrazovanje.

Podrška socijalnoj inkluziji na lokalu je jedan od tri stuba programa Swiss PRO, pored dobrog upravljanja i rodne ravnopravnosti. Ovi projekti unaprediće živote 2.600 ljudi kroz treninge, obrazovanje i usluge socijalne zaštite. Tehnička podrška za 16 lokalnih samouprava obuhvataće razvoj i unapređenje procesa, procedura i propisa o definisanju javnog interesa i finansiranju lokalnih projekata koje sprovode organizacije civilnog društva. Deo gradova i opština tokom sledeće faze podrške sprovodiće projekte zajedno sa civilnim sektorom.

O namerama Švajcarske Konfederacije da pomogne Srbiji u približavanju Evropskoj uniji nedavno je govorio i ambasador ove zemlje Filip Ge, predstavljajući rezultate na kraju prve godine sprovođenja Švajcarske Strategije saradnje sa Srbijom 2018-2021

„Zašto je Srbija toliko važna za švajcarsku spoljnu politiku? U zemljama u okruženju, Švajcarsku vide kao simbol stabilnosti, ali naša sigurnost zavisi pre svega od stabilnosti prilika kod naših suseda, kao i od ostatka Evropskog kontinenta. Evropa ne bi bila Evropa bez Srbije. Iako ne delimo granice sa Srbijom, mi je vidimo kao suseda. Pomažući Srbiji i ostalim zemljama u regionu, na putu ka evropskoj integraciji, doprinosimo jačanju sopstvene stabilnosti i društvenog prosperiteta. Okvir naše spoljne politike jesu tri stuba kojima čuvamo mir unutar evropskih zemalja, kao i sa susedima: to su briga o demokratiji, prosperitetu i solidarnosti. Agenda naše spoljne politike je da promovišemo upravo demokratiju, prosperitet i solidarnost“.


Trgovinska razmena još uvek skromna

Trgovinska razmena još uvek je veoma skromna i iznosi 300 miliona švajcarskih franaka, odnosno 0,1 posto naše ukupne trgovinske razmene, rekao je ambasador Švajcarske Filip Ge. Kako je dodao, skromna je, ali raste, kako se Srbija približava EU kroz reforme. 

Švajcarska je jedan od deset najvećih stranih ulagača u Srbijom sa skoro jednom milijardom evra i oko 10.000 poslova koje su švajcarske kompanije praktično donele u Srbiju, naveo je Filip Ge.


Kako je istakao gospodin Ge, međunarodna saradnja počela je u Srbiji pre 27 godina, 1991, početkom raspada bivše Jugoslavije, prvo kao humanitarna pomoć i pomoć izbeglicama.

Danas smo jedan od četiri najveća bilateralna donatora kad je Srbija u pitanju, i naša strategija saradnje, od 2018 do 2021. Predviđa ulaganje od oko 95 miliona evra, nešto više od 20 miliona evra godišnje, poručio je Filip Ge.

Iako Švajcarska, dodao je, nije deo Evropske unije, podržavamo Srbiju na putu članstva u EU.

Za to postoje dva razloga: EU kandidatima obezbeđuje zacrtani put reformi, a to je veoma važno. Drugi razlog zašto ne-EU država pomaže prijem Srbije u ovu zajednicu je taj što je EU glavni vektor stabilnosti u poslednjih šezdeset godina, kazao je Ambasador Švajcarske.

Direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju Ursula Lojbli, govorila je o specifičnostima švajcarske donatorske podrške, ističući da Švajcarska strategija saradnje prati prioritete Vlade Srbije, od reforme javne uprave i digitalizacije, pa sve do dualnog obrazovanja.

Predstavljeni su i rezultati švajcarske podrške u oblasti dualnog obrazovanja, inovacija, i uključivanja građana u proces donošenja odluka. Najavljen je i novi program „Za aktivno civilno društvo”, kojim će se u 2019. godini podržati veće učešće građana u procesu donošenja odluka. Cilj Švajcarske strategije saradnje sa Srbijom je da do 2021. godine dostigne dodatnih oko 4.000 zaposlenih građana, 10 miliona evra ostvarenog prihoda, sedam miliona evra izvoza u IT sektoru, poboljšanje uslova života za 10.000 građana, zahvaljujući unapređenoj energetskoj efikasnosti, a cilj je i unapređenje pružanja usluga građanima u čak 100 jedinica lokalne samouprave. Među takvim primerima je i Skupština Zrenjanina, čiji je rad digitalizovan, transparentan i svakodnevno proveriv, upravo zahvaljujući projektu Vlade Švajcarske.

I. Vujanov

Autor:
Pošaljite komentar