Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Geni određuju da li više volite kafu ili čaj

20.11.2018. 18:24 18:31
Piše:
Foto: pixabay.com

Iako zvuči pomalo neverovatno, poslednja studija ukazuje na to da genetska struktura čoveka može uticati na to da li više volite da pijete kafu ili čaj.

Novim istraživanjem ispituje se percepcija ljudi o gorkom ukusu i načinu na koji geni uteču na to koje ćemo piće preferirati ranim jutrom, prenosi Kliks.

U novoj studiji koja je objavljena pre nekoliko dana u časopisu Scientific Reports, istraživači su analizirali genetske podatke više od 400.000 odraslih osoba u Velikoj Britaniji u dobi od 37 do 73 godine. Istraživači su utvrdili da su ljudi koji su nosili specifične gene ključne za stvaranje afiniteta prema gorkom ukusu pili više od četiri šoljice kafe svaki dan i da su manje konzumirali čaj.

S druge strane, ljudi s različitim genetskim receptorskim genima za supstancu propiltiouracil su verovatnije pili dnevno više od pet šoljica čaja i manje su pili kafu. Naime, biti osetljiviji na gorčinu kofeina može izgledati kao razlog da ne pijete kafu, prenosi Health.

"Ljudi koji su posebno osetljivi na gorak ukus kofeina mogu piti manje kafe", kaže jedna od autorka studije Merilin Kornelis.

Takođe, studija je došla do rezultata kako geni, ma koliko bili važni, ne moraju nužno uticati na to da li više volite piti kafu ili čaj. Stručnjaci govore kako se vremenom možete adaptirati na gorak ukus kafe iako vaši geni nemaju afiniteta prema tom ukusu.

Piše:
Pošaljite komentar