Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Milenko Ilić: Od kućne proizvodnje do hale prepune mašina

19.10.2018. 12:56 13:03
Piše:
Foto: Dnevnik/ S. Šušnjević

Početkom devedesetih godina prošlog veka, u Bukovcu je osnovana plastičarska radnja „Gaga plast”, koja je funcionisala u okviru porodičnog biznisa.

Njen osnivač i vlasnik Milenko Mića Ilić danas je od kućne proizvodnje stigao do hale opremljene najmodernijim mašinama i pratećim materijalom. Istina, proizvodni pogon premešten je u Novi Sad, u industrijsku zonu, jer su kapaciteti i broj zaposlenih zahtevali znatno veći prostor, a firma je u međuvremenu promenila ime u „Pera plast”.

– Zapošljavam 22 radnika, za koje plaćam sve neophodne doprinose jer drugačije ne bih ni radio – kaže na početku razgovora taj mali privrednik iz Bukovca. – U međuvremenu sam pogon firme opremio s više od 20 mašina, a proizvodni proces uspeo sam maksimalno da zaokružim, zajedno s reciklažom. Kapacitet na mesečnom nivou kreće se između 200 i 300 tona proizvedene robe, a radimo uglavnom najlon kese i yakove različitih formata.

Ilić kaže da „Pera plast” proizvodi i za domaće i za strano tržište.

– Najveći deo robe plasiramo u Belgiju. Verovatno je, kada je privatni proizvodni biznis u pitanju, uvek isto, a to znači da uspevaju samo oni koji imaju obezbeđen plasman robe. Poznajem dosta plastičara i vidim da manje-više svi dobro posluju, što znači da je naišao stabilan period za tu vrstu posla. No, do pre samo nekoliko godina nije bilo tako i malo je nedostajalo pa da se spakujem i preselim u Rusiju – kaže naš sagovornik, i napominje da redovno posećuje međunarodne sajmove po Evropi i zemljama u orkuženju koji se bave proizvodnjom plastične galanterije.

Milenko ima dvojicu naslednika, starijeg Aleksandra i mlađeg Petra.

– Stariji se posvetio voćarstvu i zemljoradnji, a hobi mu je folklor. Nedavno je postao otac, a ja deda, pa je šestomesečni Uroš doneo najveću radost u našu porodicu. Što se mlađeg Petra tiče, on je, sportski „povukao” na mene. Igra fudbal, a ove sezone član je Fudbalskog kluba „Zvijezda” iz Gradačca, koji se takmiči u Prvoj ligi federacije BiH. Planiramo da jednoga dana, kada završi karijeru aktivnog bavljenja fudbalom, nasledi posao koji danas ja vodim – ističe Milenko, ne propuštajući da spomene i suprugu Draganu, za koju kaže da je stub porodice.

Nekada se i sam aktivno bavio fudbalom, a najduži period proveo je u matičnom „Fruškogorskom partizanu” iz Bukovca.

– Od 14. do 32. godine igrao sam, uz kratke prekide, za moje Bukovčane. Neko vreme bio sam u omladincima „Kabela”, a kasnije i prvom timu „Šajkaša” iz Kovilja. Za „Fruškogorski partizan” me vezuju lepe uspomene, a naročito za sezonu kada smo se krajem osamdesetih plasirali u Novosadsko-sremsku zonu, najviši rang u kojem se naš klub takmičio. Dugo sam, po završetku seniorskog staža, igrao za veterane, pa mi je i danas žao što nam se ta sekcija ugasila i što se više ne okupljamo. Ipak, s druge strane, raduje me to što klub okuplja mlade snage, što se uspešno takmiči, a nas nekolicina privatnika trudi se da im pomogne kada i koliko može – veli Ilić, dodajući da je Bukovac jedno od najlepših sela, s prelepim položajem i divnim ljudima koji ga naseljavaju. 

Ekološko prestrojavanje

Na pomen sve češćeg ukazivanja ekologa na neophodnost smanjenja upotrebe plastičnih kesa, Milenko Ilić ima spreman odgovor:

- Poštujem ekološku svest, ali sam svestan i realnosti. Za početak bi trebalo zakonom propisati debljinu kesa i yakova, pa tako ne bismo na svakom koraku videli „leteće kese” koje svima smetaju i zagađuju okolinu. S druge strane, uveliko razmišljam o prestrojavanju u hodu i skladu sa zahtevima sutrašnjice pa će „Pera plast” verovatno već od sledeće godine deo proizvodnje posvetiti papirnom programu – kaže Ilić.

        S. Savić

 

Projekat „Prigradska naselja Novog Sada” sufinansiran je od strane Grada Novog Sada, a stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Autor:
Pošaljite komentar